Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'de bilanço hareketliliği

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'de bilanço hareketliliği

Garanti BBVA Yatırım Menkul Kıymetler, Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500'deki bilanço hareketlerine dikkat çekiyor.

A+A-

New York borsasında endeksler önceki gün enflasyon verisi sonrası ortaya çıkan kayıpların bir kısmını telafi etti. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee’nin açıklamaları tepki hareketinde etkiliydi. Goolsbee, “önümüzdeki aylarda beklentilerin hafif üzerinde enflasyon verileri görme ihtimalimiz olsa da enflasyonun Fed’in %2’ hedefine doğru istikrarlı şekilde ilerlediğini” söyledi. Chicago Fed Başkanı “faiz indirimleri için yıllık enflasyonun %2’ye düşmesini beklemek zorunda olmadıklarını” da ekledi.

Goolsbee’nin güvercin açıklamalarının piyasa üzerindeki etkisi pozitif oldu. Enflasyon sonrası %4.33’e ulaşan ABD 10 yıllık hazine tahvili getirileri %4.27 civarında işlem gördü. Dow Jones 500 puanlık düşüşle Mart 2022’den bu yana en sert kaybı yaşamasının ardından %0.4 yükseldi. S&P 500 neredeyse %1, Nasdaq ise %1.3 artış gösterdi. S&P 500’de sadece enerji ve temel tüketim sektörleri hafif kayıpla günü tamamladı, geri kalan 9 sektörün tamamı değer kazandı. Sanayi, iletişim, teknoloji ve lüks tüketim sektörleri %1’in üzerinde primleriyle öne çıktı.

Emtia cephesinde ise ons altın tahvil getirilerindeki geri çekilmeye rağmen tepki vermekte zorlandı. 1980-1990$ desteğinde tutunmaya devam eden altın fiyatlarında bugün açıklanacak makro veriler kısa vadede yönü belirleyebilir. 79$ bölgesine kadar yükselen ham petrol fiyatlarında stok verilerine bağlı olarak geri çekilme izlendi. ABD’de stokların beklentilerin üzerinde artması ham petrol vadelilerinin %1.58 kayıpla 76.64$’a gerilemesine neden oldu. OPEC’in küresel petrol talebi artışında bir değişiklik öngörmeyen aylık raporu, fiyatlardaki düşüşü engelleyemedi. OPEC küresel petrol talebinin 2024’te günlük 2.25 milyon varil, 2025’te ise 1.85 milyon varil artış göstermesini bekliyor.

Doğal gaz fiyatlarındaki serbest düşüş devam etti; vadeliler %4.7 kayıpla 1.60$’a kadar geriledi. Son 7 günde %23, yıl başından bu yana %36 değer kaybeden doğal gaz vadelileri 2020’nin Haziran ayından bu yana en düşük seviyede işlem görüyor. Bugün piyasayı hareketli bir makro veri takvimi bekliyor. ABD’de Empire imalat endeksi, sanayi üretimi, perakende satışlar ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Aynı zamanda Fed üyelerinin açıklamaları da yakından izlenecek; gün içerisinde Atlanta Fed Başkanı Bostic ve Fed üyesi Waller konuşma gerçekleştirecek. Bilançolar gündemde kalmaya devam edecek. Bugüne kadar S&P 500’de bulunan yaklaşık 360 şirket bilanço açıkladı; bu bilançoların %80’i beklentileri aşmayı başardı.

Bugünün bilanço takviminde Applied Materials (AMAT) ve Deere & Company (DE) öne çıkıyor.

 

İlgili Haberler