Daly/Fed: Enflasyonu düşürmek için daha fazla faiz artışı gerekli

Daly/Fed: Enflasyonu düşürmek için daha fazla faiz artışı gerekli

San Francisco Federal Rezerv Bankası Başkanı Mary Daly, politika yapıcıların muhtemelen faiz oranlarını daha da yükseltmeleri ve daha uzun bir süre yüksek seviyelerde tutmaları gerekeceğini söyledi.

A+A-

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Cumartesi günü New Jersey'deki Princeton Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada "Yapılacak daha çok iş olduğu açık" dedi. "Bu yüksek enflasyon dönemini geride bırakmak için, daha uzun süre devam edecek daha fazla politika sıkılaştırması muhtemelen gerekli olacaktır."

Daly, enflasyonun mal, konut ve diğer hizmetler olmak üzere her sektörde yüksek kalmaya devam ettiğini ve gelen verilerin inişli çıkışlı yapısının enflasyondaki düşüş ivmesi için belirsiz bir tablo çizdiğini söyledi. Daly bu yıl politika konusunda oy kullanmayacak olsa da Federal Açık Piyasa Komitesi toplantılarına ve tartışmalarına katılıyor.

Fed son 12 ayda agresif bir şekilde sıkılaştırmaya giderek gösterge politika faizini neredeyse sıfırdan %4,5 ila %4,75 hedef aralığına yükseltti, ancak politika yapıcılar son zamanlarda faiz artışlarının hızını yavaşlattı. Aralık ayındaki yarım puanlık artışın ardından 1 Şubat'ta çeyrek puanlık bir artışla vites küçülttüler ve bu da art arda dört kez 75 baz puanlık artışın ardından geldi.

Daly, "Bu sıkılaştırma, belirgin olmakla birlikte, yüksek enflasyon okumalarının büyüklüğü ve sürekliliği göz önüne alındığında uygun olmuştur ve olmaya devam etmektedir" dedi.

Konuşma sonrası soru-cevap bölümünde gecikmelerin potansiyel etkisini tartıştı ancak Fed'in enflasyon hala çok yüksekken duraklamayı göze alamayacağını açıkça belirtti.

"Bana göre yapmamız gereken her şeyi yaptık, hepsi yolda işe yarayacak demek hata olur" dedi. "İşte bu noktada sıkılaştırmaya devam etmeyi düşünmek zorundasınız."

Konuşmanın ardından gazetecilerle bir telefon görüşmesi yapan Daly, faiz oranlarının Aralık ayı nokta grafiği medyanı olan %5,1'e paralel olarak %5 ile %5,5 arasında bir seviyeye yükseltilmesini desteklediğini tekrarladı. 

Geçen yıl son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon, 2022'nin son üç ayında düşmüş, ancak Ocak ayında yeniden yükselişe geçmiştir. Bu ayki veriler aynı zamanda güçlü tüketici talebini ve firmaların gişe rekorları kıran işe alımlarını da ortaya koydu.

Daly, son dönemdeki tersine dönüşü fark etmenin önemli olduğunu ancak bunun "trendin değiştiğine dair bir gösterge olmadığını" söyledi.

O zamandan bu yana birçok meslektaşı faiz oranlarının daha önce düşündüklerinden daha yüksek olması gerekebileceğini söyledi ve yatırımcılar şimdi %5.45 civarında bir zirve üzerine bahis oynuyor. Bu seviyeye, takip eden üç toplantının her birinde 25 baz puanlık artışlarla ulaşılabilir. Daly ne Cumartesi günkü konuşmasında ne de sonrasında gazetecilerle yaptığı telefon görüşmesinde ne kadar daha sıkılaştırmanın uygun olduğunu düşündüğünü belirtmedi ancak gazetecilere faiz oranının hızından ziyade ulaşması gereken seviyeye odaklandığını söyledi.

Daly, "Ekonominin önemli ölçüde daha fazla sıkılaştırma gerektirecek bir yolda ilerlediğine dair yeterli kanıtın olması, hızımızı değiştirmemiz gerektiğini söylememe neden olacaktır" dedi. "Şu anda enerjimin çoğu hangi seviyede kalacağımızı düşünmeye odaklanmış durumda."

Politika yapıcılar 21-22 Mart'taki toplantılarında ekonomik projeksiyonlarını güncelleyecek.

Daly ayrıca gelecekteki enflasyonu en çok neyin yönlendireceği konusundaki belirsizlikten de bahsetti. Pandemiden önce Fed yetkilileri, yaşlanan işgücü ve durgun verimlilik artışının enflasyonu baskılaması nedeniyle fiyatları merkez bankasının %2'lik hedefine ulaştırmak için yıllarca mücadele etti.

Şimdi ise üretimin yeniden şekillendirilmesi, yerli işgücü açığı, daha yeşil enerji kaynaklarına geçişle birlikte teknoloji ve altyapıya daha fazla yatırım ihtiyacı ve enflasyon beklentilerindeki potansiyel değişim gibi yeni faktörler enflasyonu yukarı yönlü baskılayabilir. Daly'ye göre bu güçlerin geçmişteki dezenflasyonist güçlerle nasıl bir etkileşim içinde olacağını zaman gösterecek.

Daly, "Trendin ne olacağını bilmiyoruz," dedi. "Ancak, devam eden enflasyon şokunu dağıtmaya devam ederken, ileriye dönük olası yolu aydınlatacak veri ve araştırmaları toplamak için çalışmamız gerektiğini biliyoruz."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler