Endeks 87 bin puanın üstünde kapandı

Endeks 87 bin puanın üstünde kapandı

BIST-100 endeksi yüzde 0.96 yükselişle 87,243 puanda kapandı.

A+A-

Küresel piyasalarda doların sert değer kaybına paralel TL'deki güçlenme sürerken; Türk varlıklarında devam eden iyimserlikle hisse senetleri piyasası haftanın dördüncü işlem gününde de yükseldi. BIST-100 endeksi yüzde 0.96 yükselişle 87,243 puanda kapandı.

TL'deki güçlenmenin yanı sıra, genel seçimlerde AKP'nin tek partili hükümet statüsünü sürdüreceğine yönelik beklentilerin seçim anketleriyle birlikte kuvvetlenmesiyle, BIST'te hafta başından bu yana kaydedilen yükseliş ise yüzde 4'e yaklaştı.

ABD'de dün yayımlanan zayıf perakende satışlar verisi, ülkede faizlerin kısa vadede artmayacağı beklentisini güçlendirirken; gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında dünkü kazanımlarını artırdı.

Küresel piyasalarda doların sert değer kaybı ve 7 Haziran seçimine ilişkin beklentilerin yavaş yavaş şekillenmesiyle birlikte TL dolar karşısında haftanın ilk dört gününde yüzde 4'ün üzerinde değer kazanarak yaklaşık 3.5 yılın en yüksek haftalık değer kazancına ilerliyor.

Gelişmekte olan diğer ülke borsaları da dolar karşısında güçlenen para birimlerinin desteğiyle yükseliş kaydederken; MSCI EM endeksi saat 1756'da yüzde 1.4 primliydi.

Avrupa borsalarındaki temel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi Avrupa Komisyonu'nun Rusya ve Çin'den soğuk haddelenmiş çelik ithalatına yönelik açtığı anti-damping soruşturmasının ardından yükselen çelik hisseleri öncülüğünde yüzde 0.8 primli.

ABD borsaları da istihdamda toparlanmaya işaret eden işsizlik başvuruları verisinin ardından yüzde 0.7-0.9 yükselişteydi.

HAREKETLİ HİSSELER

Endekste günün dikkat çeken hisselerinden Galatasaray lig şampiyonluğundaki en büyük rakibi Fenerbahçe'nin dün puan kaybetmesinin ardından yükselen şampiyonluk olasılığının fiyatlanmasıyla yüzde 15.12 pirimle 23.6 liradan kapandı.

Sert gerileyen Fenerbahçe hisseleri ise yüzde 7.36 düşüşle 37.15 liradan günü tamamladı.

Günün hareketli hisselerinden Alarko Holding de iştiraki Alsim Alarko'nun İstanbul Metro Hattı Mecidiyeköy-Kabataş Kesimi'nin taahhüt işini üstlenmesinin ardından güçlü yükseliş kaydetti. Gün içinde yüzde 7 üzeri yükselen hisse, kazançlarının bir kısmını geri vererek yüzde 3.72 primle 4.18 liradan kapandı.

Günün öne çıkan haberleri arasında Türkiye Bankalar Birliği'nin bugünkü genel kurulu yer alırken; TBB Başkanı Hüseyin Aydın, makroekonomik dengeleri bozmadan bazı sıkılaştırıcı önlemlerde gevşeme talep ettiklerini söyledi.

Genel Kurul'da konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, bankacılığın sağlığı önemli olmakla birlikte, risk algısını artıracak düzenleme yapma marjları olmadığını; bankaların kârlarını içeride bırakmasının çok daha sağlıklı olduğunu ifade etti.

Dış piyasalarda ise Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, ülkesinin borçlarının sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, Avrupa Merkez Bankası'na yapacağı borç ödemelerinin ertelenmesini istedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.