ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) ลahin tonlu politika sinyalleri, kรผresel para piyasalarฤฑnda taลlarฤฑ yerinden oynattฤฑ. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn bu yฤฑl iรงinde yeni faiz artฤฑลlarฤฑ yapฤฑlacaฤฤฑna yรถnelik beklentilerini artฤฑrmasฤฑyla birlikte, kรผresel piyasalarda ABD dolarฤฑ zirve noktasฤฑna ulaลtฤฑ.
Dolarฤฑn baลlฤฑca para birimleri karลฤฑsฤฑndaki deฤerini รถlรงen uluslararasฤฑ dolar endeksi, perลembe gรผnรผ yรผzde 0,45 oranฤฑnda belirgin bir yรผkseliล kaydederek 100,80 seviyesine tฤฑrmandฤฑ ve Mayฤฑs 2025โten bu yana en yรผksek dรผzeyi test etti. รte yandan, dolardaki bu agresif gรผรงlenme karลฤฑsฤฑnda Japon yeni son iki yฤฑlฤฑn en zayฤฑf seviyesine gerilerken, Tokyo yรถnetiminden piyasalara yรถnelik doฤrudan mรผdahale uyarฤฑlarฤฑ gecikmedi.
Kรผresel finans merkezlerinde hareketlilik yaratan bu durum, Fedโin son toplantฤฑsฤฑnda politika faizini yรผzde 3,50 ile yรผzde 3,75 aralฤฑฤฤฑnda sabit bฤฑrakmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan netleลti. Fedโin yeni baลkanฤฑ Kevin Warsh liderliฤinde gerรงekleลtirilen ilk kapsamlฤฑ politika gรถzden geรงirme sรผrecinde, karar metninde enflasyon endiลelerinin korunduฤu gรถrรผldรผ.

Gรผncellenen faiz tahmin grafiฤi, kurul รผyelerinin neredeyse yarฤฑsฤฑnฤฑn bu yฤฑl bitmeden en az bir faiz artฤฑลฤฑ (hike) daha beklediฤini ortaya koydu. LSEG tarafฤฑndan paylaลฤฑlan piyasa verilerine gรถre, vadeli iลlem piyasalarฤฑ Eylรผl ayฤฑna kadar Fed’den yeni bir faiz artฤฑrฤฑmฤฑ gelme olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ yรผzde 68 olarak fiyatlฤฑyor.
ABD ekonomisine dair gรผรงlรผ bรผyรผme gรถrรผnรผmรผ ve son รผรง ayda aรงฤฑklanan tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam verilerinin beklentilerin oldukรงa รผzerinde gerรงekleลmesi de bu tahminleri destekliyor. Son olarak perลembe gรผnรผ aรงฤฑklanan resmi veriler, รผlkede iลten รงฤฑkarmalarฤฑn dรผลรผk seyrini koruduฤunu ve haftalฤฑk iลsizlik maaลฤฑ baลvurularฤฑnฤฑn gerilediฤini gรถsterdi.
Kรผresel para birimleri baskฤฑ altฤฑnda ve Japon yeni kritik eลikte
Uluslararasฤฑ dรถviz stratejistleri, ABD’den gelen verilerin nisan ayฤฑndan bu yana yukarฤฑ yรถnlรผ sรผrprizler yaptฤฑฤฤฑnฤฑ ve Fedโin duruลunun piyasa beklentilerinden รงok daha katฤฑ olduฤunu vurguluyor. Dolar endeksinin bir รถnceki seansta yรผzde 0,85 ile son รผรง ayฤฑn en bรผyรผk gรผnlรผk yรผkseliลini gerรงekleลtirmesinin ardฤฑndan, para birimindeki yukarฤฑ yรถnlรผ hareket alanฤฑnฤฑn sรผrdรผฤรผ ifade ediliyor.
Finansal analiz kurumu MUFG analistleri, Fed’in ลahin politika gรผncellemesinin dolar iรงin teknik bir kฤฑrฤฑlmayฤฑ tetikleyebileceฤini kaydetti. Analistler, kฤฑsa vadeli ABD tahvil faizlerindeki yukarฤฑ yรถnlรผ sert ayarlamanฤฑn, Washington ile Tahran arasฤฑnda hafta sonu saฤlanan geรงici barฤฑล anlaลmasฤฑnฤฑn piyasalar รผzerindeki hafifletici etkisini tamamen gรถlgelediฤini ve dolara ek destek saฤladฤฑฤฤฑnฤฑ belirtiyor.

Enerji koridorunun aรงฤฑlmasฤฑyla birlikte ham petrol fiyatlarฤฑ ลubat sonundan bu yana en dรผลรผk seviyeye gerilese de, para piyasalarฤฑndaki sฤฑkฤฑlaลma eฤilimi emtia etkisinin รถnรผne geรงmiล durumda.
Dolar karลฤฑsฤฑndaki deฤer kaybฤฑ derinleลen Japon yeni ise 161,45 seviyesine kadar gerileyerek Temmuz 2024โten bu yana en dรผลรผk seviyesini gรถrdรผ. Bu sert dรผลรผล, Tokyo hรผkรผmetinin 30 Nisanโda gerรงekleลtirdiฤi tarihi dรถviz mรผdahalesinin tรผm kazanรงlarฤฑnฤฑ sฤฑfฤฑrladฤฑ. Paritenin 2024 yฤฑlฤฑnda gรถrdรผฤรผ 161,99 rekorunu aลmasฤฑ durumunda, yenin 1986 yฤฑlฤฑndan bu yana en deฤersiz seviyeye gerileme riski bulunuyor.
Para birimindeki bu kan kaybฤฑ, Japonya hรผkรผmetini yeniden harekete geรงirdi. Japonya Kabine Baลsekreteri Minoru Kihara dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, dรถviz hareketlerini yakฤฑndan izlediklerini belirterek, “Gerekli gรถrรผldรผฤรผ takdirde dรถviz hareketlerine her an uygun karลฤฑlฤฑฤฤฑ vermeye hazฤฑrฤฑz” diyerek piyasaya resmi mรผdahale sinyali verdi.
Kรผresel piyasalarฤฑn diฤer kanadฤฑnda ise Avrupa para birimleri de dolardaki rรผzgardan olumsuz etkilendi; euro dolar karลฤฑsฤฑnda yรผzde 0,31 kayฤฑpla 1,1463โe, sterlin ise yรผzde 0,62 dรผลรผลle 1,3206โya gerileyerek son iki ayฤฑn en dรผลรผk seviyelerine indi. Aynฤฑ gรผn ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑ (BoE) ise politika faizini deฤiลtirmeyerek yรผzde 3,75 seviyesinde sabit tuttu.
Merkez bankalarฤฑnฤฑn kararlarฤฑ ve kรผresel piyasa beklentileri
Uluslararasฤฑ finans รงevreleri, yeni Fed Baลkanฤฑ Kevin Warsh dรถneminde ABD para politikasฤฑnฤฑn ne รถlรงรผde ลahin kalacaฤฤฑnฤฑ ve bu durumun geliลmekte olan piyasalar ile diฤer geliลmiล รผlke ekonomilerini nasฤฑl etkileyeceฤini yakฤฑndan analiz ediyor.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, nรผkleer mรผzakereler ve jeopolitik normalleลme adฤฑmlarฤฑnฤฑn emtia fiyatlarฤฑnฤฑ aลaฤฤฑ รงekmesini beklerken, ABD’deki gรผรงlรผ iรง talep ve katฤฑ enflasyon gรถrรผnรผmรผnรผn dolarฤฑ kรผresel รถlรงekte bir sฤฑฤฤฑnak haline getirmeye devam edeceฤini รถngรถrรผyor. รnรผmรผzdeki รงeyrek dรถnemlerde, Japonya Merkez Bankasฤฑnฤฑn (BoJ) yen รผzerindeki spekรผlatif baskฤฑyฤฑ azaltmak amacฤฑyla doฤrudan dรถviz alฤฑm hamlesi yapฤฑp yapmayacaฤฤฑ ve tahvil piyasalarฤฑna getireceฤi ek kฤฑsฤฑtlamalar, kรผresel dรถviz koridorlarฤฑndaki oynaklฤฑฤฤฑ belirleyen ana unsur olacak.

Kurumsal portfรถy yรถneticileri, faiz makasฤฑnฤฑn ABD lehine aรงฤฑk kalmasฤฑnฤฑn carry trade operasyonlarฤฑnฤฑ desteklediฤini ve bu dinamik deฤiลmediฤi sรผrece majรถr para birimlerinin dolar karลฤฑsฤฑnda kalฤฑcฤฑ bir toparlanma sergilemesinin zaman alacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyor.







