Suudi Arabistan ve Rusya'nın arzı kısması yetmedi petrol fiyatları düştü

Suudi Arabistan ve Rusya'nın arzı kısması yetmedi petrol fiyatları düştü

Petrol, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintileriyle %2'den fazla yükseldikten sonra, tüccarların Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman'ın potansiyel olarak kritik yorumlarını beklemesiyle zayıfladı.

A+A-

Küresel gösterge Brent, ABD'deki tatil nedeniyle düşük hacimli bir önceki seansta elde ettiği kazancın ardından varil başına 76 doların altına geriledi. OPEC+'nın iki önemli üyesi Pazartesi günü, Riyad'ın arz kesintisini uzatması ve Moskova'nın üretimi azaltmaya yönelik yeni bir taahhütte bulunmasıyla birlikte son kısıtlama gruplarını açıkladı.

Suudi Prens Çarşamba günü Viyana'da düzenlenecek olan 8. OPEC Uluslararası Seminerinde bir konuşma yapacak. Bakan geçen ay krallığın tek taraflı kesintisini açıklarken piyasayı istikrara kavuşturmak için "ne gerekiyorsa" yapma sözü vermişti.

Çin'in toparlanmasının ivme kaybetmesi ve ABD ve Avrupa'daki merkez bankalarının enflasyonu bastırmak için faiz oranlarını yükseltmesi enerji talebini tehlikeye atınca ham petrol bu yıl düşüşe geçti. Fiyatlardaki düşüş, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri tarafından akışları kısıtlamak için bir dizi müdahaleye yol açtı, ancak her hamleden sonra fiyatlar ilk kazançlarını koruyamadı.

ANZ Group Holdings Ltd. analisti Daniel Hynes Bloomberg Television'a verdiği demeçte, "Tüm odak OPEC'in üretim kesintileri üzerindeydi. Yine de, diğer ülkelerden beklenenden daha iyi gelen arz göz önüne alındığında, fiziki piyasadaki sıkışıklık azaldı ve bu da işlerin potansiyel olarak sıkılaşabileceğine dair sinyallerin eksikliğine neden oldu" dedi.

Yine de temel ölçütler güçleniyor. Brent'in en yakın iki kontratı arasındaki fark (prompt spread), önceki iki haftanın çoğunda tam tersi bir yapıya büründükten sonra tekrar yükseliş ve gerileme eğilimine girdi.

Tüccarlar ayrıca bu hafta Saudi Aramco'nun, amiral gemisi Arab Light türü de dahil olmak üzere, resmi satış fiyatlarını açıklaması için tetikte olacak. Suudilerin fiyatlandırma modelleri genellikle komşu üreticilerle eşleşiyor ve farklı bölgelerden gelen fiziki talebi etkilemede çok önemli olabiliyor. Riyad'ın arz kesintisini uzatma hamlesinden önce Bloomberg tarafından yapılan bir ankette, herhangi bir değişiklik beklenmiyordu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler