BRICS genişlemek yerine dağılsa daha iyi olur

BRICS genişlemek yerine dağılsa daha iyi olur

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Johannesburg'da yıllık zirveleri için toplandıklarında, tartışılacak en önemli konu kulübün genişletilip genişletilmeyeceği olacak. Kulüp dağılırsa gelişmekte olan ekonomiler için daha iyi olabilir.

A+A-

Goldman Sachs'ın eski baş ekonomisti Jim O'Neill'in bu terimi büyük potansiyele sahip dört büyük gelişmekte olan ekonomiyi birleştirmek için icat etmesinin üzerinden yirmi yıldan fazla zaman geçti.

Reuters'ın haberine göre dört ülke de başlangıçta iyi performans gösterdi. İlk on yılda Çin'in ekonomisi %176, Hindistan'ınki %110, Rusya'nınki %60, Brezilya'nınki %47 ve Güney Afrika'nınki %41 oranında büyüdü. Bu ülkeler 2008 yılında ilk zirvesini gerçekleştiren bir kulüp kurdular. O'Neill, BRICS'in ekonomik performansının daha sonra, özellikle de çok daha küçük olan Güney Afrika'nın 2011'de katılmasından sonra düşüşe geçtiğini söyleyerek dalga geçmeyi seviyor.

O zamandan bu yana Rusya, Brezilya ve Güney Afrika ekonomik olarak zorlandı. 2022'ye kadarki on yıllık dönemde toplam üretimleri sırasıyla sadece %13, %7 ve %12 oranında artmıştır. Çin ve Hindistan daha yavaş bir oranda da olsa ilerlemeye devam etti. Sonuç olarak grup şu anda ciddi şekilde dengesiz. Çin'in bu yılki 19 trilyon dolarlık üretimi Güney Afrika'nın 50 katı olacak.

Buna rağmen BRICS şimdi yeni harfler eklemekten bahsediyor. Zirvenin Güney Afrikalı ev sahipleri 22 ülkenin katılmak istediğini ve 20 ülkenin de ilgilendiğini söylüyor. Resmi bir liste yayınlanmamış olsa da geçmişte ilgi gösteren ülkeler Suudi Arabistan, Arjantin ve Mısır'dan İran, Küba ve Kazakistan'a kadar uzanıyor.

Gelişmekte olan ülkeler, zengin ülkelerin kendi ihtiyaçlarına cevap vermemesine anlaşılır bir şekilde içerliyorlar. Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, Irak'ın işgalinde olduğu gibi uluslararası normları çiğnemekten ve Covid-19 salgını sırasında olduğu gibi ihmalden suçlu.

Ancak Küresel Güney, önde gelen üyeleri bölgesinde ağırlığını hissettiren Çin ve neredeyse parya bir devlet olan Rusya olan bir kulüpten pek bir şey alamayacak. Hindistan ve diğer yükselen ekonomiler kendi bağlantısızlar bloklarını oluştursalar daha iyi olur.

Yıllık toplantılarına rağmen BRICS birlikte kayda değer bir şey başarmış değil. 2015'te çok taraflı bir kredi kuruluşu olan Yeni Kalkınma Bankası'nı kurdular. Ancak bu banka tüm tarihi boyunca sadece 33 milyar dolarlık projeyi onayladı. Buna karşılık Dünya Bankası sadece 2022 mali yılında 104 milyar dolar taahhüt etti.

2020'de Himalayalar'da küçük bir savaşa tutuşan Hindistan ve Çin arasındaki fay hattı, BRICS kulübünün bu kadar az şey yapmasının nedenlerinden biri. Hindistan, Halk Cumhuriyeti'ni en tehlikeli tehdit olarak görüyor.

Şu anda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'i Küresel Güney'in sesi olarak görmek de zor. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin çoğu ABD ile bir hesaplaşmada taraf seçmek zorunda kalmak istemiyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali BRICS'i daha da tehlikeye atmıştır. Nitekim Vladimir Putin bu yılki zirveye katılmıyor çünkü Rusya Devlet Başkanı hakkında yakalama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bir üyesi olan Güney Afrika'nın kendisini tutuklaması gerekecek.

Çin kulübü yeni üyelerle genişletmeye hevesli. Ancak daha büyük bir grubun ne işe yarayacağı açık değil. Beş ülkenin bile anlaşmasının ne kadar zor olduğu düşünüldüğünde, daha büyük ve daha farklı bir toplantının Amerikan hegemonyasından şikayet etmekten başka bir şey yapacağını düşünmek hayalcilik olur.

Para birimlerini ele alalım. Pek çok gelişmekte olan ülkenin ABD dolarına olan bağımlılığından kurtulmak istediği doğru. Federal Rezerv'in para politikasının değişkenliği ekonomilerini sarsıyor. Ayrıca dünyanın zengin demokrasilerinin Ukrayna'nın işgalinin ardından Rusya'nın rezervlerini dondurmasının ardından döviz varlıklarını saklayacak alternatif bir yer istiyorlar.

Ancak ne Çin ne de Hindistan'ın tamamen konvertibl bir para birimine sahip olmaması yuan ve rupinin çekiciliğini sınırlıyor. Dahası, Yeni Delhi Çin'in para yörüngesine girmek istemiyor. Sınırlı bir başarı elde etmiş olsa da petrol ithalatçılarının Rus petrolü için yuan ile ödeme yapmasını engellemeye çalışıyor.

Gelişmekte olan ülkelerin güçlerini birleştirmek için başka seçenekleri de var. Soğuk Savaş sırasında Hindistan, ABD ya da Sovyetler Birliği'nin etki alanının bir parçası olmak istemeyen ülkeleri bir araya getiren Bağlantısızlar Hareketi'nin kurulmasına yardımcı olmuştu. Günümüzün büyük bağlantısız ülkeleri de benzer bir grup oluşturabilir.

Elbette öncelikle neyi savunacakları konusunda anlaşmaları gerekecektir. Listenin başında tarafsız statülerini vurgulamak olacak.

Bu sadece bir gurur meselesi değildir. Gelişmekte olan ülkeler bir süper gücü diğerine karşı oynamaktan fayda sağlayabilir. Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Çin, diğerinin kampına düşmelerini engellemek için silahtan altyapıya ve yeşil ekonomilerin inşasına kadar sözde kararsız devletlere teşvikler sunmaya istekli olduklarını gösterdiler.

Bazı ülkeler iki süper güce eşit mesafede olmak istemeyecektir. Çin'i tehdit olarak gören Hindistan ve Filipinler gibi ülkeler son zamanlarda ABD'ye yönelmişlerdir. Ancak neredeyse tüm gelişmekte olan ülkeler iki konuda hemfikir. Büyüme fırsatlarını yok edecek yeni bir Soğuk Savaş istemiyorlar. Ayrıca ekonomilerini hızla karbondan arındırmak ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden korunmak için yardıma ihtiyaçları var. Dolayısıyla küresel ticaret sistemini açık tutmak ve iklim finansmanı akışını hızlandırmak konusunda birleşebilmeliler.

Ancak bunların yapılabilmesi için kulübün Çin ve Rusya'yı dışlaması gerekecektir. Ayrıca iklim değişikliği konusunda harekete geçilmesini geciktirmekte büyük çıkarı olan Suudi Arabistan gibi zengin fosil yakıt ülkelerini de dahil etmenin pek bir anlamı olmayacak.

Grubun üyeliğini, ekonomik çıktısı Güney Afrika'nın 400 milyar dolarından daha büyük olan tarafsız ülkelerle sınırladığını varsayalım. Bu durumda dokuz yeni potansiyel üye ortaya çıkacaktır: Meksika, Endonezya, Arjantin, Tayland, Nijerya, Vietnam, Malezya, Filipinler ve Bangladeş.

Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'yı da içeren bu 12 kişilik yeni kulüp, dünya nüfusunun %36'sını, sera gazı emisyonlarının %22'sini ve GSYH'nin %12'sini oluşturacaktır. Bunlardan altısı aynı zamanda 20 büyük ekonomi grubunun da üyesi olacak.

Her ne kadar 12 harf kısa bir kısaltmaya kolayca sığmayacak olsa da, yeni kulübün faydalı bir rol bulma şansı BRICS'ten daha yüksek olacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler