Dünya borsaları faiz kararları sonrası yeni zirve arayışında

Dünya borsaları faiz kararları sonrası yeni zirve arayışında

FED'in faiz artırımı baskısının bitmesiyle dünya borsaları son 14 ayın zirvesinde

A+A-

Yatırımcıların Federal Rezerv'in faizleri daha fazla artırmasına gerek olmayabileceği görüşünü benimsemesiyle küresel borsalar  Cuma günü 14 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, dolar Ocak ayından bu yana en büyük haftalık düşüşüne yöneldi.

MSCI All-World endeksi %0,2 artışla Nisan 2022 ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu hafta, Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın gündemde olduğu yoğun bir merkez bankası kararları haftası oldu. Her üçü de senaryoya sadık kalarak piyasanın tam olarak fiyatladığı faiz oranlarını açıkladı: Fed ve BOJ faiz oranlarında değişiklik yapmadı, ECB ise çeyrek puanlık bir artış yaptı.

Fed'in geniş çapta beklenen "ertelemesini" muhtemelen Temmuz ayında bir faiz artışı izleyecek ve Başkan Jerome Powell'a göre muhtemelen bu yıl bir artış daha olacak. ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun düzeyinin rahatlamak için henüz çok yüksek olduğunu ve kendisinin ve meslektaşlarının bunu düşürmek için yapacak daha çok işi olduğunu söyledi.

Ancak para piyasaları, yatırımcıların Fed'in sadece bir faiz artırımı daha yapabileceğine inandığını gösterirken, ECB yıl sonundan önce iki kez olmasa da en az bir kez faiz artırabilir.

ABD dışındaki faiz oranlarının Fed fon oranını yakalamaya başlamasıyla birlikte dolar bu hafta Ocak ortasından bu yana en büyük düşüşü olan %1,3'lük bir düşüşe doğru ilerliyor.

Haftalık işsizlik verileri, işsizlik maaşı talebinde bulunan kişi sayısının son haftada ilk kez arttığını gösterdi ve bu durum perakende satış rakamlarındaki mütevazı artışı gölgede bıraktı.

ABD hisse senedi endeks vadeli işlemleri %0,1-0,2 arasında yükselerek gösterge endekslerin açılışta son 14 ayın en yüksek seviyelerine ulaşabileceğine işaret etti.

Faiz oranı beklentilerindeki değişikliklere en duyarlı olan iki yıllık ABD Hazine getirisi son olarak 3 baz puan artışla %4,68 olurken, dolardaki zayıflıktan kâr etme eğiliminde olan altın %0,3 artışla ons başına 1.965 dolara yükseldi.

Euro dolar karşısında 1,0942 dolar seviyesinde yatay seyrederken, ECB faiz kararı ve basın toplantısının ardından Perşembe günkü bir ayın en yüksek seviyesinin hemen altında kaldı.

Petrol fiyatları, en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'in artan enerji talebine ilişkin iyimserliğin etkisiyle önceki gün %3'lük kazancın ardından gerileyerek düştü. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,25 düşüşle varil başına 75,48$'a gerilerken, ABD vadeli işlemleri %0,4 düşüşle

İlgili Haberler