Temel endeks yükseldi, Pakistan borsası yatırımcının gözdesi oldu

Temel endeks yükseldi, Pakistan borsası yatırımcının gözdesi oldu

Pakistan, temel endeksin yükselmesiyle dünyanın en iyi ikinci borsası oldu.

A+A-

Pakistan'ın temel hisse senedi göstergesi, güçlenen para biriminin enflasyonist baskıları hafifletmeye yardımcı olabileceği yönündeki iyimserlikle Cuma günü altı yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

KSE-100 Endeksi %0,9 artışla 50.673,04'e yükseldi ve Bloomberg tarafından takip edilen 90'dan fazla küresel hisse senedi endeksi arasında en iyi ikinci performansı göstererek bu ayki kazancını neredeyse %10'a çıkardı. Gösterge halen MSCI Frontier Markets için 8,8 olan bir yıllık ileriye dönük fiyat/kazanç oranı 3,2'den işlem görüyor.

Alfalah CLSA Securities Pvt'nin uluslararası satış müdürü Faisal Bilwani, "Pakistan rupisindeki son toparlanma, ikincil borç piyasasının zirve oranlara işaret etmesi ve enflasyon okumaları, taze fonların mevcut çok cazip katlarda hisse senetlerine geri yönlendirilmesine yardımcı olacaktır" dedi. Bilwani, KSE-100'ün altı yıl sonra 50.000 sınırını aşmasının ardından piyasanın muhtemelen "ilgi odağı olmaya devam edeceğini" söyledi.

Pakistan'daki hisse senetleri, ülkenin temerrüde düşmesini önlemek amacıyla Haziran ayında Uluslararası Para Fonu ile 3 milyar dolarlık bir kredi programı için yapılan ilk anlaşmanın ardından %23 yükseldi. Rupi, Eylül ayındaki rekor düşük seviyesinden yaklaşık %10 toparlandı ve Bloomberg tarafından takip edilenler arasında en iyi performans gösteren para birimi oldu.

Yine de ülke ekonomisi pek çok zorlukla karşı karşıya. Bloomberg Intelligence'ın Güney Asya Ekonomisti Ankur Shukla geçen hafta şöyle yazdı: "Enflasyon %30 civarında seyrediyor ve IMF'nin talep ettiği enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle bu yıl da yüksek seyretmeye devam edecek."

Asia Frontier Capital Ltd'de fon yöneticisi olan Ruchir Desai, küresel petrol fiyatlarındaki son artışın, ülkenin düşük döviz rezervleri ve hala yüksek olan enflasyon oranı göz önüne alındığında, Pakistan'ın hisse senetlerinde devam eden ralliyi bozabileceğini söyledi. İsrail-Hamas savaşının patlak verdiği 7 Ekim'den bu yana ham petrol fiyatları %10 arttı.

Ocak ayı sonunda yapılması beklenen ve ülkeye yatırım çekmek için kritik önem taşıyan ulusal seçimlerin ve yeni bir IMF programının sonuçlandırılmasının, rallinin 2024'e kadar uzaması için kilit önem taşıdığını söyledi.

Intermarket Securities Ltd. uluslararası satış müdürü Adnan Khan, "Değerlemeler hala ucuz ve başarılı bir IMF gözden geçirmesi Pakistan hisse senetleri için yeni zirvelerin kilidini açabilir. Olumlu görüşümüzü koruyoruz." dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler