Dünya Bankası petrol fiyatları için 3 farklı senaryo açıkladı

Dünya Bankası petrol fiyatları için 3 farklı senaryo açıkladı

Dünya Bankası: Petrol fiyatları 2023'te 90-157 dolar arasında değişebilir

A+A-

Dünya Bankası, 2023 yılı için petrol fiyatlarına ilişkin tahminlerini açıkladı. Banka, petrol fiyatlarının 4. çeyrekte ortalama 90 dolar/varil olmasını beklerken, bu rakamın 1973 Arap petrol ambargosuna eşit büyük bozulma senaryosu ile 140-157 dolar aralığına yükselebileceğini belirtti.

Banka'nın hazırladığı üç senaryo şu şekilde:

Büyük bozulma senaryosu: Orta Doğu'da savaşın tırmanması ve küresel ekonomide stagflasyonun yaşanması durumunda, petrol fiyatları 4. çeyrekte 140-157 dolar aralığına yükselebilir.

Küçük bozulma senaryosu: Orta Doğu'da savaşın devam etmesi ve küresel ekonomide resesyon yaşanması durumunda, petrol fiyatları 4. çeyrekte 93-102 dolara yükselebilir.

Orta bozulma senaryosu: Orta Doğu'da savaşın sınırlı kalması ve küresel ekonomide büyümenin yavaşlaması durumunda, petrol fiyatları 4. çeyrekte 109-121 dolara yükselebilir.

Dünya Bankası'nın Baş Ekonomisti Carmen Reinhart, "Petrol fiyatları, küresel ekonomi için önemli bir risk olmaya devam ediyor" dedi. Reinhart, "Fiyatların yükselmesi, enflasyonu artırarak ve büyümeyi yavaşlatarak ekonomik görünümü olumsuz etkileyebilir" diye ekledi.

 

İlgili Haberler