Çin'in hizmet faaliyetlerindeki toparlanma duraksıyor

Çin'in hizmet faaliyetlerindeki toparlanma duraksıyor

Çarşamba günü yapılan bir özel sektör anketine göre, Çin'in hizmet faaliyetleri Haziran ayında son beş ayın en yavaş hızında genişlerken, zayıflayan talep salgın sonrası toparlanma ivmesini zayıflattı.

A+A-

Çin'de hizmet faaliyetlerindeki toparlanma beklentilerin altında bir performans gösteriyor. Caixin/S&P Global hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayındaki 57,1 seviyesinden Haziran ayında 53,9'a gerileyerek, yetkililerin anti-virüs kısıtlamalarını kaldırmasının ardından COVID-19'un ülkeyi kasıp kavurduğu Ocak ayından bu yana en düşük değerini aldı. 50 puanlık sınır faaliyetlerdeki genişleme ile daralmayı birbirinden ayırıyor.

Veriler, hükümetin geçen hafta açıkladığı resmi PMI verilerini genel olarak takip etti ve yüz yüze hizmetlere olan talebin zayıflamasıyla hizmet sektörü faaliyetlerinde yavaşlama olduğunu gösterdi.

İlk çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüyen dünyanın ikinci büyük ekonomisi, Nisan-Haziran döneminde artan deflasyon, yüksek genç işsizliği ve durgun dış talep nedeniyle ivme kaybetti.

Caixin PMI'a göre, ticari faaliyetler ve yeni siparişler geçen ay Mayıs ayına kıyasla belirgin bir şekilde daha düşük oranlarda genişledi. Yeni ihracat işlerinin büyümesi de yavaşladı ancak hızlı bir şekilde devam etti.

Hizmet şirketleri ikinci çeyreğin sonunda girdi maliyetlerinde güçlü bir artış sinyali verirken, enflasyon oranı Mayıs ayına göre çok az değişti ve hizmet sağlayıcıları tarafından tahsil edilen fiyatlar Haziran ayında marjinal bir artış gösterdi.

Şaşırtıcı bir şekilde, firmaların 12 aylık görünüme ilişkin iyimserliği güçlendi; şirketler daha güçlü ekonomik koşullar ve büyümeyi destekleyecek daha fazla miktarda yeni iş bekliyor.

Hizmet sektöründeki istihdam yaratma oranı da son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı ancak genel olarak ılımlı seyretti. İstihdam edilen Çinlilerin yaklaşık yarısı bu sektörde çalışıyor.

Caixin/S&P'nin hem imalat hem de hizmet faaliyetlerini içeren bileşik PMI değeri Mayıs ayındaki 55,6 seviyesinden 52,5'e gerileyerek art arda altıncı ay genişleme kaydetti.

Caixin Insight Group kıdemli ekonomisti Wang Zhe, "İstihdam daraldı, deflasyonist baskı arttı ve imalat sektöründe iyimserlik azaldı. Bu arada, hizmet sektörü COVID sonrası toparlanmaya devam etti, ancak toparlanma hız kaybetti." şeklinde konuştu.

Nomura baş Çin ekonomisti Ting Lu Pazartesi günü yayınladığı bir notta, yılın ikinci yarısı başlarken ekonominin çifte dip yaptığına dair daha fazla kanıt olduğunu söyledi.

Çin ikinci çeyrek GSYH verilerini ve Haziran ayı faaliyet göstergelerini Temmuz ayı ortasında açıklayacak.

İlgili Haberler