Dolar 2020'nin kaybettireni olabilir

Dolar 2020'nin kaybettireni olabilir

ABN Amro'ya göre ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşması ve küresel büyümedeki iyileşme işaretlerinin güvenli liman talebini azaltmasıyla dolar düşüşünü sürdürecek.

A+A-

ABN Amro'ya göre ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşması ve küresel büyümedeki iyileşme işaretlerinin güvenli liman talebini azaltmasıyla dolar düşüşünü sürdürecek.

Amsterdam ABN Amro Bank'ta Kıdemli Döviz Stratejisti olan Georgette Boele "Dolar 2019'da güvenli liman talebiyle yükselmişti, ancak şimdi ticaret anlaşması oldu. Dolar uzun süreli zayıflık trendine girebilir" yorumunu yaptı.

ABD para biriminin 10 para birimi karşısındaki performansını izleyen Bloomberg Dolar Spot Endeksi Aralık ayında % 2 düştü. Bu yaklaşık 2 yılın en büyük aylık düşüşü oldu.

Dolar endeksi 2017'de gördüğü zirve seviyeden bu yana % 7'den fazla düştü.

d1-005.jpg

Dolar uzun süredir ticaret savaşı sürdüren ABD ile Çin'in anlaşmaya yakın olduğuna dair sinyaller gelmesiyle Ekim ayından itibaren zayıflamaya başladı.

Doların zayıflamasındaki bir diğer etken de ABD Merkez Bankası'nın büyümeyi desteklemek için Temmuz, Eylül ve Ekim'de yaptığı seri faiz indirimleri oldu.

Londra'daki M&G Investments'tan Jim Leabiss Fed'in bu sene de faiz indirimi için bir miktar alanı olduğunu, bu nedenle de dolarda düşüş beklediğini söyledi. Uzman "ABD seçimlerine yaklaşırken büyüme vasat olursa Fed'in üzerinde daha fazkla baskı olabilir" yorumunu yaptı.

National Australia Bank dolarda düşüş beklediklerini ama bunun ani bir hareket olmayacağını ifade etti.

İKNA OLMAYANLAR DA VAR

Dolarda düşüş beklemeyenler de var.

Citigroup doların Kanada doları ve euro karşısında güçleneceğini ve ABD ekonomisinin diğer ekonomilerden daha iyi performans göstereceğini öngörüyor.

Goldman Sachs ise euro ve Çin yuanı önemli ölçüde değerlenirse doların düşebileceğini ancak bunun şimdilik olası görünmediğini belirtiyor. New York'ta aralarında gelişen piyasalar stratejisti Zach Pandl'in de bulunduğu stratejistler geçen ay müşterilerine yazdığı bir notta dolarda en azından birkaç ay için düşüş beklemediklerini söyledi.(bloombergHT)

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.