Çip arzındaki sıkıntı Samsung'u vurdu

Çip arzındaki sıkıntı Samsung'u vurdu

Güney Kore merkezli teknoloji üreticisi Samsung'un kârına çip arzında yaşanan sıkıntılar yansıdı, karlılıkta kayda değer bir düşüş yaşandı.

A+A-

Samsung Electronics, küresel bilgisayar ve bellek çiplerindeki düşüşüne vurgu yaparak 2019’dan beri ilk kez şirket kârında düşüş yaşandığını duyurdu.

Güney Kore’nin en büyük şirketinden Cuma günü yapılan açıklamada Samsung’un faaliyet kârının Eylül ayında sona eren üç aylık dönemde yüzde 32 düşüşle 10,8 trilyon wona (7,7 milyar dolar) düştüğünü söyledi.

Analistlerin tahmin ortalaması 12,1 trilyon won olarak gerçekleşmişti. Şirketin satışları da 76 trilyon won olarak gerçekleşerek tahminlerin altında kaldı. Teknoloji devi bu ayın sonunda yayımlayacağı genel raporda net gelir ve bölüm performanslarının ayrıntılarını paylaşacak.

Düşük talep zorlu piyasaya işaret ediyor

Küresel çapta bellek çipi üreticileri, geçtiğimiz haftalarda bilgisayarlara ve akıllı telefonlara olan talebin beklenenden daha fazla zayıflamasının ardındani stokların arttığı ve veri merkezlerinin yanı sıra teknoloji sektöründen müşterilerinin siparişlerinin de kesilmesi nedeniyle daha zorlu bir piyasa yaşanacağı konusunda uyarılarda bulunmuşlardı.

Micron Technology ve Kioxia Holdings gibi şirketler arzı dengelemek ve fiyatların düşmesini engellemek amacıyla üretimde kesintiye gitmişlerdi.

Samsung’un sonuçlarını açıklamasından kısa süre önce ABD’li işlemci ve grafik kartı üreticisi Advanced Micro Devices şirketi de üçüncü çeyrek satış tahminlerini ıskalayarak kendi öngörülerinin 1 milyar dolar altında kalmıştı. AMD CEO’su Lisa Su konuyla ilgili, “Makroekonomik koşullar, beklenen bilgisayar talebinin altında kaldı ve önemli bir envanter düzeltmesine neden oldu” ifadelerini kullandı.

Samsung hisselerinde yüzde 2'ye varan düşüş

Samsung hisseleri, haberlerin ardından Cuma günü Seul Borsası’nda yüzde 2 kadar düştü.

Seul'deki Midas International Asset Management CEO'su Heo Pil-Seok mevcut durumun sadece piyasa dinamiklerinden kaynaklanmadığına dikkat çekerek, "Bu düşüş döngüsü yalnızca tipik arz ve talep dinamikleri tarafından yönlendirilmiyor, jeopolitik riskler nedeniyle geçmiş döngülerden farklı. ABD hükümetinin ihracat kontrolleri, bilgisayar teknoloji şirketlerinin Çin'deki satışlarını daha da sınırlandıracak ve çip talebinin büyük bir kısmı zayıflayacak. AMD, Nvidia çiplerini Çin'de satamazsa, bellek üreticilerinin kazançları daha da kötüleşecek" dedi.

Kore istatistik verilerine göre, dünyanın en büyük iki bellek yongası üreticisine ev sahipliği yapan Güney Kore, Ağustos ayında dört yıldan uzun bir süredir ilk kez yonga üretiminde düşüş bildirdi. Samsung şirketlerinden SK Hynix Inc., son toplantılarında, gelecek yıl sermaye harcamalarında önemli bir düzeltmenin "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

Bilgisayar üreticileri mevcut stoklarını kullanıyor

Hafıza bellek piyasalarında yaşanan çöküş, Ukrayna işgalinden, yükselen enflasyon, doğalgaz fiyatları ve ABD’nin faiz artışlarına kadar uzanan bir dizi makroekonomik şokun ardından geldi. Tüketici Güveni hızla gerilerken bilgisayar üreticileri bellek siparişlerini azalttı ve mevcut stoklarını kullanmaya başladı.

Elektronik talebi bu yıl düşse de ,Morgan Stanley bu haftanın başında yarı iletken sektörüne dair görünümü yükseltti ve bu da Samsung ve Hynix'in hisse fiyatlarını 2023'ün ikinci yarısında bir pazar toparlanması beklentisiyle yukarı taşıdı.

Yine de Samsung'un çip biriminin başındaki isim Kyung Kyehyun, bellek pazarının gelecek yıl boyunca bir toparlanma ivmesi yakalamasının pek mümkün olmadığını söyledi. Korea Economic Daily’nin haberine göre Kyung şirket içi bir etkinlikte çalışanlara Samsung’un bu yılın ikinci yarısında çip satışları için hedefini Nisan ayındaki tahminine kıyasla yüzde 32 azalttığını söyledi.

İlgili Haberler