S&P 500 şirketlerinin yapay zekaya ilgisinde rekor artış

S&P 500 şirketlerinin yapay zekaya ilgisinde rekor artış

New York borsasında gelir tahminlerinde yapay zekadan bahseden S&P 500 şirketlerinin sayısı rekor seviyeye ulaştı.

A+A-

Yapay zeka (YZ) yatırımları, S&P 500 şirketleri arasında son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Goldman Sachs analistlerine göre, dördüncü çeyrekte gelir tahminlerinde YZ'ye atıfta bulunan şirketlerin oranı rekor kırarak %36'ya yükseldi.

Bu artış, Microsoft, Amazon ve IBM gibi teknoloji devlerinin yanı sıra Bank of New York Mellon ve UnitedHealth Group gibi teknoloji dışı firmaların da YZ'nin potansiyeline olan inancını gösteriyor. Bu firmalar, YZ'nin verimliliği artırma, maliyetleri düşürme ve ürünleri geliştirme potansiyeline sahip olduğunu savunuyor.

Google ve Advanced Micro Devices gibi şirketler, YZ ile ilgili ürün ve hizmetlere olan talepte artış olduğunu bildirirken, Meta, General Motors, Automatic Data Processing ve Franklin Resources yöneticileri, YZ teknolojilerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Enerji sektöründe de YZ'ye olan ilgi artarken, emlak sektöründe bu alandaki referanslarda bir düşüş yaşandı.

YZ odaklı şirketlerin hisse senedi fiyatları da bu coşkuyu yansıtıyor. Yılın başından bu yana YZ odaklı bir sepetin, eşit ağırlıklı S&P 500'den %19 puan daha iyi performans gösterdiği gözlemlendi. Nvidia, TSMC, Arm ve SoundHound gibi önde gelen YZ firmalarının hisseleri de 2024 yılında önemli kazançlar elde etti.

Genel olarak S&P 500 şirketlerinin kazançları da beklentileri aştı. 14 Şubat itibarıyla, endeksin piyasa değerinin %80'i kazançlarını açıkladı ve bu şirketlerin %58'i analist tahminlerini en az bir standart sapma ile aştı.

Goldman ekonomistleri, ABD'deki YZ yatırımlarının 2025 yılına kadar 100 milyar dolara yaklaşacağını öngörüyor. Bu da YZ teknolojilerinin önemli bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

 

  • Gelir tahminlerinde yapay zekadan bahseden S&P 500 şirketlerinin sayısı rekor seviyeye ulaştı.
  • Goldman Sachs'a göre, dördüncü çeyrek gelir tahminlerinde şirketlerin %36'sı yapay zekadan bahsetti.
  • Yapay zeka teknoloji hisselerinden oluşan bir sepet, 1 Ocak 2024'ten bu yana eşit ağırlıklı S&P 500'den daha iyi performans gösterdi.
     

İlgili Haberler