Elektrik zammı sonrası bakanlıktan şaşkınlık yaratan mesaj

Elektrik zammı sonrası bakanlıktan şaşkınlık yaratan mesaj

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 'Aklınla Verimli Yaşa' projesi kapsamında vatandaşlara gönderdiği SMS'te enerjinin verimli kullanılması çağrısı yaptı. Elektriğe gelen yüklü zamlar düşünüldüğünde, gelen mesaj hayli 'manidar.'

A+A-

Birgün'ün haberine göre yılbaşı gecesinden itibaren geçerli olmak üzere elektrikte yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Son zamla birlikte konutlarda kullanılan kilovatsaat (kWh) elektriğin bedeli, Ocak 2018'den bu yana yüzde 370 oranında artmış oldu.

Yeni zamlarla birlikte kademeli tüketim sistemi devreye alındı. Böylece, her tüketici grubu kendi tükettiği kadar fatura ödeyecek.

Aylık tüketimde 150 kWh sınır olarak belirlenirken, meskenlerde 150 kWh'ye kadar olan tüketim miktarları için vergi dahil fiyat 1.37 TL/ kWh oldu. 150 kWh'nin üstündeki tüketim için de 2.07 TL/ kWh fiyat uygulanacak.

Bakanlıktan 'akıl' mesajı

Söz konusu zamlar halen tartışılmaya devam ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı vatandaşlara bugün bir SMS gönderdi. Mesajda, ''Enerjini verimli kullan'', ''Aklınla verimli yaşa'' ifadeleri yer aldı.

343945_760x468.png

Aklına verimli yaşa projesi hakkında

Aklınla Verimli Yaşa projesi kapsamında bu mesajı gönderen Bakanlık, proje kapsamında vatandaşlara bunun nasıl sağlanabileceğini gösteriyor. Projenin internet sitesinde şunlar yer alıyor  :

"Enerji verimliliği ve tasarrufu için evlerde kolayca uygulanabilecek önlemlerle hem enerji tüketiminden hem de maliyetten tasarruf edebiliriz.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi temiz kaynaklardan sağlamak, kalkınma yolundaki ülkemizin ilk hedeflerinden biridir.

Tüketim alışkanlıklarımızdaki ufak değişiklikler bizlere çok şey kazandırır.
Yapılan araştırmalarda yalıtımsız binaların, pencereleri, duvarları, merdivenleri, tavanları ve zemin döşemeleri bile ısı kaybında önemli bir yere sahiptir. Binadan kaçan ısı miktarını azaltan ısı yalıtımı, enerji tasarrufu için ilk ve en önemli adım olarak öne çıkmaktadır. 

Evlerde elektriği, elektrikli ev aletlerinde ve aydınlatmada kullanmaktayız. Evlerde kullandığımız elektriğin temsili gösterimi aşağıdaki şekildedir:

%30 Buzdolabı ve Derin Dondurucu
%12 Aydınlatma
%9 Çamaşır makinesi
%9 Isıtıcılar
%7 Televizyon
%4 Bulaşık Makinesi
%3 Kurutucu
%26 Diğer

Bu paylaşım birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin evinizde klima kullanmıyorsanız ısıtma ve soğutma için elektrik kullanımını neredeyse sıfıra indirgeyebiliriz. Ya da evinizde ütü çok miktarda yapılıyorsa diğer kısmındaki elektrik kullanım payını yükseltebiliriz."

İlgili Haberler