Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 portföyler yenilenecek

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 portföyler yenilenecek

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 yatırımcılar enflasyona ilişkin son gelişmeleri gösterecek olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksini takip edecek. Diğer taraftan ilk çeyrek sonu nedeniyle fon yöneticilileri portföylerini ayarlayacak

A+A-

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 yatırımcılar bu hafta cuma günü enflasyona ilişkin son gelişmeleri gösterecek olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksini takip edecek. Diğer taraftan ilk çeyreğin sonu, fon yöneticilerinin portföylerini ayarlaması nedeniyle dalgalanmalara yol açabilir

 

Küresel hisse senedi piyasaları, geçen hafta merkez bankalarının güvercin sinyalleri ve rekor kıran yükselişlerle dolu bir haftanın ardından kâr alımları ile haftayı sınırladı. S&P 500, Nasdaq ve Dow 2024'teki en büyük haftalık kazançlarını elde ederken, MSCI Dünya Hisse Senedi Endeksi de haftalık olarak %1,8 artış göstererek bu yılın en büyük haftalık kazancını elde etti.

A1 Capital Menkul Değerler'in yurtdışı piyasalar bülteni

Merkez Bankalarının bir dizi güvercin sinyaliyle rekor kıran yükselişlerle dolu bir haftanın ardından kâr alımları küresel hisse senedi piyasalarını geçen haftanın son günü sınırladı. Ama genişleyen ralli, ekonomik görünümle ilgili belirsizliğin, yatırımcıları hakim sektör pozisyonları ve güçlü bilançoları nedeniyle Muhteşem Yedili mega sermaye hisseleri grubuna sığınmaya ittiği geçen yılla tezat oluşturuyor. Şöyle ki; yalnızca megacaps barındıran sektörler - teknoloji, iletişim hizmetleri ve tüketicinin tedariği, S&P 500'ün geçen yılki %24'lük kazancının üzerinde performans gösterdi. Daha geniş anlamda, Muhteşem Yedi - Apple, Nvidia, Alphabet, Tesla, Microsoft , Meta Platformlar ve Amazon- S&P Dow Jones Endekslerine artış geçen sene S&P 500'ün kazancının %60’ına denk gelirken şimdi ise %40’ına denk geliyor.

Yapay zekaya duyulan ilgi bu yıl şu ana kadar Nvidia'nın hisselerinin %90 oranında artmasına yardımcı olurken, Microsoft ise %14,5 oranında kazanç elde etti. Defterin diğer tarafında Apple ve Tesla yıl boyunca sırasıyla yaklaşık %11 ve %32 düşüş yaşadı.

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones 2024'teki en büyük haftalık kazançlarını elde ederken, MSCI Dünya Hisse Senedi Endeksi de haftalık olarak %1,8 artış göstererek bu yılın en büyük haftalık kazancını elde etti.

Fon yöneticileri portföylerini ayarlıyor

Çarşamba günü FED, federal fon oranını %5,25 ile %5,50 arasında bıraktı ancak ABD enflasyonundaki endişe verici yükselişe ve ekonomik büyümenin belki de bunu atlatabilecek kadar güçlü olmasına rağmen bu yıl faiz oranlarını 75 baz puan düşürmeye hala hazır olduğunu belirtti.

Yatırımcılar bu hafta Cuma günü enflasyona ilişkin son gelişmeleri gösterecek olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksini takip edecek. Diğer taraftan ilk çeyreğin sonu, fon yöneticilerinin portföylerini ayarlaması nedeniyle dalgalanmalara yol açabilir.

Merkez bankalarının kararları

İngiltere Merkez Bankası'nın beklenenden daha güvercin bir tavır takınması ve ekonominin faiz indirimine başlaması için "doğru yönde ilerlediğini" görülmesi ki bu da Haziran Temmuz dönemini kapsamakta olumlu diğer bir gelişmeydi.

BoE Başkanı Bailey, Financial Times'a, bu yıl daha fazla faiz indirimi beklentisinin genel olarak "mantıksız" olmadığını söyledi.

İsviçre merkez bankasının Perşembe günü yaptığı sürpriz faiz indirimi, piyasaların yeni yüksek seviyelere çıkmasına yardımcı oldu; çünkü yatırımcılar, dünyanın dört bir yanındaki büyük merkez bankalarının kendi faiz indirimlerini yapmadan önce ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini beklemeyeceğini fark etti.

Dolar temel olarak Ocak ayından bu yana en iyi haftasını geçirdi (%0,4 artışla yılın ilk haftasından bu yana en iyi haftası) ve bunun nedeni piyasaların artık diğer büyük merkez bankalarının politika faizlerini Fed'den daha hızlı düşüreceğini kabul etmesi oldu. Euro %0,5 düşüşle 1,0807 dolara geriledi.

Bundesbank Başkanı Nagel, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonun yüzde 2 hedefine geri dönüş yolunda olması nedeniyle muhtemelen Haziran ayında yaz tatilinden önce faiz oranlarını düşürebilecek konumda olabileceğini söylüyordu.

Gösterge ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,204'e, genellikle faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden 2 yıllık tahvil getirisi ise %4,5934'e geriledi. Euro bölgesi devlet tahvili getirileri de haftalık düşüş kaydetti, gösterge Almanya'nın 10 yıllık getirisi yaklaşık 11 baz puan düşerek %2,327'ye geriledi.

Petrol fiyatları

ABD ham petrol vadeli işlemleri varil başına 80,63 dolara, Brent vadeli işlemleri varil başına 85,43 dolara geriledi. Gazze'de ateşkes olasılığı, güçlenen dolar ve ABD'deki azalan benzin talebinin yanı sıra fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu. Spot altın ons başına 2.164 dolara geriledi ancak Perşembe günkü rekor teklif seviyesine yakındı.

Kripto para birimlerinde Bitcoin %2,82 düşüşle 63.620 dolara ve Ethereum %4,74 düşüşle 3.318 dolara geriledi.

 

 

İlgili Haberler