Genel seรงimin kesinleลmeyen sonuรงlarฤฑna gรถre, tek parti hรผkรผmeti dรถnemi 13 yฤฑlฤฑn ardฤฑndan sona ererken, piyasadaki ilk tepki TL’nin yรผzde 5’e yaklaลan deฤer kaybฤฑ ile yeni zirvesini test etmesi oldu. Analistler, kฤฑsa vadede dalgalanmanฤฑn sรผreceฤini รถngรถrรผrken; Tรผrkiye’nin koalisyon ya da azฤฑnlฤฑk hรผkรผmeti ile mi yola devam edeceฤi yoksa erken seรงime mi gideceฤi yakฤฑndan izlenecek.
Tรผrkiye’de bugรผn yapฤฑlan genel seรงimin kesin olmayan sonuรงlarฤฑna gรถre, HDP ilk kez parti olarak girdiฤi seรงimde yรผzde 10 seรงim barajฤฑnฤฑ aลarken, AKP’nin tek baลฤฑna hรผkรผmet kurma olasฤฑlฤฑฤฤฑ kalmadฤฑ.
CNNTurk’te yer alan ve oylarฤฑn tamamฤฑna yakฤฑnฤฑnฤฑn sayฤฑldฤฑฤฤฑ daฤฤฑlฤฑma gรถre, AKP yรผzde 40.8 ile TBMM’de 258 sandalye kazanฤฑrken, HDP oylarฤฑn yรผzde 13 ile 79 รผyelik aldฤฑ. CHP’nin oy oranฤฑ yรผzde 25.1, MHP’nin ise yรผzde 16.4 oldu sฤฑrasฤฑyla 132 ve 81 sandalye aldฤฑlar.
Tek parti hรผkรผmeti olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn son bulmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Cuma gรผnรผ 2.6615 seviyesinde iลlem gรถren dolar/TL dรผลรผk hacimli iลlemlerde 2.7996’ya kadar yรผkselerek yeni zirveyi gรถrdรผ. Dolar/TL saat 2301 itibarฤฑyla 2.7500/2.7525 seviyesinde iลlem gรถrdรผ. ฤฐลlemler hacimsiz bir piyasada gerรงekleลirken ilk tepki olarak tarihi zirve seviyesini test eden TL’deki dolar karลฤฑsฤฑndaki deฤer kaybฤฑ yรผzde 5’e yaklaลtฤฑ.
ING Bank Dรถviz Masasฤฑ Mรผdรผrรผ Burรงin Metin, seรงim sonuรงlarฤฑnฤฑn kฤฑsa vadede piyasada satฤฑล baskฤฑsฤฑnฤฑ beraberinde getirdiฤini belirterek, “Seรงimler piyasa istikrarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan belirsizliฤi artฤฑran bir sonuca iลaret ediyor. Bundan sonra piyasa รถncelikle ‘Hรผkรผmet kurulabilecek mi kurulamayacak mฤฑ?’ bunu izleyecek” dedi ve ekledi:
“Eฤer bir koalisyon kurulursa bu Tรผrkiye iรงin pozitif mi negatif mi; istikrarฤฑ devam ettirebilecek mi ettiremeyecek mi ona bakacaฤฤฑz. ฤฐstikrarฤฑn devam ettiฤi bir koalisyon piyasada pozitif fiyatlanacaktฤฑr. Koalisyon รงฤฑkmaz ise sรผreรง sรผrรผncemede kalฤฑr ve devamฤฑnda erken seรงim ihtimali doฤarsa satฤฑล baskฤฑsฤฑ devam edecektir. Henรผz erken seรงim fiyatlarda yok. Bu, belirsizliฤin daha da uzamasฤฑ anlamฤฑna geliyor ve satฤฑล baskฤฑsฤฑnฤฑ daha da arttฤฑracak bir sรผreรง.”
Analistler en tercih edilen durumun dรถrt partinin mecliste temsil edildiฤi, muhalefetin gรผรงlendiฤi ancak tek parti iktidarฤฑnฤฑn devam ettiฤi bir sonuรง olduฤunu belirtiyorlardฤฑ.
“Sabah itibariyle piyasalarda ilk olarak hem kur tarafฤฑ hem de borsa tarafฤฑ satฤฑcฤฑlฤฑ olacaktฤฑr” diyen Global Menkul Deฤerler Stratejisti Gรถkhan Uskuay, “Yรผksek ihtimalle bu sonuรงlara gรถre AKP-MHP koalisyonu รงฤฑkabilir. Bu herhangi bir ลekilde sรผrpriz olmayan bir sonuรง. Anketlerin ortalamasฤฑna benzer bir sonuรง. Tek parti olmayacaฤฤฑ zaten fiyatlanmฤฑลtฤฑ. Sonuรงlara gรถre iki olasฤฑlฤฑk var. Biri koalisyon, diฤeri erken seรงim. Ancak bu olasฤฑlฤฑklardan erken seรงim piyasalar tarafฤฑndan henรผz fiyatlanmadฤฑ” diye konuลtu.
Analistler, dรถrt partinin yer aldฤฑฤฤฑ bir parlamentoda AKP’nin tek baลฤฑna iktidar olduฤu bir senaryoyu siyasal istikrar, meclisteki temsil gรผcรผ, ekonomiye odaklanma ve รงรถzรผm sรผrecinin iลleyiลi gibi birรงok belirsizliฤi aynฤฑ anda azaltma potansiyeli taลฤฑmasฤฑndan dolayฤฑ piyasanฤฑn en tercih ettiฤi seรงenek olarak belirtiyorlardฤฑ.
Koalisyon ihtimalinin de gรถz ardฤฑ edilmediฤi piyasalarda, bankacฤฑlar seรงim รถncesi yapฤฑlan fiyatlamalarฤฑ tek baลฤฑna iktidar ile koalisyon ihtimalinin “tam ortasฤฑnda” olarak nitelemiลlerdi.
Analistlere gรถre, mevcut tablo “kฤฑsa vadede satฤฑล baskฤฑsฤฑ” yaratsa da bu olasฤฑlฤฑk “yรผrรผyebilecek” bir koalisyon kurulabilmesi halinde ilk negatif tepkiyi ortadan kaldฤฑrabilir.
รnlรผ&Co Portfรถy Yรถnetimi Genel Mรผdรผrรผ Murat Gรผlkan, “Kฤฑsa sรผreli olarak bir miktar volatilite olabilir ama bu seรงim sonuรงlarฤฑnฤฑ orta vade iรงin olumlu gรถrecek bir yatฤฑrฤฑmcฤฑ kesimi de olacaktฤฑr. Tรผrkiye’de en azฤฑndan demokrasinin iลlediฤi bir kez daha teyit edilmiล oldu” dedi ve ekledi:
“(Seรงim sonuรงlarฤฑ) Seรงmenin algฤฑsฤฑ ve hassasiyetleri ile ilgili manidar ve hassas mesajlar iรงerdi. Hisse senedi piyasasฤฑ aรงฤฑlฤฑลta dรผลebilir ama yarฤฑm saatlik, bir saatlik hareketleri tahmin etmenin bir faydasฤฑ yok ve mรผmkรผn deฤil.”
Gรผlkan ayrฤฑca, bu seรงimlerin Tรผrkiye’de restorasyon dรถneminin baลlangฤฑcฤฑ olabileceฤine de iลaret etti.
Reuters’da seรงim รถncesi yer alan bir analizde de belirtildiฤi รผzere, piyasalarda ilk etapta satฤฑล baskฤฑsฤฑ yaratmasฤฑ beklenen koalisyon ihtimalinin son dรถnemde artan kutuplaลmalarฤฑn yarattฤฑฤฤฑ gerilim dikkate alฤฑndฤฑฤฤฑnda bazฤฑ kazanฤฑmlarฤฑ da beraberinde getirebileceฤi dรผลรผnรผlรผyordu.
AKP 2011 genel seรงiminde yรผzde 49.8, CHP yรผzde 26, MHP yรผzde 13 oranฤฑnda oy almฤฑลtฤฑ. HDP ise 2011 genel seรงimine baฤฤฑmsฤฑz adaylarla girmiลti.
Seรงim sonuรงlarฤฑnฤฑ Reuters’a deฤerlendiren bir AKP yetkilisi, “Bu tablodan hรผkรผmet รงฤฑkmaz, erken seรงim gรถrรผlรผyor. AKP-MHP koalisyonu olursa bir sonraki seรงimde bu oyu da alamayฤฑz. Tahminimiz bir azฤฑnlฤฑk hรผkรผmeti ve erken seรงime gidilmesi yรถnรผnde” dedi.
Cumhurbaลkanฤฑ Tayyip Erdoฤan’ฤฑn seรงimlerin ardฤฑndan baลkanlฤฑk sistemine geรงme hedefine ulaลmasฤฑnฤฑn zora girmesi ihtimali, siyasetteki yรผksek tansiyonunun seรงim sonrasฤฑnda da devam edeceฤine iลaret ediyor.







