Dünya ekonomisinin büyümesini ateşleyecek üç ülke

Dünya ekonomisinin büyümesini ateşleyecek üç ülke

OECD'ye göre dünya ekonomisinin büyümesini tetikleyecek üç Asya ülkesi var ve piyasalar bu ülkeleri yakından izleyecek.

A+A-

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) son tahminlerine göre, Asya ülkeleri dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi olacak. OECD, farklı ülke ve bölgelerdeki eşitsiz büyüme hızına ve ısrarlı yüksek enflasyon oranlarına tanık olunacağını ve küresel büyümenin 2024 ve 2025’te “duracağını” öngörüyor. 

CGTN TÜRK'ün haberine göre, OECD Ekonomik Görünüm Raporu’nda, 2024’te küresel GSYİH’da yüzde 2,9 artış öngörülüyor; bu, Kasım 2023 tahminine göre 0,2 puan daha yüksek. 2025’te ise küresel büyümenin hafif bir iyileşme göstererek yüzde 3’e ulaşması bekleniyor.

OECD’ye göre Asya’nın, geçen yıl olduğu gibi 2024 ve 2025’te de küresel büyümenin büyük kısmını karşılamaya devam etmesi bekleniyor. Örgüt, beklenen büyüme hızı açısından Hindistan, Endonezya ve Çin’in 2024 ve 2025’te küresel anlamda ilk üç ülke olacağını tahmin ediyor. 

Hindistan’ın bu yılki büyümesinin yüzde 6,2, Endonezya’nın 5,1 ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in ise yüzde 4,7 olacağı tahmin ediliyor. 2025 yılında ise bu oranların sırasıyla yüzde 6,5, 5,2 ve yüzde 4,2 olması bekleniyor. 

Batı’nın büyüme oranları daha düşük

Buna karşılık ABD’nin tüketicilerin COVID-19 salgını sırasında biriken tasarrufları harcamaya devam etmesi ve finansal koşulların iyileşmesiyle birlikte bu yıl yüzde 2,1 ve 2025’te ise yüzde 1,7 büyüme oranları görmesi bekleniyor. Euro bölgesinin, sıkı kredi koşullarında 2024’te yüzde 0,6 ve 2025’te yüzde 1,3 büyüme oranlarıyla yakın vadede zayıf bir faaliyet yaşayacağı tahmin ediliyor. 

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, son iki yılda yüksek enflasyonun yarattığı zorluklara ve para politikalarının sıkılaştırılmasına rağmen küresel ekonominin dayanıklılığına dikkat çekti. Cormann, ihtiyatlı para politikalarının önemini vurgulayarak, enflasyonun azalmaya devam etmesi durumunda merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını azaltmaya başlayabileceğini söyledi. 

Cormann, “Maliye politikası, harcama artışını kontrol altına almaya yönelik daha güçlü çabalarla mali alanı yeniden inşa edilmeli. Buna paralel olarak, ticareti yeniden canlandırmak, tedarik zinciri esnekliğini geliştirmek ve başta iklim değişikliği olmak üzere ortak zorluklarla mücadele etmek için birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.

İlgili Haberler