ABD doları, Venezuela’daki ABD askeri müdahalesinin yarattığı piyasa tedirginliğinin azalması ve Fed yetkililerinden gelen güvercin açıklamaların Wall Street’te risk iştahını artırmasıyla, salı günü Asya işlemlerinde ikinci gününde de geriledi.
Doların, altı para biriminden oluşan bir sepete karşı gücünü ölçen $ endeksi, en son yüzde 0,2 düşüşle 98,216 seviyesinde işlem gördü ve pazartesi günü dört günlük yükseliş serisini sonlandırmasının ardından kayıplarını genişletti.

Sydney’deki National Australia Bank’ta döviz stratejisti olan Rodrigo Catril, “Piyasa, en azından kısa vadede jeopolitik cephede olan bitene gerçekten fazla odaklanmıyor” dedi. Bu ortamın “güvenli limanlara olan ilgiyi azalttığını ve ABD $’ını zayıf bir konuma ittiğini” ekledi.
Finansal piyasalar, hafta sonunda Venezuelalı Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ABD tarafından yakalanmasının emtia piyasalarında oynaklığa yol açmasının ardından sakinleşmeye başladı. Maduro, pazartesi günü Manhattan’daki bir federal mahkemede uyuşturucu suçlamalarını reddetti.
Yen karşısında ABD $’ı, en son yüzde 0,1 düşüşle 156,255 yen seviyesindeydi. Japonya’nın 10 yıllık devlet tahvilleri için düzenlenen ve son bir yılın ortalamasına paralel talep gören ihalenin ardından $ hafifçe zayıfladı.
Emtia fiyatlarına duyarlı olan Avustralya $’ı, bakır fiyatlarının rekor kırmasının ardından bir haftanın zirvesi olan 0,6724 $’a yükselerek en son yüzde 0,1 artıda işlem gördü ve bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine yaklaştı. Yeni Zelanda $’ı ise yüzde 0,2 yükselişle 0,5798 $’a çıktı.
Dolar son bir ayın zirvesinden döndü
ABD $’ı, pazartesi günkü işlemlerde bir ayın en yüksek seviyelerine ulaştıktan sonra geriledi. ABD’de imalat faaliyeti aralık ayında beklentilerden daha fazla daraldı ve 14 ayın en düşük seviyesine indi.

DBS analistleri yayımladıkları bir araştırma notunda, dolardaki hareketin “devamının gelmediğini ve dikkatin hızla yeniden ABD makroekonomik temellerine döndüğünü” yazdı.
Analistler, “Veriler, Fed’in gevşeme beklentilerini canlı tutarak ve jeopolitik riskin, destekleyici ABD verileri olmadan daha güçlü bir doları sürdürmek için tek başına yeterli olmadığını göstererek doların yukarı yönünü sınırladı” değerlendirmesinde bulundu.
$, pazartesi günü ayrıca Minneapolis Fed Başkanı ve bu yıl faiz belirleme komitesinde oy hakkına sahip olan Neel Kashkari’nin CNBC’ye yaptığı guvercin açıklamaların da baskısı altında kaldı. Kashkari, işsizlik oranının yukarı doğru ‘sıçrama’ riski gördüğünü söyledi.
Bu açıklamaların ardından politika gevşemesine yönelik beklentiler bir miktar arttı. Ancak CME Group’un FedWatch aracına göre, Fed fon vadeli işlemleri, ABD Merkez Bankası’nın 27-28 Ocak’taki bir sonraki toplantısında faizleri sabit tutma ihtimalini yüzde 82,8 olarak fiyatlıyor. Bu oran cuma günü yüzde 83,4 seviyesindeydi.
Hong Kong’da offshore işlemlerde Çin yuanı karşısında ABD $’ı, en son yüzde 0,1 düşüşle 6,9769 yuan seviyesinde işlem gördü.
Euro yüzde 0,1 artışla 1,1737 dolara yükselirken, İngiliz sterlini yüzde 0,2 değer kazanarak 1,3562 dolara çıktı.
Bitcoin yüzde 0,3 düşüşle 93.772,04 dolara gerilerken, ether yüzde 0,4 kayıpla 3.225,96 dolara indi.







