Dolar, Orta Doฤu’daki jeopolitik gerilimin enflasyonist etkileri ve buna baฤlฤฑ olarak Federal Rezerv’in (Fed) para politikasฤฑnฤฑ sฤฑkฤฑlaลtฤฑracaฤฤฑ yรถnรผndeki รถngรถrรผlerin gรผรงlenmesiyle kรผresel piyasalarda gรผรงlรผ duruลunu koruyor.
Dolar endeksi, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn ฤฐran savaลฤฑ kaynaklฤฑ maliyet artฤฑลlarฤฑyla mรผcadele etmek adฤฑna daha uzun sรผre yรผksek faiz oranlarฤฑna ihtiyaรง duyulabileceฤi gerรงeฤini kabullenmesiyle รงarลamba gรผnรผ altฤฑ haftanฤฑn en yรผksek seviyesine yakฤฑn seyrediyor. Gรผvenli liman talebiyle desteklenen bu kรผresel geliลme, Japon yenini yeniden ekonomi yรถnetiminin dรถviz piyasasฤฑna doฤrudan mรผdahale etmek zorunda kalabileceฤi kritik eลiฤe kadar taลฤฑdฤฑ.
Uluslararasฤฑ piyasalarda risk iลtahฤฑ, Orta Doฤu’daki รงatฤฑลmalarฤฑn ne zaman sona ereceฤine dair belirsizliฤin sรผrmesiyle baskฤฑ altฤฑnda kalmaya devam ediyor. Bu durum, kรผresel รงapta enflasyon endiลelerini kรถrรผklerken tahvil piyasalarฤฑnda da sert bir satฤฑล dalgasฤฑna yol aรงtฤฑ.

Geliลmelerin etkisiyle ABD 30 yฤฑllฤฑk tahvil faizi, 2007 yฤฑlฤฑndan bu yana kaydedilen en yรผksek seviyeye ulaลtฤฑ. Siyasi cephede ise ABD Baลkanฤฑ Donald Trump, Washington’ฤฑn ฤฐran’a yรถnelik yeni bir askeri hamle gerรงekleลtirmek durumunda kalabileceฤini belirtirken, Tahran yรถnetiminin enerji piyasalarฤฑnฤฑ sarsan ve petrol fiyatlarฤฑnฤฑ tฤฑrmandฤฑran bu savaลฤฑ sonlandฤฑracak bir uzlaลฤฑ arayฤฑลฤฑnda olduฤuna dair iลaretler verdi.
Piyasalar bu aรงฤฑklamalarla yรถn bulmaya รงalฤฑลฤฑrken, euro paritesi son seansta 8 Nisan’dan bu yana en dรผลรผk seviyesini gรถrdรผkten sonra 1,1608 dolardan iลlem gรถrdรผ.
ฤฐngiliz sterlini ise bu haftanฤฑn baลlarฤฑnda test ettiฤi altฤฑ haftanฤฑn en dรผลรผk seviyesine yakฤฑn bir seyirle 1,3398 dolardan alฤฑcฤฑ buldu. Kรผresel risk algฤฑsฤฑna karลฤฑ hassasiyetiyle bilinen Avustralya dolarฤฑ yรผzde 0,14 deฤer kaybederek 0,7097 dolara gerilerken, Yeni Zelanda dolarฤฑ da yรผzde 0,24 dรผลรผลle 0,5822 dolar seviyesine รงekildi.

Dolar endeksi kรผresel piyasalardaki gรผvenli liman talebiyle gรผรงleniyor
Para birimlerinin oluลturduฤu sepet karลฤฑsฤฑnda ABD dolarฤฑnฤฑn gรผcรผnรผ gรถsteren dolar endeksi, mayฤฑs ayฤฑ genelinde elde ettiฤi yรผzde 1’i aลkฤฑn kazancฤฑn ardฤฑndan 99,306 seviyesinde dengeli bir seyir izliyor. Kรผresel dรถviz piyasalarฤฑndaki bu yรผkseliลte, tฤฑrmanan jeopolitik risklerin tetiklediฤi gรผvenli liman arayฤฑลฤฑ ile Fed’in yฤฑl sonuna kadar faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gidebilme olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn fiyatlanmaya baลlamasฤฑ belirgin rol oynuyor.
Vadeli iลlem piyasalarฤฑndan alฤฑnan gรผncel veriler, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn aralฤฑk ayฤฑnda bir faiz artฤฑลฤฑ yapฤฑlma ihtimalini yรผzde 50’nin รผzerinde gรถrdรผฤรผnรผ ortaya koyuyor. รatฤฑลmalarฤฑn patlak vermesinden รถnce piyasalarda bu yฤฑl iรงin iki faiz indirimi beklendiฤi gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda, mevcut durum ekonomi yรถnetiminin stratejisinde radikal bir dรถnรผm noktasฤฑna iลaret ediyor.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, Fed’in bir รถnceki toplantฤฑsฤฑna ait akลam saatlerinde yayฤฑmlanacak tutanaklarda para politikasฤฑnฤฑn geleceฤine dair ipuรงlarฤฑ arฤฑyor. Komitenin enflasyon konusundaki temkinli duruลunun detaylarฤฑ piyasalarฤฑn odaฤฤฑnda yer alฤฑyor.

Ekonomi analistleri, nisan ayฤฑndaki Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi (FOMC) toplantฤฑsฤฑndan bu yana รงok sayฤฑda merkez bankasฤฑ yetkilisinin yรผksek enflasyon riskine karลฤฑ uyarฤฑlarda bulunduฤuna dikkat รงekiyor. Bu รงerรงevede, yayฤฑmlanacak tutanaklarฤฑn ลahin bir ton taลฤฑyacaฤฤฑ ve bunun da ABD para birimindeki deฤer kazancฤฑnฤฑ daha ileri bir noktaya taลฤฑyabileceฤi รถngรถrรผlรผyor. Savaลฤฑn ekonomi รผzerindeki doฤrudan etkileri ise tedarik zincirleri รผzerinden hissedilmeye devam ediyor.
Nisan ayฤฑnda saฤlanan kฤฑrฤฑlgan ateลkes bรผyรผk รถlรงรผde korunsa da kรผresel petrol ve emtia arzฤฑ aรงฤฑsฤฑndan hayati รถnem taลฤฑyan Hรผrmรผz Boฤazฤฑ’nฤฑn fiilen kapalฤฑ kalmasฤฑ piyasalardaki endiลeleri canlฤฑ tutuyor. Londra Brent petrolรผnรผn varil fiyatฤฑ, iลlemlerin ilk saatlerinde 110,8 dolar seviyesinden karลฤฑlฤฑk bularak ลubat sonundaki savaล รถncesi dรถnemin oldukรงa รผzerinde seyretmeyi sรผrdรผrรผyor.
Enflasyon oranlarฤฑnฤฑ doฤrudan besleyen enerji maliyetlerindeki bu yรผksek seyir, merkez bankalarฤฑnฤฑn sฤฑkฤฑ para politikasฤฑ adฤฑmlarฤฑnฤฑ sรผrdรผreceฤi beklentisini destekliyor.
Japon yeni ve dรถviz piyasalarฤฑnda resmi mรผdahale beklentisi artฤฑyor
ABD para biriminin uluslararasฤฑ piyasalarda kesintisiz yรผkseliลi, Japon yenini dolar karลฤฑsฤฑnda yeniden 160 sฤฑnฤฑrฤฑna yaklaลtฤฑrdฤฑ. Bu seviye, Tokyo hรผkรผmetinin geรงtiฤimiz ay dรถviz piyasasฤฑna son iki yฤฑlฤฑn ilk doฤrudan mรผdahalesini gerรงekleลtirmesine neden olan kritik eลik olarak biliniyor. Japonya hazinesinin yenin kontrolsรผz deฤer kaybฤฑnฤฑ engellemek amacฤฑyla nisan sonu ve mayฤฑs baลฤฑnda birkaรง kez piyasaya doฤrudan likidite enjekte ettiฤi ifade ediliyor. Ancak atฤฑlan bu adฤฑmlarla saฤlanan geรงici toparlanmanฤฑn uzun soluklu olmadฤฑฤฤฑ gรถrรผlรผyor.

Yen, dolar karลฤฑsฤฑnda 159,03 seviyesine kadar gerileyerek 30 Nisan’dan bu yana en zayฤฑf konumuna yerleลti. Finans รงevreleri, piyasalardaki aลฤฑrฤฑ volatilitenin kฤฑsa vadede en รถnemli risk unsuru olduฤunu ve 160-161 bandฤฑnฤฑn ekonomi yรถnetimi tarafฤฑndan kฤฑrmฤฑzฤฑ รงizgi olarak izlenmeye devam edeceฤini vurguluyor.
Dรถviz stratejistleri, resmi mรผdahale riskinin varlฤฑฤฤฑ sebebiyle yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn dolar/yen paritesinde yukarฤฑ yรถnlรผ pozisyon alฤฑrken daha ihtiyatlฤฑ yaklaลmasฤฑ gerektiฤi deฤerlendirmesinde bulunuyor. Ancak ABD tahvil faizlerinde ve genel dolar endeksinde net bir gevลeme yaลanmadฤฑฤฤฑ sรผrece, Tokyo’dan gelecek olasฤฑ bir resmi hamlenin trendi tersine รงevirmekten ziyade yalnฤฑzca yรผkseliล hareketini geรงici olarak yavaลlatabileceฤi ifade ediliyor.
Kรผresel รถlรงekte faiz makasฤฑnฤฑn ABD lehine aรงฤฑlmasฤฑ, geliลmekte olan ve geliลmiล รผlke para birimleri รผzerindeki satฤฑล baskฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrฤฑrken, uluslararasฤฑ fonlarฤฑn yรผksek getiri sunan dolar varlฤฑklarฤฑna yรถnelme eฤilimini hฤฑzlandฤฑrฤฑyor. Bu durum, dฤฑล ticaret dengeleri ve ithal edilen enflasyon kanalฤฑyla diฤer ekonomiler รผzerinde ek bir yรผk oluลturuyor.
Kรผresel piyasalarฤฑn odaฤฤฑndaki jeopolitik riskler ve makroekonomik gรถrรผnรผm
Orta Doฤu merkezli jeopolitik krizin ekonomi dรผnyasฤฑndaki yansฤฑmalarฤฑ, makroekonomik veriler ve para politikasฤฑ kararlarฤฑ รผzerinde belirleyici bir aฤฤฑrlฤฑฤa sahip olmayฤฑ sรผrdรผrรผyor. Enerji koridorlarฤฑnda yaลanan aksaklฤฑklar, ham madde maliyetlerini yukarฤฑ รงekerek kรผresel enflasyonla mรผcadele sรผrecini sekteye uฤratฤฑyor.
Bu jeopolitik arka plan, merkez bankalarฤฑnฤฑn faiz indirim dรถngรผsรผne girme planlarฤฑnฤฑ ertelemesine ve hatta yeniden faiz artฤฑลฤฑ seรงeneklerini masaya yatฤฑrmasฤฑna yol aรงฤฑyor. Piyasalarฤฑn yakฤฑn vadeli projeksiyonlarฤฑnda, aralฤฑk ayฤฑnda atฤฑlmasฤฑ muhtemel para politikasฤฑ adฤฑmlarฤฑ ve Hรผrmรผz Boฤazฤฑ’ndaki sevkiyat gรผvenliฤi en kritik deฤiลkenler olarak รถne รงฤฑkฤฑyor. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, gรผvenli liman varlฤฑklarฤฑ ile yรผksek faiz sunan enstrรผmanlar arasฤฑnda denge kurmaya รงalฤฑลฤฑrken, kรผresel borsalar ve tahvil piyasalarฤฑndaki oynaklฤฑฤฤฑn bir sรผre daha yรผksek seyretmesi bekleniyor.







