Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta merakla beklenen büyüme rakamları açıklandı

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta merakla beklenen büyüme rakamları açıklandı

ABD Ekonomisi Büyüme Hızını Biraz Yavaşlatsa da Güçlü Performansını Sürdürüyor

A+A-

ABD ekonomisi, 2023'ün son çeyreğinde yıllık %3,2 büyüdü. Bu rakam ilk tahminden biraz daha düşük olsa da, yine de güçlü bir büyümeyi temsil ediyor. Büyüme, önceki çeyrekteki %4,9'luk güçlü artışın ardından gerilemiş olsa da, altı çeyrek üst üste %2'nin üzerinde seyrederek ekonomik gerileme endişelerini ortadan kaldırdı.

Böylece 2023 yılı boyunca ABD ekonomisi %2,5 oranında büyüyerek 2022 yılında görülen %1,9'luk büyümeyi aştı. Uluslararası Para Fonu'nun tahminlerine göre Amerikan ekonomisi 2024 yılında da %2,1 oranında büyüyecek ve bu oran Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya gibi büyük gelişmiş ekonomilerde beklenen büyümenin iki katından fazla olacak.

Öte yandan ABD'de enflasyon, Ocak 2023'e kıyasla %3,1 artarak Haziran 2022'deki %9,1'lik zirveden geriledi ve Fed'in %2'lik hedefine yaklaştı. İşsizlik ise 24 aydır %4'ün altında kalarak 1960'lardaki patlamadan bu yana en uzun seriyi yakaladı.

Amerikan hane halkının genel olarak mali durumunun iyi olması tüketici harcamalarının devam etmesini sağlıyor. Ayrıca, işletmeler otomasyon ve çalışanlar arasındaki verimlilik iyileştirmeleri yoluyla üretkenliği arttırıyor.

Ilımlı enflasyon, güçlü istihdam yaratımı ve GSYH büyümesinin birleşimi, Fed'in nadir görülen bir "yumuşak iniş" gerçekleştirebileceği - resesyonu tetiklemeden enflasyonu frenleyebileceği - yönündeki iyimserliği arttırdı.

Rapor, Ticaret Bakanlığı'nın dördüncü çeyrek GSYH büyümesine ilişkin üç tahmininden ikincisine işaret ediyor. Son revizyonun 28 Mart'ta açıklanması planlanıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler