Elon Musk, manipülasyon ve insider trading'ten yargılanacak

Elon Musk, manipülasyon ve insider trading'ten yargılanacak

Tesla Inc CEO'su Elon Musk, kripto para birimi Dogecoin'i manipüle etmek ve içeriden bilgi ticareti yapmak suçundan yargılanacak

A+A-

Tesla Inc CEO'su Elon Musk, yatırımcılar tarafından kripto para birimi Dogecoin'i manipüle etmek ve bunun sonucunda milyarlarca dolarlık zarar oluşmasına yol açmakla suçlanıyor. Musk'ın aynı zamanda içeriden bilgi ticareti yapmakla itham edildiği toplu dava, yatırımcılar tarafından Manhattan federal mahkemesine sunuldu.

Yatırımcılar, Musk'ın Twitter gönderilerini, NBC'nin "Saturday Night Live" programına katılımını, ödeme yapan online influencer'ları ve diğer tanıtım etkinliklerini, Tesla'nın veya kendisinin kontrolünde olan bir dizi Dogecoin cüzdanı üzerinden kendi masraflarına olacak şekilde kâr elde etmek için kullandığını iddia ediyorlar.

Musk'ın Nisan ayında Twitter profil logosunu Dogecoin'in Shiba Inu köpek logosu ile değiştirdikten sonra yaklaşık 124 milyon dolarlık Dogecoin sattığını ve bu durumun Dogecoin'in fiyatında %30'luk bir artışa neden olduğunu yatırımcılar dile getiriyor.

Dava dosyasında Musk'ın "bilinçli bir pazar manipülasyonu ve içeriden bilgi ticareti" yaptığı belirtilerek, bu durumun yatırımcıları kandırmasını ve kendisini ve şirketlerini tanıtmasını sağladığı belirtildi.

Musk, Twitter'ı geçen Ekim ayında satın almıştı ve aynı zamanda roket ve uzay aracı üreticisi SpaceX ile elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın CEO'su.

Musk ve Tesla'nın avukatı Alex Spiro, Perşembe günü konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Yatırımcıların avukatı ise yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Dünyanın en zengini unvanını yeniden ele geçiren Musk'ı, Dogecoin'in fiyatını iki yıl boyunca kasıtlı olarak %36.000'den fazla yükseltmek ve ardından çökmesine izin vermekle suçladı.

Son iddialarını, geçen Haziran ayında başlayan davanın üçüncü tadil edilmiş şikayetine eklediler.

Musk ve Tesla, Mart ayında sunulan ikinci değiştirilmiş şikayeti "hayali bir kurgu eseri" olarak reddetmeye çalışmış ve 26 Mayıs'ta bir başka değişikliğin haksız olduğunu belirtmişti.

Çarşamba günü bir karar veren ABD Bölge Yargıcı Alvin Hellerstein, üçüncü değiştirilmiş şikayete "muhtemelen" izin vereceğini ve davalıların büyük ihtimalle önyargılı olmayacağını ifade etti.

Hellerstein ayrıca, yatırımcıların kar amacı gütmeyen Dogecoin Vakfı'nın davadan çıkarılmasını talep etmesini kabul etti. Vakfın avukatı Seth Levine, davanın reddedilmesini "uygun bir sonuç" olarak nitelendirdi.

İlgili Haberler