Enflasyon beklentisi 8.25'e yükseldi

Enflasyon beklentisi 8.25'e yükseldi

Eylül enflasyonu ve kur geçişkenliğinin süreceği beklentisiyle, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 7.98'den yüzde 8.25'e yükseldi

A+A-

Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim ayı beklenti anketinde, yüksek Eylül enflasyonu ve kur geçişkenliğinin süreceği beklentisiyle, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 7.98'den yüzde 8.25'e yükseldi.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Eylül'de ulaştırma ve gıda kalemleri öncülüğünde yüzde 0.89 ile yüzde 0.8 olan beklentinin üzerinde bir artış gösterirken yıllık bazda ise enflasyon yüzde 7.14'ten yüzde 7.95'e yükseldi.

Çekirdek verilerdeki sert yükselişlere dikkat çeken analistler, TL'deki değer kaybının ve gıda fiyatlarının enflasyonu baskılamayı sürdürdüğünü belirtiyor.

Öte yandan son Orta Vadeli Program'da (OVP) enflasyonda 2015 yılı hedefi yüzde 7.6 olarak belirlendi.

Reuters'da dün yayınlanan bir ankete göre ise TL'deki değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin etkisiyle enflasyonun üç yıl boyunca OVP hedeflerini yakalaması beklenmiyor.

Yılbaşından bu yana gelişmekte olan ülke para birimleri arasında TL, dolar karşısında yüzde 20 ile realin ardından en çok değer kaybeden ikinci para birimi oldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.