Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500'de işlemler başlamadan önce bilinmesi gerekenler

Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500'de işlemler başlamadan önce bilinmesi gerekenler

NEw York borsasında bugün yoğun bir Fed ajandası var ve FOMC üyeleri faizlere ilişkin mesajlarını sert tutabilir.

A+A-

ABD’de yükselen faizler, risk iştahındaki zayıflamaya paralel olarak borsalarda kısa vadede baskı yaratmaya devam ediyor. FOMC üyesi Waller’ın açıklamaları piyasaların Mart ayı faiz indirim beklentilerini aşağı çekse de fiyatlanan ana senaryo hala Mart’a işaret ediyor. Bugün yoğun bir Fed ajandası var ve FOMC üyeleri faizlere ilişkin mesajlarını sert tutabilir.

S&P 500 – 4Ç Bilanço Döneminde Hisse Odaklı Fiyatlamalar Ön Plandayken Zirvelerde Yorulma Sinyali Görülüyor

ABD endeksleri, tahvil getirilerindeki yükseliş ile birlikte haftanın ilk işlem seansına satıcılı bir başlangıç yaptı. Seans açılışı öncesinde Goldman Sachs’ın hisse alım satım geliri beklentilerin üzerinde artış kaydetse de finans sektörünün endeks üzerindeki etkisi sınırlı kaldı. Seans içerisinde Fed Üyesi Waller’ın açıklamaları yakından takip edilirken küresel tarafta merkez bankalarının faiz indirim döngüsü için erken olabileceği beklentileri öne çıkıyor. S&P 500 endeksinde zirvede yorulma sinyali görüyoruz. Direnç olarak takip ettiğimiz 4770 – 4795 bandını aşağı yönlü kıran endekste 4770 altında 4735 – 4690 seviyesi trend değişim desteği olarak karşımıza çıkıyor. Vadeli tarafta satış baskısı sürerken bugün açıklanacak olan perakende satış verisi ve tüketim yönlü talebin devam ettiğine ilişkin olası bir sinyal düşüş yönlü işlemleri derinleştirebilir. Olası yükselişlerde trende geri dönüş için 4770 üzerinde kalıcılık görmemiz gerekebilir.

Çin’de veri akışı belirsizlik yaratıyor

Çin’de açıklanan büyüme verisi %5,2 ile %5,3 beklentilerin altında kaldı. Kızıldeniz’de artan gerilim ise risk iştahını baskılayan bir diğer unsur. Asya piyasaları da bu çerçevede güne satıcılı başladı. Tahvil getirilerinde devam eden yükseliş ve dolar endeksinin son bir ayın zirvesine yükselmesi ile ABD vadeli kontratları ekside. İngiltere enflasyon verisinin ardından Avrupa seans açılışında Asya’daki zayıflığın da bölge endekslerine yansıdığı görülüyor.

Küresel piyasalarda ekonomik takvim bugün yoğun olacak. İngiltere’de Aralık enflasyonu (10:00) öne çıkan Avrupa verileri arasında yer aldı. Veri, çekirdek yıllık bazda Aralık’ta %4,9 beklentilerin üzerinde %5,1 olarak açıklandı. Manşette de beklentilerin üzerinde %4,0 olarak bildirildi. Euro Bölgesi’nde ise Aralık ayı enflasyon verisini (13:00) takip edeceğiz. Beklentiler aylık enflasyonun %0,2 gerçekleşmesi yönünde. ABD’de bugün haftalık mortgage başvuruları (15:00), Aralık ayı perakende satışlar (16:30), Aralık ayı ithalat fiyatları endeksi (16:30), Aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı (17:15) ve Ocak ayı NAHB konut piyasası endeksi (18:00) öne çıkmakta.

ECB Başkanı Lagarde’ın Davos’ta yapacağı konuşma da bugün piyasaların odağında. Lagarde, ECB yetkililerinden gelen son mesajların aksine ‘faizin bu yıl indirilebileceği’ sinyali verdi. Fed tarafında ise FOMC üyesi Barr (17:00), Bowman (17:00) ve Wiiliams (23:00) konuşmaları da önemli olabilir. 22:00’de ise Fed’in Bej Kitap raporunu takip edeceğiz.

ABD Hisse Senedi Piyasalarında Son Gelişmeler

 Renault SA (EPA:RENA) – Renault, 2023 tüm yıl teslimat ve üretim raporunu açıkladı. Şirket, yıllık küresel satış hacimlerinde artış bildirdi. Şirket, Rusya pazarından çıkışı ve tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle art arda dört yıl süren düşüşün ardından büyümeye geri döndü. Hatırlatmamız gerekirse, Renault 2018'de 3,88 milyon araç (otomobil ve kamyonet) satış rekoru kırdıktan sonra, çip kıtlığının yoğun olarak yaşandığı 2022 yılında satış hacimlerinde yaklaşık %6 düşüş bildirmişti. Şirket, birçok pazarda düşüşle karşılaştıktan sonra ürün yelpazesini azaltarak kârlılığın yüksek olduğu pazarlara ve modellere yeniden odaklandı. Renault, 2023 satışlarında %9,4 artışla 2 milyon 235 bin araca ulaşırken, şirketin daha düşük segment markası Dacia ise aynı dönemde %14,7 büyüme elde etti.

 Tesla Inc (NASDAQ:TSLA) – Tesla, Çin'de Model 3 ve Model Y fiyatlarını düşürmesinden bir hafta sonra Almanya'daki Model Y otomobillerinin fiyatlarını düşürdü. Fiyat indirimi, şirketin 29 Ocak – 11 Şubat arasında Berlin fabrikasındaki üretimini askıya alacağını bildirmesinin ardından geldi. Almanya’da 2024 yıl sonuna kadar devam etmesi beklenen elektrikli araç sübvansiyon programı geçtiğimiz ay planlanandan önce sona erdi. Bu durumun Çin ve ABD pazarındaki artan rekabete kıyasla Alman otomobil üreticilerini etkilemesi bekleniyor.

 Synopsys Inc (NASDAQ:SNPS) – 77,46 milyar $ piyasa değerine sahip ABD merkezli yarı iletken tasarım ve yazılım şirketi Synopsys, bir diğer emsali olan Ansys’i hisse başına 390,00 $ ve yaklaşık 35 milyar $ değerleme ile satın alacağını açıkladı. Bu da Ansys (ANSS) son kapanışı baz alındığında yaklaşık %20 prime işaret ediyor. Satın alma, Broadcom'un geçtiğimiz yıl Kasım ayında yazılım üreticisi VMware'i 69 milyar $ bir anlaşmayla devralmasından bu yana teknoloji sektöründeki en büyük satın alma anlaşmalarından biri olarak değerlendirildi. Anlaşmanın 2025’in ilk yarısında tamamlanması bekleniyor.

 Restaurant Brands International Inc (NYSE:QSR) – Burger King ve Tim Hortons’ın çatı şirketi Restaurant Brands, Carrols Restaurants Group’u (TAST) hisse başına 9,05 $ ve 1 milyar $ değerleme ile satın alacağını duyurdu. Satın alma, Carrols Restaurants’ın 12 Ocak hafta kapanışı fiyatı baz alındığında %13,4’lük bir prime işaret ediyor. TAST hisse senedi seans içerisinde %12,45 yükseliş kaydederken QSR hisseleri %3,0 geriledi.

Kaynak: Yatırım Finansman, YURT DIŞI PİYASALAR BÜLTENİ 

İlgili Haberler