Dolar arttı, Macbook yabancıya ucuza geldi

Dolar arttı, Macbook yabancıya ucuza geldi

Türk Lirası büyük değer kaybetti. Henüz zam yapmayan Apple'ın pek çok modeli Türkiye'de yurt dışından daha ucuz hale geldi. Tüm MacBook'lar ABD'ye göre daha ucuza satılıyor.

A+A-

Türk Lirası’nın bugünkü yüzde 10’u aşan değer kaybının ardından teknolojik ürünlerde zam beklentisi arttı. Dolar kurundaki artıştan dolayı Türkiye’deki MacBook modelleri ABD’deki Apple Store fiyatlarından bile ucuza denk geliyor. Bu durum, Apple’ın yeni zammının yolda olduğunu gösteriyor.

Dolar kuru sürekli değişiyor

Türkiye’deki Apple Store fiyatlarını ABD’deki Apple Store fiyatları ile karşılaştırıyoruz. Dolar kuru sürekli değişiyor ancak küsuratla uğraşmamak adına dolar kurunu 13 TL olarak aldık.

Apple Store’daki en ucuz MacBook modeli olan MacBook Air’in baz versiyonu 999 dolara satılıyor. Türkiye’de ise 10,999 TL. Macbook Air’i Amerika’da satın almak isteseydiniz 999 X 13=12.987 TL ödemeniz gerekecekti. Türkiye’den MacBook Air satın alanlar yaklaşık 2.000 TL daha ucuza alıyor.

Türkiye’deki fiyatlar daha ucuz.

M1 Pro işlemcili Yeni MacBook Pro modeli ABD’de 1.999 dolara, Türkiye’de 23.499 TL’ye satılıyor. Türkiye’den satın alan müşteriler yaklaşık 2.500 TL daha ucuza alıyor. M1 Maş işlemcili MacBook Pro ise ABD’de 3.499 dolar, Türkiye’de 39.999 TL fiyat etiketine sahip. Türkiye’deki fiyat yaklaşık 5.500 TL daha ucuz.

Türkiye’deki fiyatların daha ucuz olması durumu pek alışık olduğumuz bir şey değil. Önceden yurt dışına giden kişiler oradan Apple ürünleri alıp ülkemizde gelirdi. Şimdi Türkiye’ye gelen yabancılar Apple ürünü alıp ülkelerine dönecek. Tabii bu durum uzun sürmeyecektir. Apple’ın yakın zamanda ürünlere zam yapmasını bekliyoruz.

Etiketler : , ,