Dow Jones Sanayi Endeksi, yapay zekรข (AI) ile baฤlantฤฑlฤฑ hisselerdeki devam eden dรผลรผล ve Merkez Bankasฤฑ (Fed) Baลkanฤฑ Jerome Powellโฤฑn son aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn faiz indirimi beklentilerini azaltmasฤฑyla รarลamba gรผnรผnรผ รผst รผste ikinci dรผลรผลรผyle kapattฤฑ. รzellikle sanayi devlerinin aฤฤฑrlฤฑkta olduฤu Dow Jones Sanayi Endeksi, gรผnรผ kayฤฑpla tamamlarken, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤฤฑnda ekonomik veriler ve Fed’in gelecekteki para politikasฤฑ yer aldฤฑ.
Gรผnรผn sonunda Dow Jones Sanayi Endeksi 171 puan veya %0,37 gerileyerek 46.121,28 puandan kapandฤฑ. S&P 500 endeksi %0,28 dรผลรผลle 6.637,97 puana ve Nasdaq Bileลik endeksi ise %0,33 dรผลรผลle 22.497,86 puana indi. Piyasalarda genel bir satฤฑล eฤilimi gรถzlenirken, teknoloji ve yapay zekรข hisseleri baskฤฑyฤฑ artฤฑrdฤฑ.
Yapay zekรข hisseleri dรผลรผลe รถncรผlรผk etti

NVIDIA Corporation ve Oracle Corporation gibi yapay zekรข sektรถrรผnรผn รถnde gelen ลirketlerinin hisseleri, piyasanฤฑn dรผลรผลรผne รถncรผlรผk etmeye devam etti. Yapay zekรข geliลtiricilerinden gelen artan talep sayesinde yeni bir bรผyรผme รงeyreฤi kaydetmesine raฤmen Micron Technology de gรผnรผ dรผลรผลle tamamladฤฑ.
รinli e-ticaret devi Alibaba, ลimdiye kadarki en gรผรงlรผ yapay zekรข modeli olan “Qwen3-Max”ฤฑ tanฤฑtarak ve yeni teknolojinin altyapฤฑsฤฑna yatฤฑrฤฑmฤฑnฤฑ artฤฑracaฤฤฑna sรถz vererek piyasalarda yer aldฤฑ. Ancak bu olumlu geliลmeler bile, yapay zekรข hisselerindeki genel baskฤฑyฤฑ bertaraf edemedi.
Powell’ฤฑn aรงฤฑkalamalarฤฑ faiz indirimi beklentilerini azalttฤฑ

Piyasalarฤฑn dรผลรผลรผnde etkili olan bir diฤer faktรถr de Fed Baลkanฤฑ Powell‘ฤฑn Salฤฑ gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamalar oldu. Powell, Fed’in ลu anda inatรงฤฑ enflasyonu frenlemek ve iลgรผcรผ piyasasฤฑndaki zayฤฑflamayฤฑ durdurmak iรงin “risksiz bir yol” bulunmayan bir dengeleme sรผrecinde olduฤunu sรถyledi.
Rhode Island’ฤฑn Warwick kentinde bir รถฤle yemeฤinde konuลan Powell, ABD’nin ekonomik bรผyรผmesinin bu yฤฑl yavaลladฤฑฤฤฑnฤฑ ve iลgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn soฤuduฤunu belirtti. Enflasyonun Fed’in yฤฑllฤฑk %2 hedefinin รผzerinde kaldฤฑฤฤฑnฤฑ da kaydeden Powell, gelecekteki faiz indirimlerine iliลkin temkinli ve veriye dayalฤฑ bir yaklaลฤฑm sergiledi. Faizlerin รงok agresif bir ลekilde indirilmesi durumunda enflasyonun tekrar yรผkselebileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu. Fed’in geรงen hafta faizleri 25 baz puan indirmesine raฤmen, Powellโฤฑn bu aรงฤฑklamalarฤฑ daha fazla gevลeme beklentilerini azalttฤฑ ve Dow Jones รผzerinde satฤฑล baskฤฑsฤฑ yarattฤฑ.
Kritik ekonomik veriler bekleniyor

Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, Perลembe gรผnรผ aรงฤฑklanacak ikinci รงeyrek gayri safi yurtiรงi hasฤฑla (GSYฤฐH) bรผyรผmesinin nihai rakamlarฤฑyla birlikte dรผnyanฤฑn en bรผyรผk ekonomisi hakkฤฑnda daha fazla bilgi bekliyor. Daha รถnceki veriler ABD ekonomisinin ikinci รงeyrekte gรผรงlรผ bir ลekilde bรผyรผdรผฤรผnรผ gรถsterdi. Ancak, bu bรผyรผmenin inatรงฤฑ enflasyon ve yรผksek ticaret tarifelerinin baskฤฑsฤฑ altฤฑnda รถnรผmรผzdeki รงeyreklerde yavaลlamasฤฑ bekleniyor.
Bu hafta daha yakฤฑndan izlenecek olan veri, Cuma gรผnรผ aรงฤฑklanacak kiลisel tรผketim harcamalarฤฑ (PCE) fiyat endeksi olacak. Bu veri, Fed’in tercih ettiฤi enflasyon gรถstergesi olup, gelecekteki faiz indirimlerine iliลkin beklentileri etkileyebilir. Manลet PCE enflasyonunun sabit kalmasฤฑ beklenirken, รงekirdek PCE enflasyonunun Fed’in yฤฑllฤฑk %2 hedefinin oldukรงa รผzerinde kalacaฤฤฑ tahmin ediliyor. รzellikle PCE verisi Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500’รผn izleyeceฤi yรถn aรงฤฑsฤฑndan belirleyici bir veri olarak deฤerlendiriliyor.
Morgan Stanley’den balon uyarฤฑsฤฑ

Morgan Stanley Varlฤฑk Yรถnetimi Piyasa Araลtฤฑrma ve Strateji Ekibi Baลkanฤฑ Daniel Skelly, “Borsanฤฑn geleneksel olarak zayฤฑf geรงen mevsimsel dรถnemdeki sรผrekli yรผkseliลi, รถzellikle teknoloji alanฤฑnda ‘balon’ sรถylemlerini kรถrรผklรผyor gibi gรถrรผnรผyor,” diye yazฤฑyor. “En gรผรงlรผ yรผkseliลler bile kaรงฤฑnฤฑlmaz olarak geri รงekilmeler yaลar ve piyasa kesinlikle devam eden politika ve ekonomik belirsizliklerle karลฤฑ karลฤฑya olsa da, bu sรถylemlerin yersiz olduฤuna inanmak iรงin geรงerli nedenler var.” diyerek, Dow Jones, Nasdaq ve S&P’de muhtemel geri รงekilmeler konusunda uyardฤฑ.
Geri รงekilmeler kalฤฑcฤฑ hale gelebilir

Teknik analiz ลirketi CappThesis’in kurucusu Frank Cappelleri, S&P’nin 14 gรผnlรผk gรถreceli gรผรง gรถstergesinin (RSI), piyasanฤฑn Nisan ayฤฑndaki dip seviyelerinden bu yana dรถrdรผncรผ kez aลฤฑrฤฑ alฤฑm bรถlgesine ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ belirtiyor.
Cappelleri, “รnceki รผรง seferde de, takip eden hareket bir geri รงekilmeydi, ancak bu geri รงekilmeler en iyi ihtimalle minimum dรผzeydeydi,” diyor. “Bununla birlikte, bu sefer farklฤฑ olacaฤฤฑna dair bir iลaret olmasa da, bir noktada daha bรผyรผk bir dรผลรผล olacaฤฤฑ iรงin fazla rehavete kapฤฑlmamaya dikkat etmeliyiz.” Bรถyle bir durumda, S&P ile birlikte Dow Jones ve Nasdaq endeksleri de dรผลรผล trendine girecektir.
Cappelleri, “Alฤฑcฤฑlar, รถnceki dรผลรผลleri satฤฑn aldฤฑktan kฤฑsa bir sรผre sonra tekrar tekrar ve anฤฑnda yeni zirvelerle รถdรผllendirildi,” diyor. “Bu gerรงekleลmezse ve bunun yerine daha dรผลรผk bir zirve gerรงekleลirse, bu, son beล ayฤฑn belirgin ลekilde olumlu trendinden daha olumsuz bir trende geรงiลin iลareti olabilir. Bunlarฤฑn hepsi birkaรง adฤฑm รถnde, ancak piyasa yรผkselmeye devam ettikรงe izlemeye deฤer bir senaryo.” ifadelerini kullandฤฑ.







