Dünya bankası büyümeyi revize etti

Dünya bankası büyümeyi revize etti

Dünya Bankası 2015 büyüme tahminini yüzde 3.2, cari açık/GSYH oranını ise yüzde 5.5 olarak yukarı revize etti

A+A-

Dünya Bankası, ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı gerçekleşen büyüme nedeniyle 2015 yılı büyüme tahminini yüzde 3.2'ye çıkarırken, 2015 yılı için cari açığın GSYH'ya oranını ise yüzde 5.5'e yükseltti.

Dünya Bankası'nın Ekim ayı Türkiye Düzenli Ekonomik Notunda, yılın ikinci yarısında beklenen yavaşlamaya rağmen, 2015 yılı için büyüme tahmininin yüzde 3.2 olarak yukarı yönlü revize edildiği belirtilerek, "Bu kararımızda yılın ikinci yarısında büyümenin önemli ölçüde yavaşlaması beklentisi de dikkate alınıyor. Altın ve enerji etkisinden arındırılmış cari dengedeki kötüleşme göz önüne alındığında, düşen petrol fiyatlarının olumlu etkisi çok sınırlı kalacaktır. Öte yandan, zayıflayan lira sebebiyle nominal GSYH daralmakta ve oranın paydasını düşürmektedir. Bu gelişmeler ışığında, 2015 yılı için daha önce GSYH'nin yüzde 4.6'sı olarak açıkladığımız cari açık tahminimizi yüzde 5.5 olarak düzeltiyoruz" denildi.

Dünya Bankası 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin yüzde 3.5 seviyesindeki büyüme tahminini ise değiştirmedi.

Raporda cari açığın halen yüksek seviyelerde olduğu ve mevcut dış ortam göz önüne alındığında önemli yapısal reformlar yapılmadığı sürece GSYH'nin yüzde 5.5'in altına inmesinin olası görünmediği belirtildi.

Raporda, 2015 yılında enflasyonun hedefin üzerinde kalması beklenirken, gıda fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmeye başlaması, kurda değer kaybı ve buna paralel otomobil fiyatlarında yaşanan keskin artışın Eylül ayında enflasyon artışına yüksek katkıda bulunduğu belirtildi.

Eylül itibariyle 12 aylık enflasyonun yüzde 7.9'a yükseldiği hatırlatılan raporda, "Ayrıca, kurdaki değer kaybının yerel enerji fiyatlarına yansıması ile birlikte enerji enflasyonu da artış eğilimi göstermesi muhtemeldir. Dolayısıyla, 2015 yılını enflasyon tahminimizi yukarı yönlü revize ederek yüzde 7.5'e yükseltiyoruz" denildi.

Siyasi belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle 2015 yılının ikinci yarısında ekonomik faaliyetin hız kaybetmesi beklenen raporda, "Yılın geri kalan bölümünde özel tüketimlerin hız kaybetmesini bekliyoruz. Ayrıca, devam eden siyasi belirsizlikler ve Türkiye'nin güneydoğusundaki gerginliklerin özel sektörün yılın ikinci çeyreğinde gözlenen yatırım harcamalarını sürdürmesini güçleştirmektedir. İşletmelerin ikinci çeyrekteki yatırım harcamalarını kısmaları ve yeniden istikrarlı bir siyasi denge yakalanıncaya kadar yatırım kararlarını ertelemeleri olasıdır" denildi.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.