Deprem bakır fiyatlarını vurdu

Deprem bakır fiyatlarını vurdu

Şili’nin başkenti Santiago yakınlarında meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki depremin ardından bakır fiyatları son sekiz haftanın zirvesine çıktı.

A+A-

Dünyanın en büyük bakır üreticisi Şili'nin başkenti Santiago yakınlarının 8,3 şiddetinde büyük bir depremle sarsılması bakır fiyatlarının tavan yapmasına neden oldu.

Deprem dünyanın en büyük ikinci bakır üreticisi olmaya aday ülkesi Peru'da da hissedildi.

Şiddetli depremin ardından bakırın ton fiyatı tırmanışa geçti. Londra Metal Borsası'nda(LME) işlem gören bakırın ton fiyatı yüzde 1,1 artışla 5 bin 440 dolar 50 sente yükseldi. Böylece bakırın ton fiyatı 22 Haziran tarihinden bu yana en yükseğine çıkmış oldu.

Şili hükümeti tarafından işletilen Codelco,Ventanas'taki bakır eritme tesislerinde çalışanların tahliye edildiğini duyurdu. Codelco Twitter hesabından paylaşılan mesajda, " Hiçbir birimimizde sorunumuz bulunmuyor. Tesislerimiz ve çalışanlarımız depremden etkilenmedi" denildi.

Bakır fiyatları, dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin'den gelen talebin düşmesi nedeniyle 2015 yılında altı yılın en düşüğünde seyrediyordu.

Reuters'ın temmuzda yaptığı bir araştırma verilerinin madyanına göre 2015 yılı için küresel bakır arzı 200 bin ton civarında.

Tsunami riski taşıyan bölgeler tahliye edildi

Bu arada 8,3 büyüklüğündeki depremde 5 kişinin hayatını kaybettiği ve 20 kişinin yaralandığı belirtildi. Ülke çapında 1 milyon kişinin tsunami riski taşıyan bölgelerden tahliyesinin gerçekleştirildiği ifade edildi.

Depremin merkezine en yakın iki şehir olan Coquimbo'da 4,5, Tongoy'da ise 2 metrelik dalgalar kıyaya vurdu. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.