Dolar yen karşısında son bir ayın en yüksek seviyesini gördü

Dolar yen karşısında son bir ayın en yüksek seviyesini gördü

Yatırımcılar Fed'in faiz artırımına odaklanırken dolar yen karşısında son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

A+A-

Yatırımcılar Fed'in yeni bir faiz artırımı yapmasını beklerken, Japonya Merkez Bankası'nın şimdilik kolay para politikalarına bağlı kalmasıyla dolar Pazartesi günü Japon yeni karşısında son bir ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Dolar seansın başlarında 134,22 yene yükselerek 15 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Son olarak %0,19 artışla 134 yen seviyesindeydi.

Bu arada, para birimini altı büyük emsaline karşı ölçen dolar endeksi 101,66'da çok az değişiklik gösterdi. Cuma günü bir miktar toparlanmadan önce 100,78 ile son bir yılın en düşük seviyesine inmişti.

Rabobank döviz stratejisi müdürü Jane Foley, "Dolar geri sıçradı ama aynı zamanda Japonya Merkez Bankası'ndan ultra kolay politikalarından geri çekilmeleri için gerçek bir neden olmadığını gösteren yorumlar aldık" dedi.

Faiz oranlarının küresel emsallerine göre yükseleceği beklentisi, bir ülkenin para birimini yükseltme eğilimi göstererek o ülkedeki yatırımları daha cazip hale getirirken, bunun tersi de geçerli.

Japonya Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Kazuo Ueda geçtiğimiz hafta, ülkenin faiz oranlarını şimdilik çok düşük seviyelerde tutarak "güvercin" olarak kalacağını açıkça belirtti.

Bu arada, türev piyasalarındaki fiyatlandırma Fed'in Mayıs ayında faizleri 25 baz puan daha artırma ihtimalinin geçen haftaki %69'dan yaklaşık %86'ya yükseldiğini gösteriyor.

Bu artış, geçmiş ABD perakende satış rakamlarının yukarı yönlü revize edilmesi, bir Fed yetkilisinin faiz artışlarının henüz istenen etkiyi yaratmadığını söylemesi ve tüketici enflasyonu beklentilerinin Cuma günü yükselmesinin ardından geldi.

Euro Pazartesi günü dolar karşısında 1,098 dolar seviyesinde yatay seyretti.

Fed duraklamaya yaklaşırken yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'ndan daha fazla faiz artırımı beklemesiyle Cuma günü 1,108 dolarla son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Sterlin, Cuma günü 1,255$ ile son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %0,07 düşüşle 1,241$'a geriledi.

Döviz tüccarı ve portföy yöneticisi Beat Nussbaumer, büyük bir kriz yaşanmaması halinde piyasanın durgun bir döneme gireceğini düşündüğünü söyledi ve şu sözleri kaydetti:

"Doların önümüzdeki haftalarda zayıflayacağını düşünüyorum, ancak hikaye o kadar marjinal ki bu yavaş bir yakıcı olacak. Şu anda dışarıda biraz boşluk var. Veriden veriye olacak."

Rabobank'tan Foley, yatırımcıların bu hafta konuşacak ABD'li yetkililer arasında Austan Goolsbee, Christopher Waller ve Loretta Mester'in bulunduğu Fed'den gelecek yorumları izleyeceğini söyledi.

Foley, Fed'in yılın geri kalanında faizleri sabit tutmadan önce Mayıs ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapmasını bekliyor.

Yatırımcılar ayrıca Bank of America ve Goldman Sachs'ın Salı günü açıklayacağı banka kazançlarını da takip edecek.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler