S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones FED'in kararı sonrası nasıl açılacak

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones FED'in kararı sonrası nasıl açılacak

New York Borsasında Fed'in Güvercin Tutumu Sonrası Vadeli İşlemler Yükselişte

A+A-

New York borasında endeks vadeli işlemleri, Federal Rezerv'in son zamanlardaki agresif faiz artışlarına son vereceğini ima etmesi ve borçlanma maliyetlerinin gelecek yıl daha düşük olacağının sinyalini verdiği dünkü açıklamalarından bir gün sonra Perşembe günü yükseldi. Endekslerin zil çaldıktan sonra aynı paralelde  güne yükselişle başlaması bekleniyor.

Dow e-minis 81 puan ya da %0,22, S&P 500 e-minis 14 puan ya da %0,29 ve Nasdaq 100 e-minis 69,5 puan ya da %0,41 artış gösterdi.

Fed, beklendiği gibi Çarşamba günü faiz oranlarını değiştirmedi ve Başkan Jerome Powell, enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesi nedeniyle para politikasındaki tarihi sıkılaştırmanın muhtemelen sona erdiğini ve borçlanma maliyetlerinde indirim tartışmalarının "görüşe" geldiğini söyledi.

Fed, yaklaşık 10 yıldır süren yüksek seyreden enflasyonu kontrol altına almak amacıyla Mart 2022'den bu yana politika faizini 525 baz puan artırmıştı. Çarşamba günü, 19 Fed yetkilisinden 17'si politika faizinin 2024 sonuna kadar daha düşük olacağını öngördü.

Merkez Bankası'nın açıklamasındaki güvercin ton, Çarşamba günü hisse senetlerinde bir ralliyi tetikledi ve Dow Jones Endüstriyel Ortalama Endeksi'ni rekor bir kapanış seviyesine taşıdı.

CME Group'un FedWatch aracına göre, para piyasaları Mart 2024'te en az 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını %95,2 olarak görürken, politika kararından önce bu oran %50 civarındaydı.

Hazine tahvillerinin getirileri de Çarşamba günkü gelişmelerin ardından son ayların en düşük seviyelerine geriledi ve gösterge 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi en son %3,95 seviyesinde gerçekleşti.

Düşen tahvil getirileri hisse senetlerini daha da destekledi ve Alphabet, Tesla ve Nvidia gibi mega hisse senetleri zilden önce %0,8 ile %1 arasında artış gösterdi.

Yatırımcılar şimdi bugün açıklanacak olan Kasım ayı perakende satış verilerini ve haftalık işsizlik maaşı başvurularına bakarak nflasyondaki yumuşamaya ilişkin daha fazla ipucu arayacak.

 

İlgili Haberler