Enerjisa, Tufanbeyli Santrali’ni devreye aldı

Enerjisa, Tufanbeyli Santrali’ni devreye aldı

Enerjisa, 1.1 milyar dolar yatırımla Tufanbeyli Santrali’ni devreye aldı

A+A-

Sabancı Holding ve E.ON ortaklığındaki Enerjisa, 1.1 milyar dolar yatırımla Tufanbeyli Santrali’ni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle Pazar günü devreye aldı.

Sabancı Holding'den yapılan açıklamaya göre, 450 MW kurulu gücü ile Tufanbeyli Santrali Türkiye'nin özel sektör tarafından yapılan en büyük linyit santrali konumunda bulunuyor.

Tufanbeyli Santrali'nde 6 milyar dolarlık doğalgaza denk kömür kullanılarak 1.5 milyon konutun tüketimini karşılayacak enerji üretilecek.

Türkiye'nin enerji talebinin yaklaşık yüzde 2'sini karşılayacak olan Tufanbeyli Termik Santrali'nin kömür rezervlerine bağlı olarak 30 ile 35 yıllık bir süre için işletilmesi planlanıyor.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerji alanındaki dışa bağımlılığına dikkat çekerek, 2023 hedefleri doğrultusunda enerji alanında 110 milyar dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Erdoğan, "2023 hedeflerimiz doğrultusunda ilerledikçe enerji talebimiz de katlanarak sürecektir. Önümüzdeki 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyacağımız yatırım miktarı 110 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bunun için kömür ve su gibi kendi kaynaklarımızı, güneş ve rüzgar gibi doğal kaynakları daha etkin kullanarak enerjideki talebi karşılamayı ve dışa bağımlılığımızı asgariye indirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

"İlla ithal kömür alalım gayreti içinde olanlar var. Şahsen ben ithal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım. Niye karşıyım? Cari açığı tahrik ettiği için karşıyım. Benim yerli kömürüm var mı? Var. Kalori değeri düşüktür, olabilir. İthal kömürden beş kullanacağın yerde, bundan 10 kullanırsın. Ama yerli kömür kullanmak suretiyle de cari açığımızı düşürürüz. Bu adımın atılması lazım."

Erdoğan, Türkiye’nin 15 milyar ton olan kömür rezervi ile 25,000 MW potansiyeli destekleyecek bir rezerve sahip olduğunu söyledi. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.