Dünyanın en büyük halka arzı geliyor

Dünyanın en büyük halka arzı geliyor

Bir süredir ciddi orandaki bütçe açığının finansmanı konusunda sıkıntı yaşayan Suudi Arabistan, sonunda o kritik kararı verdi. Aramco halka arz ediliyor

A+A-

Dünyanın en büyük ham petrol üreticisi Suudi Aramco'nun halka arzı için çeşitli iddialar ortaya atılırken, Aramco'nun CEO'su Khalid al-Falih , halka arza Suudi Arabistan'ın enerji rezervlerinin dahil edilemeyeceğini söyledi.

WSJ'de yer alan habere göre Khalid al-Falih, halka arzın yerel ya da uluslararası olabileceği kaydederek ""Rezervler satılmayacak fakat şirketin rezervler üzerinden gelir elde etmesi üzerinde çalışılıyor" dedi.

HALKA ARZ TARİHE GEÇECEK!

Dogma Capital portföy yöneticisi Danilo Onorino'ya göre şirketin Exxon Mobil'in yaklaşık 10 katı petrol rezervine sahip ve rezervlerinin değerinin 2.5 trilyonun üzerinde olabileceğini belirtmişti.

Öte yandan Aramco'nun halka arzı tarihde geçecek. Aramco'nun piyasa değeri 540 milyar dolar olan Apple'ı da geçmesi bekleniyor. Apple şu an dünyanın piyasa değeri en yüksek şirketi.

KRAL CİDDİ ŞEKİLDE DESTEKLİYOR

Kral Abdullaziz El-Suud ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin Delano Roosevelt tarafından ortak olarak kuruldu. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in de bu halka arzı ciddi şekilde desteklediği biliniyor.

BORSANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

Borsaya açılacak Aramco'nun Apple'ı da geçerek tarihin en değerli şirketi olması bekleniyor. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in de bu halka arzı ciddi şekilde desteklediği biliniyor.

Aramco bugün yaptığı açıklamada şirketin halka arzıyla ilgilendiğini doğruladı. Fakat ne kadarlık bir kısmın halka açık olacağını belirtmedi.

SICAK BAKIYORLAR

Aramco adına açıklama yapan Suudi Arabistan Prens yardımcısı Muhammed bin Salman, "Kraliyetin reformları kapsamında bu halka arza sıcak bakıyoruz. Suudi Arabistan ekonomisi de bu işi destekliyor" diye konuştu.

Suudi Arabistan'ın Zahran kentinde bulunan şirket ilk petrol kuyusunu 1935'te açtı.

Firmanın 261 milyar varil petrolü olduğu biliniyor. Bu ABD'nin en büyük petrol şirketi Exxon mobile'ın potansiyelinden 10 kat daha fazla. Dünyada üretilen 8 varil petrolden birini Aramco üretiyor. Aramco'da 51 bin Suudi 10 bin 254 yabancı çalışıyor.

APPLE'I DA GEÇECEK

Aramco'nun piyasa değeri 540 milyar dolar olan Apple'ı da geçmesi bekleniyor. Apple şu an dünyanın piyasa değeri en yüksek şirketi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.