Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq nasıl açılacak, zilden önce bilmeniz gerekenler

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq nasıl açılacak, zilden önce bilmeniz gerekenler

New York borsasında açılış öncesi İşsizlik başvurularında yaşanan artış ve beklenenden düşük GameStop satışları, hareketliliği artırdı

A+A-

New York borsası vadeli işlemleri, Federal Rezerv'in gelecekteki faiz oranı kararlarına ilişkin artan belirsizlikle karışık seyrediyor. GameStop'un üçüncü çeyrek gelirleri beklentilerin altında kaldı ve hisseleri %10'dan fazla düştü. Çin'in ihracatı Kasım ayında beklenmedik bir şekilde arttı, ancak ithalattaki düşüş yerel talepteki zayıflığın devam ettiğini gösterdi.

İşte bugün piyasaların açılışından önce bilinmesi grekenler:

1. Vadeli işlemler karışık

ABD hisse senedi vadeli işlemleri Perşembe günü karışık seyrederken, yatırımcılar bu haftanın ilerleyen günlerinde merakla beklenen aylık tarım dışı istihdam raporunun açıklanması öncesinde temkinli davranmaya devam etti.

Dow vadeli kontratları 66 puan veya %0,2 düşerken, S&P 500 vadeli kontratları büyük ölçüde değişmedi ve Nasdaq 100 vadeli kontratları 30 puan veya %0,2 artış gösterdi.

Wall Street'teki ana endeksler, yatırımcıların Federal Rezerv para politikasının görünümünü ölçmeye çalışmasıyla Çarşamba günügeriledi. Gösterge endeks S&P 500 %0,4, 30 hisseli Dow Jones Industrial Average %0,2 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite %0,6 değer kaybetti.

Kapanıştan önce hisse senetleri, özel sektör istihdamının Kasım ayında beklenenden daha az büyüdüğünü gösteren verilerin ardından küçük kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi. Bu rakamlar, hafta başında Ekim ayı iş ilanlarındaki düşüş haberleriyle birlikte değerlendirildiğinde, Fed'in agresif faiz artırım kampanyasının işgücü talebini soğutmak için işe yarayabileceğini ve bu eğilimin teorik olarak politika yapıcıların nihai hedefi olan yüksek enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıyı bir miktar hafifletebileceğini düşündürdü.

2. İstihdam raporu yaklaşırken işsizlik başvuruları önde

Yatırımcılar, Perşembe günü işsizlik başvuruları ve Cuma günü çok önemli aylık istihdam raporu da dahil olmak üzere bu hafta işgücü piyasası rakamlarının kalan kısmını takip edecek.

Ekonomistler, ilk kez işsizlik yardımı başvurusunda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta mevsimsel olarak düzeltilmiş 222.000 olmasını bekliyor. Bu rakam 25 Kasım'da sona eren hafta için 218,000'den bir artışa işaret ediyor.

Perşembe günkü veriler bu hafta ekonomik takvimin ana olayının habercisi olacak. İstihdam tablosundaki herhangi bir zayıflama işareti, Fed'in yakında faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyelerinden aşağı çekmeye başlayacağı yönündeki tahminleri güçlendirebilir.

3. GameStop gelir tahminlerini tutturamadı

GameStop'un üçüncü çeyrek gelirlerinin ekonomik belirsizlik döneminde tüketicilerin,  harcamalarını dizginlemeyi tercih etmesi nedeniyle beklentilerin altında kalması, piyasa öncesi işlemlerde hisselerin düşmesine neden oldu.

2021'de perakende yatırımcılar arasında "meme hisseleri" olarak adlandırılan hisselere yönelik heyecan artışının merkezinde yer alan şirket, 28 Ekim'de sona eren üç aylık dönemde 1,08 milyar dolarlık net satış bildirdi - geçen yılın aynı dönemine göre %9,1'lik bir düşüş ve 1,18 milyar dolarlık Bloomberg konsensüs tahminlerinin altında.

4. Çin İhracatında Artış

Çin'in Kasım ayında ihracatı beklenmedik bir şekilde arttı ve altı aylık kayıp serisine son verdi. İhracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,5 artarak tahminlerin üzerine çıktı. Ancak, yerel talepteki zayıflık ithalatı etkiledi ve Kasım ayında %0,6 düşüş yaşandı.

5. Ham Petrolde Yükseliş

Petrol fiyatları, Çin'deki yakıt talebine dair endişelere rağmen bir miktar toparlandı. Önceki seansta altı ayın en düşük seviyesine gerileyen petrol, Perşembe günü bir miktar yükseldi.

İlgili Haberler