Dow Jones rekor kapanış yaptı, peki şimdi ne olacak?

Dow Jones rekor kapanış yaptı, peki şimdi ne olacak?

New York borsasında Dow Jones, Fed'in faiz indirimi sinyaliyle rekor kapanış yaptı

A+A-

New York borsasında endeksler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2024'te faiz indirimine gidebileceğinin sinyalini vermesinin ardından rekor yürüyüşü yaptı. Dow Jones Industrial Average, hem gün içi en yüksek seviyesine hem de rekor kapanışa ulaştı.

Dow Jones Market Data'ya göre Dow, Çarşamba günü 512,30 puan veya %1,4 artışla 37.090,24 seviyesinden kapandı. 

Fed, Çarşamba günü temel politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25 ila %5,5 aralığında sabit tutarken, yetkililer revize edilmiş nokta grafik tahminine göre 2024 yılına kadar üç faiz indirimi planladı.

Düzenlenen basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının faizleri çok uzun süre kısıtlayıcı tutma hatasına düşmemeye "çok odaklandığını" söyledi. Powell'ın yorumları Çarşamba günü üç büyük hisse senedi göstergesinin de en az %1,3 oranında yükselmesini sağladı.

S&P 500 endeksi %1,4, Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,4 artışla kapandı. Dow Jones Market Data'ya göre bu, endekslerin yaklaşık bir ay içindeki en büyük günlük artışları oldu.

FactSet verilerine göre, küçük sermayeli hisse senetlerinden oluşan Russell 2000 endeksi ise %3,5 artışla daha iyi performans gösterdi.

StoneX Group'un baş piyasa stratejisti Kathryn Rooney Vera, borsadaki rallinin yatırımcıların Fed'in resesyona neden olmadan enflasyonu yenerek "yumuşak iniş" olarak adlandırılan durumu gerçekleştirdiğini düşündüklerini gösterdiğini söyledi. Vera, Powell'ın Çarşamba günü yaptığı basın toplantısında "oldukça güvercin" konuştuğunu belirterek, pozitif momentumla birlikte, hisse senetleri de bir "Noel Baba rallisi" görecek gibi görünüyor, dedi.

Noel Baba rallisi, borsanın bir takvim yılının son beş işlem seansında ve bir sonraki yılın ilk iki seansında yükselme eğilimini ifade ediyor.

Yine de Rooney Vera, resesyon riskleri ortadan kalkmadığı için rallinin önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde sürdürülebilir olup olmadığı konusunda endişelerin devam ettiğini söyledi.

Spartan Capital Securities'in baş piyasa ekonomisti Peter Cardillo ise, Çarşamba günkü rallinin "tamamen Fed'le ilgili olduğunu" söyledi ve 2024'te yapılması planlanan faiz indirimlerine işaret ederek, "Asıl soru faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı? Bu hala bilinmeyen bir şey. Ancak Powell'ın söyledikleri piyasaların kulağına hoş geldi," dedi.

Cardillo ayrıca, hisse senetlerindeki yılsonu rallisinin 2024'e kadar devam etmesini beklediğini, ancak belki de Çarşamba günkü kadar "güçlü" olmayacağını söyledi.

CME FedWatch aracına göre, Fed fon vadeli işlem traderları şu anda Fed'in ilk faiz indirimini Mart 2024'te yapma olasılığını %58 olarak fiyatlıyor.

ClearBridge Investments yatırım stratejisi analisti Josh Jamner, "Powell resesyondan kaçınma konusunda zafer ilan etmekte anlaşılabilir bir şekilde tereddüt etti. Ancak enflasyon düşüş eğilimini sürdürürken finansal koşulların gevşetilmesi konusunda geri adım atılmaması, Noel Baba rallisini şimdilik desteklemeye devam etmek için yeterli olacaktır" dedi.

 

İlgili Haberler