Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'ün yönünü Fed belirleyecek

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'ün yönünü Fed belirleyecek

Wall Street yatırımcıları Fed'in faiz kararı ve şirketlerden gelen haberlere odaklandı. Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'deki yükselişin sürüp sürmeyeceği bu akşam belli olacak.

A+A-

Wall Street, bugün Federal Rezerv'in (Fed) faiz kararı ve Fed üyelerinin 2024 yılı için faiz oranı beklentilerini içeren anket sonuçlarını bekliyor. Piyasalar, Fed'in faiz oranlarını sabit tutmasını ve 2024 yılı için 3 faiz indirimi öngörüyor. Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısı ise yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Yatırım Finansman Menkul Değerler Wall Street beklentileri şöyle:

Küresel piyasaların odağında Fed toplantısı ve Fed üyelerinin bu yıl için beklediği politika faiz anketi var. Fed’in beşinci toplantıda da politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmezken faizin %5,25 - 5,50 bandında sabit bırakılması hakim görüş konumunda. Aralık anketini hatırlayacak olursak 3-4 faiz indirimi 2024 yılı için makul görülmekteydi. CME verileri ana senaryo olarak bu yıl için 3 faiz indirimi hesaplıyor. Halihazırda swap piyasalarında Haziranda faiz indirimi beklentisinin fiyatlandığı göz önüne alındığında 3 ve altında faiz indirimi piyasalarda kısa vadede satışları beraberinde getirebilir. Tahvil piyasalarında da ABD Şubat TÜFE enflasyonunun ardından ilgili beklentinin getirilerde kuvvetli yükselişi beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Dolar endeksi TÜFE verisinin ardından kayıplarını konsolide etti. Güne 103,89 seviyesinde dengeli bir başlangıç yapan DXY orta vadeli ortalamaları üzerinde güçlü duruşunu karar öncesinde koruyor. ABD vadelilerinde ihtiyatlılık ön planda. S&P 500 endeksinde ise bir süredir altını çizdiğimiz 5103 - 5179 bandında sıkışma devam ediyor. Endekste yeni zirve arayışına kıyasla kısa vadeli ortalamalarından destekle dengelenme isteğinin ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Başkan Powell’ın konuşması endekste yön tayini açısından kritik olacaktır. S&P 500’de yukarı yönlü bir tepki için 5180 - 5220 bandının üssel olarak kırılması görüşümüzü koruyoruz. Olası geri çekilmede 5103 - 5050 bandı izlenebilir. 22 günlük üssel ortalamanın da 5095 bölgesinden geçtiğini belirtebiliriz.

Pre - Market’ta En Hareketli Hisseler

Intel Corporation (NASDAQ:INTC) - Intel, ABD’de CHIP Yasası kapsamında hükümetten 8,5 milyar $ teşvik ve 11,0 milyar $ kredi alacak. Karar, Başkan Biden'ın Arizona'ya bugün yapacağı ziyarette resmi olarak duyurulacak. Intel, toplam 19,5 milyar $ federal hibe ve kredi sağladıktan sonra ABD'de 4 eyalette 100 milyar $ yatırım planlıyor. Şirket, hibenin ardından 25 milyar $ vergi indirimi de alacak. Hatırlatmamız gerekirse, Şubat ayı sonunda Bloomberg News, ABD hükümetinin Intel’e 10 milyar $’ın üzerinde sübvansiyon sağlamak için görüşmelerde bulunduğunu bildirmişti. ABD hükümeti, yarı iletken üretim kapasitesini güçlendirmek ve yerli çip üretimini artırmak amacıyla ilgili şirketlere yatırımlarını hızlandırıyor. ABD’nin Ağustos 2022’de kabul ettiği CHIPS Yasası’nın bir parçası olan teşviklerle ülkede yarı iletken teknolojileri uygulamalarında arz güvenliği, dayanıklılığı ve yerel üretimin artırılması hedefleniyor.

Boeing Co (NYSE:BA) - Boeing, federal inceleme sürecinde kaliteyi artırmak için 737 üretimini sınırlandıracağını duyurdu. CFO Brian West, Boeing'in 2024’te ayda 38.737'den az uçak üreteceğini, bunun Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) inceleme bitene kadar uyguladığı limit kapsamında üretilebilecek maksimum sayı olduğunu açıkladı. Şirket, üretim azaltımının 4 milyar ila 4,5 milyar $ arasında ek maliyet oluşturmasını bekliyor. İnceleme sürecinde Boeing, ana tedarikçisi Spirit AeroSystems (SPR) yalnızca tamamen uyumlu gövdelerin teslimatını alacak. Boeing yakın zamanda Spirit Aerosystems’ı satın almak için görüşmelerde bulunduğunu açıklamıştı. BA hisse senedi seans açılışı öncesinde %1,76 ekside.

Cisco Systems Inc (NASDAQ:CSCO) - Piper Sandler, bilişim teknolojileri şirketi Cisco Systems için fiyat hedefini 47,00 $’dan 51,00 $’a yükseltti. Revizyon, Cisco'nun Splunk‘ı (SPLK) satın almasının beklenenden daha erken tamamlanmasının ardından gerçekleşti. Piper Sandler, Splunk entegrasyonunun ve satın alma ile ilgili borç finansmanının Cisco'nun gelecekteki kazançları üzerindeki etkilerini vurguladı. Kurum, 2026 mali yılına kadar hisse başına kârlılıkta 0,17 $ artış ve serbest nakit akışında 1,2 milyar $ artış öngörüyor. Hatırlatmamız gerekirse, Cisco Eylül 2023’te veri analitik şirketi Splunk’ı pay başına 157,00 $ ve 28,00 milyar $ değerleme ile satın alacağını duyurmuştu. Anlaşmanın ise 3Ç24’te tamamlanması bekleniyordu. Cisco, anlaşmanın tamamlanması ile dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olarak konumlandı. CSCO hisse senedi %0,75 artıda.

Intel Corporation (NASDAQ:INTC) - 177,79 milyar $ piyasa değerine sahip Intel, 24,1x endüstri çarpanına kıyasla 1,6x PD/DD çarpanı ile işlem görmektedir. Şirket, ABD’de CHIPS Yasası kapsamında hükümetten 8,5 milyar $ teşvik ve 11,00 milyar $ kredi alacak. Hükümet teşvikini şirket için pozitif değerlendiriyoruz. Teknik olarak incelediğimizde 26 Ocak’ta 4Ç23 finansallarının ardından gapli düşüş görülen hissede orta vadeli ortalamaları altına geri çekilme mevcut. 38,2 Fibo düzeltme seviyesinin (41,22) geçmiş dönem fiyatlamalarına bakıldığında kuvvetli destek olarak çalıştığı belirtilebilir. 41,22 $ üzerinde kapanışların devamında 45,40 $ hedeflenebilir. Hissede 42,05 $ altında stop çalıştırmak kaydı ile 42,90 - 44,00 $ bandından long pozisyon alınabilir.

 

İlgili Haberler