Dolar yeni rekor ile güne başladı

Dolar yeni rekor ile güne başladı

Koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine dün 2.82 ile tarihi zirvesini gören dolar bugüne de 2.85 ile başladı

A+A-

CHP ile AKP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması ve AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun erken seçime işaret etmesiyle dün tarihi zirvelerini test eden dolar/TL bugün de güne siyasi belirsizliğin devam edebileceği beklentisiyle yeni zirvesini test ederek başladı.

Bankacılar her ne kadar düşük bir olasılık olarak görseler de CHP ile AKP görüşmesinin sonlanması ardından AKP ile MHP'nin olası görüşmelerini izleyeceklerini belirttiler.

Siyasi endişelerin kısa vadede son bulmasına düşük bir olasılık gözüyle bakan analistler TL üzerindeki baskının da kısa vadede son bulmasını bekleniyorlar.

Diğer taraftan ise TL'nin hem dolar hem de sepet bazında sert değer kaybı ardından analistler, TCMB'nin bugünkü olası likidite adımlarının yakından izleneceğini söylediler.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "TL için söylenecek pek fazla bir şey yok. Önümüzdeki aylar Türkiye için kayıp zaman. En önemli soru ya yeni seçimde de aynı sonuç çıkarsa ne olacak?" dedi ve ekledi:

"Belirsizlik nedeniyle TL'nin dün ve bugün gelişmekte olan diğer piyasalara bakınca çok daha fazla değer kaybı yaşadığı ortada. Bu sürecin ABD faiz artışlarının başladığı, jeopolitik risklerin en üst seviyeye ulaştığı bir döneme denk geliyor olması kısa vadede TL üzerindeki baskının sonlanmayacağını gösteriyor. Bugün TCMB döviz depo faizleri, haftalık repo ihalesi miktarını kısarak ve döviz satım ihaleleri ile ilk tepkisini verebilir. Haftaya gerçekleşecek PPK toplantısının önemi ise artık çok daha fazla."

Merkez Bankası'nın 18 Ağustos'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ağırlıklı olarak kısa vadeli faizlerin sabit tutulması bekleniyor. Ancak, TCMB'nin para politikasında sadeleşme çalışmaları için Ağustos ayını işaret etmesiyle birlikte, politika faizi ile faiz koridorunun alt bandında artırım da beklentiler arasına girdi.

AKP ile CHP arasında yaklaşık bir aydır sürdürülen koalisyon görüşmelerinde dün itibarıyla uzlaşma sağlanamazken, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu gelinen aşamada başka seçenekler bulunsa da en güçlü hatta tek ihtimalin erken seçim olduğunu söyledi.

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği bugünkü görüşmesi sonrası iki partinin şu anda bir hükümet ortaklığı zemininin oluşmadığı kanaatine vardıklarını, erken seçimin güçlü bir ihtimal haline geldiğini vurguladı.

Koalisyon turları neticesinde AKP ile CHP arasında uzlaşma sağlanamaması ardından Davutoğlu MHP ile de hem koalisyon hem de erken seçim alternatifleri için bir araya gelmek istediğini vurgulamıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'nin koalisyon için kendilerine başvurması halinde daha önce öne sürdükleri şartların geçerliliğini sürdürdüğünü, AKP ile görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Dün güne 2.77 civarında başlayan gün boyu gün boyu artan erken seçim ihtimallerine ilişkin beklentilerle yukarı bir seyir izleyen dolar/TL 1830 civarında 2.82'nin hemen altında işlem gördü.

Kur bu sabah ise güne 2.8419 seviyesine kadar yükselerek yeni zirvede başladıktan sonra 0832'de 2.8352/2.8374 seviyesindeydi. Bu verilere göre TL dolar karşısında yılbaşından buyana yüzde 17'yi aşan bir değer kaybı yaşayarak gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Brezilya ile birlikte en kötü performansı gösteren para birimi oldu.

Sepet bazında TL ise bu sabah yeni tarihi zirve olan 3.0056'ya kadar yükseldikten sonra aynı saatte 2.9986/3.0013 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte euro/TL ise 2.1621/2.1651 seviyesindeydi.

Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde dün yaklaşık 25 baz puanlık yükseliş yaşandı. 10 yıllık gösterge 12 Mart 2025 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.74, valörde son işlemde yüzde 9.84 seviyesindeydi. Dün 10 yıllık gösterge tahvilde işlem bazında 9.90 seviyesi test edildi.

İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.04 valörde son işlem yüzde 10.13 seviyesindeydi.

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.