Dow Jones'ta endişe, düşüş kapıda mı? Şimdi ne yapmalı

Dow Jones'ta endişe, düşüş kapıda mı? Şimdi ne yapmalı

New York Borsasında Artan Endişe: Düşüş Kapıda mı? Dikkat Edilmesi Gerekenler

A+A-

New York borsasında endeksleri ilk çeyrekte rekor seviyelere tırmanırken yatırımcılar rahat bir nefes aldı. Fakat şimdi Hazine getirileri ve petrol fiyatlarındaki ani yükseliş, piyasada bir değişime işaret ediyor.

Salı günü Dow Jones Endeksi, açılıştan kısa süre sonra 500 puanı aşan bir düşüşle hisse senetlerinde ikinci çeyrekteki ikinci gerileme gününü yaşadı. Öğleden sonra endeks %1,2'lik bir düşüşle kapanırken, S&P 500 de %0,9 geriledi.

Piyasanın bu durumu endişeleri artırıyor. CFRA'dan baş yatırım stratejisti Sam Stovall, S&P 500'ün Ekim ayındaki dipten %30 yükselmesinin bir geri çekilme için zemin hazırlamış olabileceğini söylüyor. Stovall, 10 yıllık Hazine getirisinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Hazine getirilerindeki son artış, 2024 yılının en yüksek seviyesi olan %4,4'e yaklaşarak hisse senedi piyasasındaki tökezlemenin ana sebebi olarak gösteriliyor. Yükselen getiriler, şirketlerin borçlanma maliyetlerini artırarak ve gelecekteki kâr ve nakit akışını değersizleştirerek hisse senetlerini olumsuz etkiliyor.

Orta Doğu'daki gerilimin tırmanması ve İran'ın İsrail'in Suriye'deki saldırısına misilleme tehdidi petrol fiyatlarını da yukarı çekti. West Texas Intermediate ham petrolü 85 doları aşarak piyasa endişelerini körükledi.

Interactive Brokers'ın kıdemli ekonomisti Jose Torres, mevcut faktörlerin Ekim ayındaki gerilemeyi tetikleyen piyasa dinamikleriyle benzerlikleri olduğunu belirtiyor. Üstelik yükselen petrol fiyatları enflasyonist baskıları artırarak Federal Rezerv'in faiz indirimlerine yönelik beklentileri tehlikeye atabilir.

Belirsizliklere rağmen, piyasa gözlemcileri yaklaşan ekonomik verilerin ve Federal Rezerv yorumlarının önemini vurguluyor. Bu haftaki ana odak noktası Mart ayı istihdam raporu olacak. Güçlü ekonomik göstergelerin yükselen getiriler ortamında hisse senetleri üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor.

 

İlgili Haberler