ABD dolarฤฑnฤฑn kรผresel รถlรงekteki gรผรงlรผ seyrini sรผrdรผrmesiyle birlikte Japon yeni, รงarลamba gรผnรผ erken saatlerde yakฤฑndan takip edilen kritik 160 seviyesine kadar geriledi.
Kรถrfez bรถlgesinde jeopolitik gerilimin yeniden tฤฑrmanmasฤฑ, gรผvenli liman olarak gรถrรผlen ABD para birimine yรถnelik talebi artฤฑrฤฑrken yen รผzerindeki satฤฑล baskฤฑsฤฑnฤฑ derinleลtirdi. ABD Merkez Komutanlฤฑฤฤฑ (CENTCOM), ฤฐran’ฤฑn bรถlgedeki komลularฤฑna yรถnelik balistik fรผze fฤฑrlattฤฑฤฤฑnฤฑ ancak fรผzelerin hiรงbirinin hedeflere ulaลamadฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi. Aรงฤฑklamada, Tahran’ฤฑn saldฤฑrฤฑ giriลimlerine yanฤฑt olarak ABD gรผรงlerinin Keลm Adasฤฑ’ndaki hedeflere yรถnelik askeri operasyon dรผzenlediฤi kaydedildi.
Tahran ile Washington arasฤฑndaki diplomatik mรผzakerelerin รงฤฑkmaza girdiฤi bir dรถnemde gerรงekleลen bu askeri hareketlilik, kรผresel piyasalarda risk iลtahฤฑnฤฑ baskฤฑlayarak temkinli bir havanฤฑn hakim olmasฤฑna yol aรงtฤฑ. Gรผvenli liman arayฤฑลฤฑndaki sermayenin dolara yรถnelmesiyle Asya seansฤฑnฤฑn ilk saatlerinde 160 seviyesini test eden Japon yeni, Tokyo yรถnetiminin yaklaลฤฑk bir ay รถnce kuru desteklemek amacฤฑyla gerรงekleลtirdiฤi 11,7 trilyon yenlik (yaklaลฤฑk 73,14 milyar dolar) doฤrudan mรผdahalenin saฤladฤฑฤฤฑ tรผm kazanรงlarฤฑ geri vermiล oldu.
Gรผnรผn ilerleyen saatlerinde parite hafif bir dengelenmeyle yรผzde 0,04 artฤฑลla 159,98 seviyesinden iลlem gรถrdรผ.

Kรถrfez geriliminin kรผresel piyasalara yansฤฑmasฤฑ ve mรผdahale beklentileri
Ekonomistler ve dรถviz stratejistleri, Orta Doฤu kaynaklฤฑ risklerin emtia piyasalarฤฑ รผzerindeki etkisinin doฤrudan yen paritesini vurduฤunu belirtiyor.
SMBC Baล Dรถviz Stratejisti Hirofumi Suzuki, ham petrol fiyatlarฤฑ รผzerindeki yukarฤฑ yรถnlรผ baskฤฑnฤฑn Japon yeni รผzerindeki satฤฑล iลtahฤฑnฤฑ doฤrudan tetiklediฤini ifade etti. Tokyo’nun dรถviz piyasasฤฑna yรถnelik olasฤฑ yeni bir doฤrudan mรผdahalesine de deฤinen Suzuki, otoritelerin kฤฑrmฤฑzฤฑ รงizgisinin kesin ve net bir rakam olmaktan ziyade, dolar/yen paritesinde 160-161 bandฤฑ olarak รถngรถrรผldรผฤรผnรผ ve bu seviyelerin yakฤฑndan izlendiฤini vurguladฤฑ.
Geliลmeler รผzerine aรงฤฑklama yapan Japonya Maliye Bakanฤฑ Satsuki Katayama ise dรถviz piyasalarฤฑndaki aลฤฑrฤฑ oynaklฤฑฤa karลฤฑ otoritelerin her an uygun adฤฑmlarฤฑ atmaya hazฤฑr olduฤunu kaydetti.

Kรผresel dรถviz piyasasฤฑnฤฑn genelinde ise majรถr para birimleri dar banttaki seyrini korudu. Euro, dolar karลฤฑsฤฑnda yรผzde 0,09 deฤer kaybederek 1,1621 seviyesine gerilerken, sterlin yรผzde 0,07 dรผลรผลle 1,3455 dolardan iลlem gรถrdรผ. Euro Bรถlgesi’nde salฤฑ gรผnรผ aรงฤฑklanan veriler, enerji ve hizmet sektรถrlerinin etkisiyle enflasyonun geรงen ay da hฤฑzlandฤฑฤฤฑnฤฑ ortaya koydu.
Bu veri, Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) bu ayฤฑn sonlarฤฑnda yapmasฤฑ beklenen faiz artฤฑลฤฑ kararฤฑnฤฑn zeminini daha da gรผรงlendirdi. Orta Doฤu’daki savaลฤฑn uzamasฤฑ ve enerji maliyetlerinin yรผksek seyretmesi, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn bu yฤฑl bรผyรผk merkez bankalarฤฑndan faiz indirimi yerine sฤฑkฤฑlaลma adฤฑmlarฤฑ beklemesine neden oldu. Kรผresel para birimlerinden oluลan sepete karลฤฑ dolarฤฑn gรผcรผnรผ รถlรงen dolar endeksi ise hafif kazanรงlarฤฑn ardฤฑndan 99,28 seviyesinde yatay seyretti.
Kรผresel ekonomide sฤฑkฤฑlaลma dรถngรผsรผ ve piyasalarฤฑn arka planฤฑ
ABD ekonomisinden gelen son veriler de kรผresel faiz beklentilerini ลekillendirmeye devam ediyor. Salฤฑ gรผnรผ aรงฤฑklanan verilere gรถre ABD’de aรงฤฑk iล sayฤฑsฤฑ nisan ayฤฑnda son beล yฤฑlฤฑn en gรผรงlรผ artฤฑลฤฑnฤฑ kaydetti. Analistler, bu sฤฑรงramanฤฑn iล gรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn genel saฤlฤฑฤฤฑnฤฑ olduฤundan daha gรผรงlรผ gรถsterebileceฤine dikkat รงekerken, cuma gรผnรผ aรงฤฑklanacak kritik tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam verisi รถncesinde gรถzler รถzel sektรถr istihdam rakamlarฤฑna รงevrildi.
Commonwealth Bank of Australia Stratejisti Kristina Clifton, ABD iล gรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn geรงen yฤฑl yaลanan ivme kaybฤฑnฤฑn ardฤฑndan toparlanma eฤilimine girdiฤini belirterek, yรผksek enflasyonla birlikte deฤerlendirildiฤinde Federal Rezerv’in (Fed) aralฤฑk ayฤฑnda yeni bir faiz artฤฑล dรถngรผsรผne baลlamasฤฑnฤฑ beklediklerini ifade etti.

Vadeli iลlem piyasalarฤฑ ลu an iรงin Fed’in yฤฑl sonuna kadar yaklaลฤฑk 18 baz puanlฤฑk bir faiz artฤฑลฤฑna gideceฤini fiyatlฤฑyor. Geliลmekte olan ve emtiaya duyarlฤฑ diฤer para birimlerinde de satฤฑcฤฑlฤฑ seyir hakim oldu; Avustralya dolarฤฑ yรผzde 0,05 dรผลรผลle 0,7177 dolara, Yeni Zelanda dolarฤฑ ise yรผzde 0,03 kayฤฑpla 0,5924 dolara รงekildi. Kripto para piyasasฤฑ da kรผresel riskten kaรงฤฑล dalgasฤฑndan payฤฑnฤฑ aldฤฑ. Lider kripto para birimi Bitcoin son iki ayฤฑn en dรผลรผk seviyesine gerileyerek yรผzde 0,75 kayฤฑpla 66.985 dolar seviyelerinden iลlem gรถrรผrken, Ethereum da son รผรง ayฤฑn dip seviyesini test ederek 1.869 dolara kadar geri รงekildi. Jeopolitik risklerin ve enerji fiyatlarฤฑnฤฑn seyri, รถnรผmรผzdeki dรถnemde de merkez bankalarฤฑnฤฑn politika kararlarฤฑnda belirleyici olmaya devam edecek.







