Ekonomi iyileşiyor ama, ama batan şirket sayısı da artıyor

Ekonomi iyileşiyor ama, ama batan şirket sayısı da artıyor

İngiltere'de ekonomik görünüm iyileşmesine rağmen iflasların 2024'te 33.000'e ulaşması bekleniyor. Zombi şirketler tehlikesi başladı mı?

A+A-

Yeni tahminlere göre İngiltere'de  2024'teki kurumsal iflaslar geçen yılın en yüksek seviyesini aşabilir ve yaklaşık 33.000 firma iflas edebilir. .

Ekonomi ve İşletme Araştırma Merkezi'nin (CEBR) yeni tahminlerine göre, 2024'te her üç aylık dönemde en az 8 bin firma batabilir. 

2023 yılının eylül ayında CEBR, her çeyrekte 7.000 iflas olacağını öne sürmüştü. Ancak geçen krum geçen hafta açılanan ve yılın son çeyreğinde 6.800 şirketin iflasından sonra tahmin rakamlarını yükseltti. CEBR, zor durumdaki işletmeler için işlerin iyileşmeden önce daha da kötüleşeceği konusunda uyardı.

Faiz artımı batırdı

İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını durdurmasına ve İngiltere'nin ekonomik görünümünün iyileşmesine rağmen düşünce kuruluşu, "ekonomi ile mali sorunlar yaşayan şirketler arasındaki ilişkinin yaklaşık 18 ay geciktiğini" kaydetti.

Emlak sektörü zorda

Ekonomik durum İngiltere'de en çok emlak sektörünü etkiledi. Ticari emlak sektörünün zorlu bir süreç yaşadığına dikkat çekilen raporda "Önceden düşündüğümüzden daha zorlu durumda olduğunu ve muhtemelen kiraların toparlanması için daha fazla baskı yapacağını" değerlendirmesi yapıldı.

Zombi şirketler mi batıyor?

CEBR Başkan Yardımcısı Douglas McWilliams da iflas eden şirketlerin "zombi şirketler" olmadığını, yani işletme ve hizmet borçlarını sürdürmeye yetecek kadar para kazanan ancak borçlarını ödeyemeyen şirketler olmadığını savundu. McWilliams '2024 ve 2025'te batan şirketler büyük ölçüde Kovid yıllarında mali sıkıntıya giren ve hiçbir zaman gerçekten kurtulamayan şirketlerdir" dedi.

İlgili Haberler