El-Erian: Fed'in vizyonu yok, aşırı sıkılaşma risk taşıyor

El-Erian: Fed'in vizyonu yok, aşırı sıkılaşma risk taşıyor

El-Erian Fed'in Vizyonu Olmadığını Söyledi, Aşırı Sıkılaştırma Riskleri Konusunda Uyardı

A+A-

Allianz SE'nin baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian, Fed politika yapıcılarının gelen her veri noktasına agresif tepki vererek ekonomi üzerinde çok sert fren yapma riski taşıdığını söyledi. El-Erian, faiz oranı politikasının nereye doğru gittiğine dair daha uzun vadeli bir vizyon oluşturmaları gerektiğini söyledi.

El-Erian, "Önünüzdeki yolun neye benzediğini anlamadan araba kullanamazsınız. Sadece dikiz aynasına bakıp az önce geçtiğiniz her viraja uyum sağlamaya çalışamazsınız." ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Bloomberg Opinion köşe yazarı olan El-Erian, Cuma günü Bloomberg Television'da yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Politikayı bu şekilde yönlendiremezsiniz ve politikanın etkisi gecikmeli olarak ortaya çıktığında politikayı kesinlikle bu şekilde yönlendiremezsiniz."

Powell'ın yorumları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Perşembe günü New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmadan ve ardından Bloomberg'den David Westin ile gerçekleştirdiği sohbetten bir gün sonra geldi. Powell, Fed'in 31 Ekim-1 Kasım toplantısında faiz oranlarını bir kez daha sabit tutma eğiliminde olduğunu belirtirken, ekonomik büyümenin daha da güçlendiğine dair işaretler görülmesi halinde yeni bir artırım olasılığını açık bıraktı.

El-Erian ayrıca enflasyonu %2'ye düşürmek için para politikasını aşırı sıkılaştırma riskinin gerçek olduğunu ve Fed'in ekonomik istikrar adına yılın geri kalanında gösterge faiz oranını değiştirmemesini umduğunu söyledi.

El-Erian, "%2'ye çok hızlı ulaşmaya çalışırsak ekonomide bir şeyleri kırma riskimiz var. Aşırı veri bağımlılığından, ileriye dönük daha büyük bir bileşene sahip veri bağımlılığına dönmeleri gerekiyor. Bu hafta gerçekleşmesini umduğum şey buydu ve henüz gerçekleşmedi." dedi.

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi Perşembe günü %5'e yaklaşırken, Fed'in yakın zamanda atacağı adımlara daha duyarlı olan iki yıllık faizler, Powell'ın merkez bankasının faiz artırımlarına dikkatli bir şekilde devam edeceğini söylemesi ve politikanın "çok sıkı" olmadığına dair kanıtlar göstermesinin ardından düştü. Hazine getirileri Cuma günü ABD işlemlerinde düşüyor.

"Bu size şu anda para politikası hakkında konuşurken doğru dengeyi tutturmanın çok zor olduğunu gösteriyor. Bu yüzden sessiz kalmaları iyi çünkü bu bir istikrarsızlık kaynağı" diyen El-Erian, Fed'in bir sonraki toplantısı öncesinde yetkililerin ekonomi veya politika görünümü hakkında kamuya açık yorum yapmalarının yasak olduğu karartma dönemine atıfta bulundu.

Powell'ın yanı sıra, diğer birkaç Fed konuşmacısı da Perşembe günü çeşitli etkinliklerde yer aldı.

El-Erian "Ancak temelde, tahvil piyasasını istikrara kavuşturmak için onlara ihtiyacımız var. Tahvil piyasası diğer piyasalar için, konut piyasası için, ekonomi için kritik önem taşıyor" dedi ve ekledi: "Teknik yönden dengeleyiciler alamayacağız ve ekonomik yönden dengeleyiciler alamayacağız, bu yüzden politika yönünden dengeleyicilere umutsuzca ihtiyacımız var."

İlgili Haberler