Borsa ฤฐstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftanฤฑn ilk iลlem gรผnรผnรผ cuma gรผnรผ kapanฤฑลฤฑna gรถre 128,60 puanlฤฑk yรผkseliลle 65.763,63 puandan tamamladฤฑ.
Borsa ฤฐstanbulโda iลlem gรถren hisse senetleri รถnceki kapanฤฑลa gรถre ortalama yรผzde 0,2 oranฤฑnda deฤer kazanฤฑrken toplam iลlem hacmi 2,2 milyar lira oldu. Bankacฤฑlฤฑk endeksi yรผzde 0,1 oranฤฑnda yรผkseliล kaydederken, holding endeksi ise yรผzde 0,46 oranฤฑnda deฤer kaybetti.
Gรผne dรถviz piyasasฤฑndaki yรผksek volatilite ve rekor seviyeleri gรถren dolar ve avro kurlarฤฑnฤฑn etkisiyle satฤฑcฤฑlฤฑ baลlayan Borsa ฤฐstanbul’da, BIST 100 endeksi en dรผลรผk 64.841,51 puanฤฑ gรถrdรผkten sonra gelen tepki alฤฑmlarฤฑyla kayฤฑplarฤฑnฤฑ telafi etti. Gรผn iรงinde en yรผksek 66.091,58 puanฤฑ gรถren endeks, gรผn boyu 65.500 – 66.000 dar bandฤฑnda dalgalฤฑ bir seyir izledi.
Dรถviz piyasasฤฑnda, yarฤฑn PPK’dan faiz artฤฑrฤฑmฤฑna iliลkin karar รงฤฑkmayacaฤฤฑna iliลkin beklentilerin artmasฤฑ TL’nin รผzerinde baskฤฑ oluลtururken dolar/TL 2,2509, avro/TL ise 3,0470 ile tarihin en yรผksek seviye rekorunu kฤฑrdฤฑ.
Faiz kararฤฑ bekleniyor
Analistler, dรถviz piyasasฤฑndaki yรผkseliล eฤiliminin Borsa ฤฐstanbul’da toparlanma isteฤini sฤฑnฤฑrladฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, yarฤฑnki PPK kararlarฤฑnฤฑn piyasalarฤฑn yรถnรผ รผzerinde belirleyici olacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyor.
Yarฤฑn aรงฤฑklanacak PPK kararlarฤฑna iliลkin gerรงekleลtirilen AA Finans Beklenti Anketi’ne gรถre ekonomistlerin bรผyรผk รงoฤunluฤu faizlerde deฤiลiklik beklemiyor. Ekonomistlerin 17’si yรผzde 4,50 olan bir hafta vadeli repo ihale faizinde (ฤฐstikrarlฤฑ Fonlama Oranฤฑ-1) deฤiลiklik beklemezken, sadece bir ekonomist 150 baz puanlฤฑk bir artฤฑล bekliyor. Ankete katฤฑlan 13 ekonomist yรผzde 6,75 olan piyasa yapฤฑcฤฑsฤฑ bankalara saฤlanan fonlama faizinde (ฤฐstikrarlฤฑ Fonlama Oranฤฑ-2) herhangi bir deฤiลiklik beklemezken, 3 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomist 75 baz puan ve 1 ekonomist 100 baz puan artฤฑล รถngรถrรผyor.
รte yandan Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn yรผzde 7,75 olan borรง verme faiz oranฤฑnda (Marjinal Fonlama Oranฤฑ ya da faiz koridorunun รผst bandฤฑ) 11 ekonomist deฤiลiklik beklemezken, 7 ekonomist artฤฑล bekliyor. Artฤฑล bekleyen 7 ekonomistin 4’รผ 50 baz puan, 2’si 75 baz puan ve 1’i 100 baz puan artฤฑล olacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyor.







