Deutsche Bank: TL'de carry trade işlemleri geri döndü

Deutsche Bank: TL'de carry trade işlemleri geri döndü

Deutsche Bank, Türk lirası ile ilgili notunda carry trade işlemlerinin geri döndüğünü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) önümüzdeki dönemde ilave faiz artışı yapmasının bu işlemler için ekstra pozitif ortam yaratacağını belirtti.

A+A-

Eylül ayında Türk lirasıyla ilgili pozitif bir yaklaşıma geçen Deutsche Bank, yeni notunda da TL lehinde analizlere yer verdi.

Aralarında Deutsche Bank Ekonomisti Yiğit Onay'ın da yer aldığı ekip tarafından hazırlanan notta TL için carry trade işlemlerinin geri döndüğü belirtildi.

Bloomberg'in haberine göre ilgili notta dolar TL'nin Eylül ayındaki yaklaşım değişimlerinin ardından ilk elde vadeli işlemlerle uyumlu hareket ederken, son haftalarda bunun altında kaldığı belirtildi. Deutsche Bank burada en önemli yükseliş sinyallerinden birinin carry getirisi arayışlarının geri dönmesi olduğunu belirtti.

Notta bu girişlerin 2021 yılında, iyileşen cari denge ile birlikte, yüksek enflasyona rağmen Dolar/TL 'yi altı ay boyunca sabit tutmaya yettiği hatırlatıldı.

Deutsche Bank ekonomistleri girişlerin ölçeğini tam olarak ölçmenin zor olduğunu, ancak bu kapsamda üç göstergenin öne çıktığını ifade etti. Bunlardan ilki TCMB'nin net rezervlerinde son haftalarda yaşanan kayda değer iyileşme.

Ekonomistler TCMB'nin net rezervlerini artırmayı tercih etmemiş olsaydı, nominal dolar/TL kurunun mevcut seviyelerin bir miktar altında olmasının olası olduğuna dikkat çekti.

Girişlere yönelik ikinci gösterge bankaların TCMB swaplarına göre ayarlanmış bilanço dışı döviz pozisyonunun tarihsel olarak carry girişleri ile ilişkilendirilen önemli bir sıçrama göstermesi. Son olarak da bankaların döviz takas işlemlerinin hacmindeki artış. 

TL'ye destek olacak unsurlar

Deutsche Bank ekonomistleri offshore pozisyonlanma artarken, TL carry trade'in önceki dönemlerinde ulaşılan seviyelerin hala çok uzağında olduğuna dikkat çekti.

Ekonomistler döviz volatilitesi seviyelerinin düşük olması ve diğer yüksek getirili gelişmekte olan merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesinin, cari işlemler hesabı için mevsimsel olarak olumsuz bir dönemde carry girişlerinin TL'ye yardımcı olmaya devam edebileceğini gösterdiğini söyledi.

Son TCMB toplantısında beklenenden daha büyük bir faiz artırımı da dahil olmak üzere politikada son zamanlarda yaşanan yukarı yönlü sürprizlerin ve makroekonomik göstergelerdeki yeniden dengelenme işaretlerinin de destek verebileceğini söyleyen ekonomistler yapısal olarak, özellikle yüksek enflasyon ve gelecek yılki yerel seçimlere ilişkin belirsizlik göz önüne alındığında reel değerlemelerin risk oluşturmaya devam ettiğini de ifade etti.

Bununla birlikte Deutsche Bank ekonomistlerine göre yakın vadede, yetkililer enflasyonla mücadele, döviz kuru ve KKM mevduatlarının payının azaltılması arasındaki öncelikleri dikkatli bir şekilde dengeledikleri için takdiri hak etti.

Bir diğer olumlu katalizör ise, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yakın zamanda işaret ettiği üzere, yerel bankaların offshore swaplara ilişkin kısıtlamaların gevşetilmesi olacak.

Deutsche Bank'a göre önümüzdeki toplantıda TCMB'nin faizleri daha da artırması carry trade için bir başka olumlu gelişme olacaktır.

İlgili Haberler