Çin'in fabrika ve hizmet sektörleri zayıflık gösteriyor: Teşvik şart

Çin'in fabrika ve hizmet sektörleri zayıflık gösteriyor: Teşvik şart

Pazartesi günü resmi anketlere göre, Çin'in imalat faaliyeti Temmuz ayında üst üste dördüncü ay düşerken, hizmet ve inşaat sektörleri daralmanın eşiğine geldi ve üçüncü çeyrek için büyüme beklentilerini tehdit etti.

A+A-

Çin'in Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre Temmuz ayı inşaat sektörü faaliyeti, COVID-19 kaynaklı işyeri aksaklıklarının Şubat ayında dağılmasından bu yana en zayıf dönemini yaşadı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, yurtiçi ve yurtdışında talebin zayıf kalması nedeniyle ikinci çeyrekte yavaş bir hızda büyüdü ve iktidardaki Komünist Parti'nin en üst karar alma organı olan Politbüro'nun ekonomik toparlanmayı "dolambaçlı" olarak tanımlamasına yol açtı.

Resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Haziran ayındaki 49,0 seviyesinden Temmuz ayında 49,3'e yükselerek genişleme ile daralmayı birbirinden ayıran 50 puanlık sınırın altında kaldı.

Bu gösterge en son pandemiden önce Mayıs ve Ekim 2019 arasında üç aydan fazla üst üste daralmaya işaret ederek fabrika yöneticileri arasındaki olumsuz duyarlılığın özellikle kalıcı hale geldiğini gösterdi.

Hizmet sektörü faaliyeti ve inşaat alt endekslerini içeren imalat dışı PMI, Haziran ayındaki 53,2'den 51,5'e düştü. Daha geniş bir işsizlik krizinin ortasında büyük bir işveren olan inşaat alt endeksi, Mart ayındaki 65,6'lık yüksek seviyesinden bu ay 51,2'ye düştü.

Economist Intelligence Unit kıdemli ekonomisti Xu Tianchen, "İnşaat faaliyetlerindeki keskin düşüş, emlak sektöründe potansiyel bir ölüm sarmalının endişe verici bir işaretidir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu arada, stok seviyelerinde iyileşmeler görüyoruz, bu da stok eritmenin sona yaklaşmasıyla Çin'in imalat sektörünün ikinci çeyrekte dibe vurduğunu gösteriyor".

İktidardaki Komünist Parti'nin üst düzey karar alma organı Politbüro, Çin'in üst düzey liderlerinin bu ayın başlarında iç talebi genişletmeye, güveni artırmaya ve riskleri azaltmaya odaklanarak ekonomik politika desteğini artırma sözü verdiğini söyledi.

Politbüro'dan yapılan açıklamada, hükümetin ihtiyatlı para politikası ve proaktif maliye politikasına bağlı kalarak Çin'in ekonomide makro ayarlamaları "kesin ve güçlü bir şekilde" uygulayacağı ve konjonktür karşıtı ayarlamaları güçlendireceği belirtildi.

Birçok analist, görevin aciliyetine rağmen, artan borç risklerine ilişkin endişeler nedeniyle politika yapıcıların agresif bir teşvik sunma konusunda isteksiz olabileceğini söylüyor.

Devlet Konseyi'nden yapılan açıklamada, Çin'in Pazartesi günü tüketimi desteklemek için ilave tedbirler açıkladığı belirtildi.

Capital Economics'in Çin ekonomisi başkanı Julian Evans-Pritchard bir notunda, "İleriye baktığımızda, Çin ekonomisinin resesyona girmesini önlemek için politika desteğine ihtiyaç var, özellikle de dış rüzgarlar bir süre daha devam edecek gibi göründüğü için" diye yazdı ve sözlerini şöyle noktaladı:

"Yakın zamanda somut bir destek sağlanmadığı takdirde, talepte son dönemde yaşanan gerileme kendi kendini pekiştirme riski taşıyor."

İlgili Haberler