Credit Suisse, eski başbakana 926 milyon dolar ödeyecek

Credit Suisse, eski başbakana 926 milyon dolar ödeyecek

Credit Suisse'in mahkeme kararı ile Gürcistan'ın eski başbakanına 926 milyon dolar ödemesine karar verildi.

A+A-

Credit Suisse, Singapur mahkemesinin verdiği karar ile Gürcistan'ın eski başbakanına servetinin bir kısmını kaybettiği için 926 milyon dolar ödeyecek. 

Singapur Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Credit Suisse'in bir biriminin iyi niyetle hareket etmediğini ve Bidzina Ivanishvili'nin varlıklarını güvende tutmayı ihmal ettiğini söyleyerek, kısa bir süre önce UBS tarafından devralınan  bankaya son darbeyi vurdu.

Kendi tarihinin maddi açıdan en büyük kararlarından biri ile karşı karşıya kalan Credit Suisse kararı temyize götüreceğini açıkladı.

Ivanishvili'nin avukatları Drew & Napier hukuk firmasından Cavinder Bull ve Woo Shu Yan, Credit Suisse Trust'ın başarısızlıklarının hileli kötü yönetime ve önemli kayıplara yol açtığını söyledi.

Mahkeme, 2012-2013 yılları arasında Gürcistan'ın başbakanlığını yapan milyarder işadamı Ivanishvili'nin 2005 yılında Credit Suisse Trust'a 1.1 milyar dolar emanet ettiğini, bankanın Ivanishvili'nin varlıklarını korumakta başarısız olduğunu duyurdu. Karara göre, Credit Suisse Trust'ın, Singapur'daki danışmanı olan ve daha sonra dolandırıcılıktan mahkum edilen Patrice Lescaudron'un bu varlıklara erişimini engellemesi gerekirdi.


Lescaudron 2018 yılında bir İsviçre mahkemesi tarafından sekiz yıl boyunca Ivanishvili de dahil olmak üzere eski müşterilerinin imzalarını taklit etmekten suçlu bulunmuştu. Lescaudron, kendisine on milyonlarca İsviçre Frangı kazandıran bir şemada alım satımları tahrif ettiğini ve kayıpları gizlediğini kabul etti. 2019'da serbest bırakıldı ve 2020'de intihar etti.

Yargıç Patricia Bergin yazılı kararında, "Sanığın davranışının makul olduğu kabul edilmiyor," dedi.

Credit Suisse ise yaptığı açıklamada, "Bugün yayınlanan karar yanlıştır ve çok önemli hukuki sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Credit Suisse Trust Limited şiddetle temyize gitme niyetindedir." Banka ayrıca Ivanishvili'nin varlıklarının yönetimiyle ilgili bir başka karara karşı da temyize gidiyor.

Bir Bermuda mahkemesi de Mart 2022'de Ivanishvili ve ailesinin Credit Suisse'in yerel hayat sigortası kolundan yaklaşık 600 milyon dolar tazminat alacağına hükmetmişti.

Mahkeme, Credit Suisse'in ödemesi gereken nihai meblağın, Bermuda'daki davayla çakışmasını önlemek ve sözde çifte tazminatı engellemek için daha da düşürülmesi gerektiğini söyledi. Credit Suisse Bermuda kararını da temyiz ediyor.

Singapur'daki davada banka, tazminatın dolandırıcılıktan ziyade kötü yatırım kararları nedeniyle kaybedilen parayla ilgili olduğu gerekçesiyle temyize gidecek.

Ivanishvili'nin bir sözcüsü Singapur kararını memnuniyetle karşıladı.

İlgili Haberler