Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Dรถvizde panik an meselesi

Uzmanlar Rusya'da batฤฑnฤฑn yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ nedeniyle yฤฑlbaลŸฤฑndan bu yana yรผzde 18 deฤŸer yitiren Ruble'de, dรผลŸen petrol fiyatlarฤฑ ile birlikte panik yaลŸanabileceฤŸini belirtiyor
Dรถvizde panik an meselesi Borsatek

Yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn vurduฤŸu Rusya ekonomisi petrol fiyatlarฤฑndaki dรผลŸรผลŸten de kรถtรผ etkileniyor. Rus Rublesi yฤฑlbaลŸฤฑndan bu yana yรผzde 18 dรผลŸtรผ Bu ay merkez bankasฤฑ piyasalara 7.7 milyar dolar tutarฤฑnda mรผdahalede bulundu. Uzmanlara gรถre Rusya’da yakฤฑnda dรถviz paniฤŸi yaลŸanabilir.

Yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn yanฤฑ sฤฑra Rusyaโ€™nฤฑn enerjiye dayalฤฑ ekonomisindeki sฤฑkฤฑntฤฑlar petrol fiyatlarฤฑ dรผลŸtรผkรงe artฤฑyor. Ukraynaโ€™da ลŸiddeti desteklediฤŸi gerekรงesiyle AB ve ABDโ€™nin yaptฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ zaten hisseden Rusyaโ€™nฤฑn parasฤฑ rublenin รผzerindeki baskฤฑ, petrol fiyatlarฤฑnฤฑn 100 dolarฤฑn altฤฑna inmesiyle aฤŸฤฑrlaลŸtฤฑ. dunya.com’dan Evrim Kรผรงรผk’รผn haberine gรถre; rublenin yฤฑlbaลŸฤฑndan bu yana deฤŸer kaybฤฑ yรผzde 18โ€™e ulaลŸtฤฑ. Enflasyonun tฤฑrmanmaya baลŸladฤฑฤŸฤฑ รผlkede merkez bankasฤฑ sรผrekli olarak piyasalara mรผdahele ediyor.

Petrodolar giriลŸi azalan Rusyaโ€™da yakฤฑnda dolar paniฤŸi yaลŸanmasฤฑndan ve sermaye kontrollerinin gรผndeme gelmesinden endiลŸe duyuluyor.

Petrolรผn dรผลŸmesi rubleyi vurdu

Petrol fiyatlarฤฑnฤฑn 90 dolarฤฑn altฤฑna inmesi rubleyi zayฤฑfl attฤฑ ve ruble รถnceki gรผn dolar karลŸฤฑsฤฑnda 40.43 ile รถnceki gรผn tรผm zamanlarฤฑn en dรผลŸรผk seviyesine indi. Ruble, euro karลŸฤฑsฤฑnda da 51.60 ile yine rekor seviyede dรผลŸtรผ. Analistler, petrol fiyatlarฤฑnฤฑn 80 dolara inmesi halinde rublenin dolara karลŸฤฑ 43 seviyesine kadar gerileyeceฤŸi tahmininde bulunuyor. Petrolรผn yรถnรผnรผ 100 dolara รงevirmesi halinde ise 40 seviyesinin รผzerine bir toparlanma olacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor. Rusyaโ€™nฤฑn bu yฤฑlki bรผtรงesinde petrol fiyatlarฤฑnฤฑn ortalam 100 dolar/ varilin รผzerinde olmasฤฑ รถngรถrรผlรผyor. Ham petrol fiyatlarฤฑnda dรผลŸรผลŸ, zaten 2009โ€™dan bu yana en yavaลŸ ekonomik bรผyรผmeyi gรถsterecek ekonom ekonominin petrodolar giriลŸinde ciddi bir sฤฑkฤฑntฤฑyla karลŸฤฑ karลŸฤฑya kalacaฤŸฤฑna iลŸaret ediyor.

Rusya Merkez Bankasฤฑ, rubleyi savunmak iรงin dรถviz piyasasฤฑna mรผdahaleye devam ediyor. Merkez Bankasฤฑโ€™nฤฑn rubleyi desteklemek iรงin geรงtiฤŸimiz hafta 3 milyar dolar tutarฤฑnda dรถviz satฤฑลŸฤฑ yaptฤฑฤŸฤฑ belirtilirken, rubleye destek vermek iรงin
yapฤฑlan dรถviz satฤฑลŸฤฑ son 10 gรผnde 6 milyar dolarฤฑ buldu.Ay baลŸฤฑndan bu yana merkez bankasฤฑ altฤฑn ve dรถviz rezervinden 7.7 milyar dolarlฤฑk satฤฑลŸ gerรงekleลŸtirdi. Rusya, ekim baลŸฤฑ itibariyle 454.7 milyar dolarla dรผnyanฤฑn dรถrdรผncรผ bรผyรผk dรถviz
rezervine sahip. Merkez Bankasฤฑ, rublenin kur sepeti karลŸฤฑsฤฑnda hareket bandฤฑnฤฑ 36.35-45.35 seviyesinden 36.70-45.70 dรผzeyine รงฤฑkardฤฑ. Merkez Bankasฤฑ, gelecek yฤฑl rubleyi serbest dalgalanmaya bฤฑrakmayฤฑ planlฤฑyor.

Ruble sert bir ลŸekilde deฤŸer kaybetmeye devam ederken, halkฤฑn dรถviz bรผrolarฤฑna giderek bรผyรผk miktarlarda yani 100-200 bin dolar aldฤฑklarฤฑ bildiriliyor. Rublenin daha da zayฤฑfl amasฤฑ halinde halk arasฤฑnda bir dolar paniฤŸi yaลŸanmasฤฑndan endiลŸe duyuluyor.

Rusya Maliye Bakanฤฑ Anton Siluanov, rubledeki deฤŸer kaybฤฑnฤฑn yakฤฑn zamanda sona ereceฤŸine sรถyledi. Siluanov yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, โ€œRublede istikrarฤฑ, รถngรถrรผlebilirliฤŸi saฤŸlamakla ilgileniyoruz. Rublenin cari seviyelerde bir baลŸabaลŸ noktasฤฑ bulacaฤŸฤฑna inanฤฑyorumโ€ diye konuลŸtu. Ancak Siluanov bu baลŸabaลŸ noktasฤฑnฤฑn nerede oluลŸmasฤฑnฤฑ beklediฤŸi konusunda bilgi vermedi.

Rus ลŸirketler dolar arฤฑyor

Merkez Bankasฤฑ BaลŸkanฤฑ Elvira Nabiullina, yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, rubleye baskฤฑ yapan faktรถrlerin geรงici olabileceฤŸini dรผลŸรผndรผklerini belirtirken, dรถviz piyasasฤฑnda durumun kontrol altฤฑnda olduฤŸunu ifade etti. Amaรงlarฤฑnฤฑn enfl asyonu dรผลŸรผrmek ve kredileri ulaลŸฤฑlabilir yapmak olduฤŸunu vurgulayan Nabiullina, parasal olmayan enflasyonun yรผksek olmasฤฑ halinde parasal adฤฑmlar atabileceklerini de ifade etti.

Nabiullina, Rus banka ve ลŸirketlerinin dรถviz pozisyonlarฤฑnda dalgalanmadan kaynaklฤฑ sistemsel bir risk bulunmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ da sรถyledi. Nabiullina, โ€œDรถviz piyasasฤฑnda durum kotrol altฤฑnda, bankalar ve ลŸirketlerin 2015โ€™de vadeleri dolacak 100 milyar dolar civarฤฑnda borรงlarฤฑnฤฑ รงevirmelerinde problem gรถrmรผyoruzโ€ diye konuลŸtu. Aberdeen Asset Managementโ€™tan geliลŸmekte olan รผlke analisti Viktor Szabo ile Wall Street Journalโ€™da yer alan aรงฤฑklamasฤฑnda, kurumsal borรงlarฤฑn ruble รผzerinde baskฤฑ yarattฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi. Szaboโ€™ya gรถre birรงok ลŸirket borรงlarฤฑnฤฑ รงevirememe tehlikesiyle karลŸฤฑ karลŸฤฑya. Bank of Merrill Lynchโ€™in Rus kurumsal tahvil endeksindeki 17 ลŸirketten dokuzunun gelecek yฤฑlฤฑn sonunda vadesi dolan borรงlarฤฑnฤฑn yรผzde 80โ€™ini รถdeyecek nakite sahip olduฤŸu kaydediliyor. Piyasalar aralฤฑk ayฤฑnda, dolar cinsinden borรงlu Rus ลŸirketlerin bรผyรผk bir dolar talebi iรงine girmesini bekliyor ancak uzmanlara gรถre bu paranฤฑn nereden bulunacaฤŸฤฑna dair ลŸรผpheler var.
 

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.408446.4792-0.02%
EURO 53.25153.35520.15%
JAPON YENฤฐ 3.4623.477-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.490657.6227-0.3%
STERLฤฐN 61.425661.59680.32%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83846.8528-0.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.63270.63420.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4155.83-1.28%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6205.50-1.3%
GRAM ALTIN SERBEST P.6309.65-1.48%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)96.80-1.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)135100.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6174.47-1.3%
SPOT ALTIN KG (TL)132945.00-1.28%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42415.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)64.83-1.35%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64126.64 0.7193%
Ethereum 1723.67 -0.2084%
Tether USDt 1.00 -0.028%
BNB 587.50 0.2498%
Solana 73.09 1.8727%
USDC 1.00 -0.011%
XRP 1.14 -0.4659%
Dogecoin 0.08 -1.0238%
Toncoin 1.68 5.2471%
Cardano 0.16 -1.2101%
Shiba Inu 0.00 -0.6106%
Avalanche 6.26 1.7509%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam