Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Enflasyon tahmini revize edildi

Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) BaลŸkanฤฑ Erdem BaลŸรงฤฑ, enflasyonun yฤฑl sonunda yรผzde 70 ihtimalle orta noktasฤฑ yรผzde 8,9 olmak รผzere yรผzde 8,4 ile yรผzde 9,4 aralฤฑฤŸฤฑnda gerรงekleลŸeceฤŸini tahmin ettiklerini bildirdi.
Enflasyon tahmini revize edildi Borsatek

Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) BaลŸkanฤฑ Erdem BaลŸรงฤฑ, enflasyonun yฤฑl sonunda yรผzde 70 ihtimalle orta noktasฤฑ yรผzde 8,9 olmak รผzere yรผzde 8,4 ile yรผzde 9,4 aralฤฑฤŸฤฑnda gerรงekleลŸeceฤŸini tahmin ettiklerini bildirdi.

BaลŸรงฤฑ, bu yฤฑlki dรถrdรผncรผ enflasyon raporunu aรงฤฑkladฤฑ.

ร–nceki enflasyon raporundaki yฤฑl sonu tahminlerini deฤŸiลŸtirmediklerini belirten BaลŸรงฤฑ, enflasyonun yฤฑl sonunda yรผzde 70 ihtimalle orta noktasฤฑ yรผzde 8,9 olmak รผzere yรผzde 8,4 ile yรผzde 9,4 aralฤฑฤŸฤฑnda gerรงekleลŸeceฤŸini tahmin ettiklerini ifade etti.

Merkez Bankasฤฑ BaลŸkanฤฑ BaลŸรงฤฑ, 2015 yฤฑlฤฑ sonuna iliลŸkin enflasyon tahminlerinin ise ortak noktasฤฑ yรผzde 6,1 olmak รผzere yรผzde 4,6 ile yรผzde 7,6 aralฤฑฤŸฤฑnda olduฤŸunu sรถyledi.

Enflasyonun orta vadede yรผzde 5 dรผzeyinde istikrar kazanacaฤŸฤฑ ve 2015 yฤฑl baลŸฤฑndan itibaren รถnemli bir oranda dรผลŸerek 2015 yฤฑl sonunda yรผzde 6,1 oranฤฑna gerileyeceฤŸini tahmin ettiklerini dile getiren BaลŸรงฤฑ, enflasyonda bekledikleri bu belirgin dรผลŸรผลŸte, birikimli kur etkilerinin azalmaya devam edeceฤŸi, gฤฑda enflasyonun geรงmiลŸ yฤฑllar ortalamasฤฑna dรถneceฤŸi ve baลŸta petrol olmak รผzere dรผลŸen emtia fiyatlarฤฑ รถngรถrรผleri belirleyici etkenleri olacaฤŸฤฑnฤฑ kaydetti.

BaลŸรงฤฑ, ayrฤฑca bu dรถnemde talep koลŸullarฤฑnฤฑn ve aรงฤฑklanan sฤฑkฤฑ maliye politikasฤฑ duruลŸunun enflasyondaki dรผลŸรผลŸรผ destekleyeceฤŸini ifade etti.

Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) BaลŸkanฤฑ Erdem BaลŸรงฤฑ, gelecek yฤฑl, enflasyonda รถnemli bir dรผลŸรผลŸ sรผreci yaลŸanacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถrdรผklerini belirterek, “Birikimli kur etkilerinin azalmaya devam etmesi, gฤฑda enflasyonunun geรงmiลŸ yฤฑllar ortalamasฤฑna dรถnmesi ve baลŸta petrol olmak รผzere dรผลŸen emtia fiyatlarฤฑ enflasyondaki dรผลŸรผลŸe katkฤฑda bulunacak temel unsurlar olarak sฤฑralanabilir” dedi.

Yฤฑlฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤŸinde, geliลŸmekte olan รผlkelerin para politikalarฤฑna dair belirsizliklerin etkisi ile kรผresel finansal piyasalarda kฤฑsmi bir oynaklฤฑk artฤฑลŸฤฑ yaลŸandฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirten BaลŸรงฤฑ, ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) nicel geniลŸleme adฤฑmlarฤฑnฤฑ sonlandฤฑrฤฑrken, politika faizi artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑn zamanlamasฤฑna ve bรผyรผklรผฤŸรผne dair belirsizliklerin devam ettiฤŸini ifade etti.

Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) ise bu dรถnemde ekonomik yavaลŸlama ve deflasyon risklerine karลŸฤฑ politika faizlerinde indirime gittiฤŸini ve teminatlฤฑ tahvil ile varlฤฑฤŸa dayalฤฑ menkul alฤฑmlarฤฑ yoluyla bir รงeลŸit nicel geniลŸleme programฤฑ aรงฤฑkladฤฑฤŸฤฑnฤฑ anฤฑmsatan BaลŸรงฤฑ, “2014 yฤฑlฤฑ ikinci ve รผรงรผncรผ รงeyreฤŸinde kรผresel iktisadi faaliyete dair gรถstergeler beklentilerin altฤฑnda kaldฤฑ ve yฤฑl geneli iรงin bรผyรผme beklentileri aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ gรผncellendi. Finansal piyasalardaki oynaklฤฑklar ve kรผresel bรผyรผme oranlarฤฑndaki dรผลŸรผลŸler geliลŸmekte olan รผlkelere yรถnelik sermaye akฤฑmlarฤฑnฤฑn dalgalฤฑ bir seyir izlemesine neden oldu. Zayฤฑflayan kรผresel bรผyรผme gรถrรผnรผmรผyle uyumlu olarak emtia fiyatlarฤฑ da รถnemli miktarda gerileme kaydetti” dedi.

BaลŸรงฤฑ, Tรผrkiye ekonomisine dair geliลŸmeleri ลŸรถyle deฤŸerlendirdi:

“Yakฤฑn dรถnemde gรถzlediฤŸimiz kรผresel finansal oynaklฤฑฤŸฤฑn etkileri Tรผrkiyeโ€™de de diฤŸer geliลŸmekte olan รผlkelerle oldukรงa benzer ลŸekilde gerรงekleลŸti. รœรงรผncรผ รงeyrekte, risk primi gรถstergeleri Tรผrkiye iรงin diฤŸer geliลŸmekte olan รผlkelere benzer bir seyir izledi. ฤฐlk รงeyrek sonrasฤฑnda iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybฤฑ yaลŸandฤฑ. Avrupa BirliฤŸi’nde bรผyรผmenin yavaลŸlamasฤฑ ve jeopolitik geliลŸmeler dฤฑลŸ talebi sฤฑnฤฑrlฤฑyor. Zayฤฑflayan dฤฑลŸ talebe raฤŸmen ihracat dengeli bรผyรผmeyi desteklemeye
devam ediyor. Alฤฑnan makroihtiyati รถnlemler ve sฤฑkฤฑ para politikasฤฑ duruลŸumuz รงekirdek enflasyon eฤŸilimi รผzerinde olumlu etkide bulundu. ร‡ekirdek gรถstergelerin enflasyon eฤŸiliminde yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda yaลŸanan yรผksek miktarlฤฑ artฤฑลŸlarฤฑn bรผyรผk bir kฤฑsmฤฑ รผรงรผncรผ รงeyrek itibarฤฑ ile geri alฤฑndฤฑ. Dรถviz kuru geliลŸmelerinin olumsuz etkilerinin azalmasฤฑ ile birlikte temel mal grubu yฤฑllฤฑk enflasyonundaki dรผลŸรผลŸ sรผrรผyor.”

DรผลŸen petrol fiyatlarฤฑnฤฑn enerji grubundaki enflasyon baskฤฑlarฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrladฤฑฤŸฤฑnฤฑ dile getiren BaลŸรงฤฑ, bununla birlikte, gฤฑda fiyatlarฤฑndaki yรผksek seyir nedeniyle enflasyonun hedefin belirgin olarak รผzerinde seyretmeye devam ettiฤŸini ifade etti.

BaลŸรงฤฑ, gelecek yฤฑl, enflasyonda รถnemli bir dรผลŸรผลŸ sรผreci yaลŸanacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถrdรผklerini belirterek, “Birikimli kur etkilerinin azalmaya devam etmesi, gฤฑda enflasyonunun geรงmiลŸ yฤฑllar ortalamasฤฑna dรถnmesi ve baลŸta petrol olmak รผzere dรผลŸen emtia fiyatlarฤฑ enflasyondaki dรผลŸรผลŸe katkฤฑda bulunacak temel unsurlar olarak sฤฑralanabilir. ร–zellikle, Orta Vadeli Program’da (OVP) aรงฤฑklanan sฤฑkฤฑ maliye politikasฤฑ duruลŸunun da enflasyondaki dรผลŸรผลŸ sรผrecini destekleyeceฤŸini dรผลŸรผnmekteyiz” deฤŸerlendirmesini yaptฤฑ.

“Getiri eฤŸrisini yataya yakฤฑn tutmak suretiyle para politikasฤฑndaki sฤฑkฤฑ duruลŸumuzu sรผrdรผreceฤŸiz”

Merkez Bankasฤฑ olarak, 2014 yฤฑlฤฑ ilk รงeyreฤŸinde รถnden yรผklemeli ve gรผรงlรผ parasal sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrma yaptฤฑklarฤฑnฤฑ, ikinci รงeyrekte ise iรง ve dฤฑลŸ belirsizliklerin azalmasฤฑyla birlikte รถlรงรผlรผ faiz indirimlerine gittiklerini hatฤฑrlatan BaลŸรงฤฑ, รผรงรผncรผ รงeyrekte ilk olarak temmuz ayฤฑnda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranฤฑnฤฑ yรผzde 8,75โ€™ten yรผzde 8,25โ€™e, gecelik borรงlanma faiz oranฤฑnฤฑ yรผzde 8โ€™den yรผzde 7,5โ€™e indirdiklerini belirtti.

BaลŸรงฤฑ, aฤŸustos ayฤฑnda faiz koridorunu daha simetrik hale getirmek amacฤฑyla gecelik borรง verme faizini yรผzde 12โ€™den yรผzde 11,25โ€™e, piyasa yapฤฑcฤฑsฤฑ bankalara repo iลŸlemleri yoluyla tanฤฑnan borรงlanma imkanฤฑ faiz oranฤฑnฤฑ yรผzde 11,5โ€™ten yรผzde 10,75โ€™e indirdiklerini anฤฑmsatarak, ลŸunlarฤฑ anlattฤฑ:

“Bu dรถnemde TCMB fonlamasฤฑnฤฑ รงoฤŸunlukla bir hafta vadeli repo ihaleleriyle saฤŸladฤฑk. Bรถylece ortalama fonlama faizi haftalฤฑk fonlama faizi seviyelerine yakฤฑn gerรงekleลŸti. ร–te yandan eylรผl ayฤฑndan itibaren jeopolitik riskler ve finansal piyasalarda yaลŸanan oynaklฤฑฤŸฤฑ gรถz รถnรผnde bulundurarak sฤฑkฤฑ para politikamฤฑzฤฑ sฤฑkฤฑ likidite politikasฤฑyla destekledik. Bu รงerรงevede BIST gecelik repo faizleri temmuz ve aฤŸustos aylarฤฑnda bir hafta vadeli repo ihale faizine yakฤฑn seviyelerde oluลŸurken, son dรถnem itibarฤฑyla faiz koridorunun รผst bandฤฑna yakฤฑn bir seyir izledi. ร–lรงรผlรผ faiz indirimlerine gitmiลŸ olmakla beraber, bu รงeyrekte de getiri eฤŸrisini yataya yakฤฑn tutmak suretiyle para politikasฤฑndaki sฤฑkฤฑ duruลŸumuzu sรผrdรผrdรผk. 5 yฤฑllฤฑk piyasa faizleriyle BIST Bankalararasฤฑ Gecelik Repo Faizleri arasฤฑndaki fark ekim ayฤฑ itibarฤฑyla negatif deฤŸerlerde seyretti.

Ayrฤฑca son dรถnemde likidite politikasฤฑnฤฑ sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrmamฤฑzฤฑn da etkisiyle kฤฑsa vadeli faizlerde belirgin bir artฤฑลŸ gรถzledik. Bรถylece getiri eฤŸrisinin yataya yakฤฑn konumunu korumaktayฤฑz. Uzun ve kฤฑsa vadeli faizler arasฤฑndaki farka baktฤฑฤŸฤฑmฤฑzda ise bu farkฤฑn tarihsel seviyelerinin altฤฑnda seyretmeye devam ettiฤŸini gรถrรผyoruz. ร–nรผmรผzdeki dรถnemde enflasyon beklentilerini, fiyatlama davranฤฑลŸlarฤฑnฤฑ ve enflasyonu etkileyen diฤŸer unsurlarฤฑ yakฤฑndan izleyecek ve enflasyon gรถrรผnรผmรผnde belirgin bir iyileลŸme saฤŸlanana kadar getiri eฤŸrisini yataya yakฤฑn tutmak suretiyle para politikasฤฑndaki sฤฑkฤฑ duruลŸumuzu sรผrdรผreceฤŸiz.”

“Rezerv Opsiyon Mekanizmasฤฑnฤฑn otomatik dengeleyici รถzelliฤŸini gรผรงlendirmeyi amaรงlฤฑyoruz”

Erdem BaลŸรงฤฑ, kรผresel para politikalarฤฑnฤฑn normalleลŸme sรผrecinde, Tรผrkiye’de dengeli bรผyรผmenin ve sermaye akฤฑmlarฤฑnฤฑn sรผrekliliฤŸini desteklemeyi hedeflediklerine dikkati รงekerek, bu hedef doฤŸrultusunda, Dรถviz Depo Piyasasฤฑโ€™nda bankalara tanฤฑnan borรงlanma limitleri รงerรงevesinde bankalarฤฑn TCMBโ€™den alabilecekleri dรถviz depolarฤฑnฤฑn faiz oranlarฤฑnฤฑ deฤŸiลŸtirdiklerini anฤฑmsattฤฑ.

Bankalarฤฑn bir hafta vadeli olarak TCMBโ€™den kullanabildikleri son borรงlanma imkanฤฑ faizlerini 9 Ekim 2014 tarihinden itibaren dolar iรงin yรผzde 10โ€™dan yรผzde 7,5โ€™e, avro iรงin yรผzde 10โ€™dan yรผzde 6,5โ€™e indirilmesine karar verdiklerini anlatan BaลŸรงฤฑ, “Ayrฤฑca, bankalarฤฑn dรถviz ve efektif piyasalarฤฑndaki mevcut toplam 10,8 milyar dolar iลŸlem yapma limitlerini bankalarฤฑn bilanรงo bรผyรผklรผklerinde ve TCMB rezervlerinde gรถrรผlen artฤฑลŸฤฑ dikkate alarak ‘2015 Yฤฑlฤฑ Para ve Kur Politikasฤฑ’ basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda gรผncelleyeceฤŸimizi duyurduk. Bunun yanฤฑnda, finansal istikrar aรงฤฑsฤฑndan bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn mevcut saฤŸlฤฑklฤฑ yapฤฑsฤฑnฤฑn daha da gรผรงlendirilmesinin รถnem taลŸฤฑdฤฑฤŸฤฑnฤฑ ifade ettik. Bu รงerรงevede, 21 Ekim 2014 tarihinde yaptฤฑฤŸฤฑmฤฑz duyuruda dengeli bรผyรผmeyi ve yurt iรงi tasarruflarฤฑ gรผรงlendirmek amacฤฑyla รงekirdek yรผkรผmlรผlรผklere ilave bir destek saฤŸlayacaฤŸฤฑmฤฑzฤฑ belirttik” dedi.

Finansal kuruluลŸlarฤฑn zorunlu karลŸฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑn Tรผrk Lirasฤฑ olarak tutulan kฤฑsmฤฑna รถdemeye baลŸlayacaklarฤฑ faizi de bu doฤŸrultuda bir teลŸvik unsuru olarak kullanmaya karar verdiklerini ifade eden BaลŸรงฤฑ, bu dรผzenleme yoluyla bankalarฤฑn Tรผrk Lirasฤฑ zorunlu karลŸฤฑlฤฑk tutma maliyetinin TCMB para politikasฤฑ faizine olan hassasiyetini azaltarak Rezerv Opsiyon Mekanizmasฤฑnฤฑn otomatik dengeleyici รถzelliฤŸini gรผรงlendirmeyi amaรงladฤฑklarฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.

Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) BaลŸkanฤฑ Erdem BaลŸรงฤฑ, “รœรงรผncรผ รงeyrekte dฤฑลŸ talepte gรถzlediฤŸimiz zayฤฑflamanฤฑn iรง talepteki toparlanmayla bir miktar telafi edilmesini beklediฤŸimizi belirtirken, รผรงรผncรผ รงeyrek bรผyรผmesi รผzerinde tarฤฑm sektรถrรผ kaynaklฤฑ aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ risklerin bulunduฤŸunu vurgulamak istiyorum” dedi.

Alฤฑnan makroihtiyati รถnlemlerin ve para politikasฤฑndaki sฤฑkฤฑ duruลŸlarฤฑnฤฑn etkisi ile kredi bรผyรผme hฤฑzlarฤฑnฤฑn makul dรผzeylerde seyrettiฤŸini ifade eden BaลŸรงฤฑ, 2014 Ekim ayฤฑnda toplam kredilerin yฤฑllฤฑk bรผyรผme oranฤฑnฤฑn yรผzde 16 ile 2007-2013 dรถnemi ortalamasฤฑ olan yรผzde 23 seviyesinin altฤฑnda bulunduฤŸunu sรถyledi.

Kredi eฤŸilimlerine baktฤฑklarฤฑnda tรผketici kredilerinin yฤฑllฤฑklandฤฑrฤฑlmฤฑลŸ bรผyรผme hฤฑzฤฑnฤฑn dรผลŸรผk seviyelerde devam ettiฤŸini, ticari kredilerin ise gรถreli olarak daha gรผรงlรผ bir seyir izlediฤŸini gรถrdรผklerini dile getirten BaลŸรงฤฑ, kredilerdeki bu gรถrรผnรผmรผn bir yandan orta vadeli enflasyon baskฤฑlarฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrlayacaฤŸฤฑnฤฑ, diฤŸer yandan cari dengedeki dรผzelmeyi destekleyeceฤŸini vurguladฤฑ.

BaลŸรงฤฑ, 2014 yฤฑlฤฑnฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤŸinde yฤฑllฤฑk tรผketici enflasyonunun bir รถnceki รงeyreฤŸe kฤฑyasla 0,3 puan azalarak yรผzde 8,86’ya gerilerken, iลŸlenmemiลŸ gฤฑda ve tรผtรผn dฤฑลŸฤฑ enflasyonun yรผzde 8,37 ile Temmuz Enflasyon Raporu รถngรถrรผleri ile bรผyรผk รถlรงรผde uyumlu gerรงekleลŸtiฤŸini dile getirdi.

Enflasyona en yรผksek katkฤฑ yapan alt grubun olumsuz iklim koลŸullarฤฑ ve birikimli dรถviz kurunun etkileriyle birlikte yine gฤฑda fiyatlarฤฑ olduฤŸunu ifade eden BaลŸรงฤฑ, ลŸunlarฤฑ kaydetti:

“Yฤฑlฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤŸinde enflasyonda kaydedilen bu dรผลŸรผลŸรผn baลŸlฤฑca belirleyicileri enerji ve temel mal gruplarฤฑ oldu. Temel mal grubu genelinde dรถviz kuru geliลŸmelerinin olumsuz etkisinin azalmaya devam etmesiyle yฤฑllฤฑk enflasyon dรผลŸรผลŸรผnรผ sรผrdรผrdรผ. Ana eฤŸilimler itibarฤฑyla temel mal grubunda belirgin bir iyileลŸme gรถzlรผyoruz. Hizmet grubu ise nispeten daha olumsuz bir gรถrรผnรผm arz etti.

Yฤฑlฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤŸinde, alฤฑnan makroihtiyati รถnlemlerin ve sฤฑkฤฑ para politikasฤฑ duruลŸumuzun olumlu etkilerinin gรถzlenmesiyle birlikte, รงekirdek enflasyon eฤŸilimi dรผลŸmeye baลŸladฤฑ. Bu รงerรงevede, รงekirdek gรถstergelerde yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda gรถzlediฤŸimiz belirgin enflasyon artฤฑลŸฤฑ รผรงรผncรผ รงeyrekte geri alฤฑndฤฑ. Ancak, ana eฤŸilim gรถstergelerinin halen enflasyon hedefi ile uyumlu dรผzeylerin รผzerinde seyrettiฤŸini not etmek istiyorum. Bu dรถnemde kรผresel bรผyรผme gรถrรผnรผmรผndeki zayฤฑflamayla uyumlu olarak baลŸta petrol olmak รผzere uluslararasฤฑ emtia fiyatlarฤฑnda dรผลŸรผลŸ yaลŸandฤฑ ve ABD dolarฤฑ cinsinden ithalat fiyatlarฤฑ geriledi. ฤฐthal maliyetlerdeki bu olumlu gรถrรผnรผme ek olarak toplam talep koลŸullarฤฑ ve tรผketici kredilerinin gรถrece dรผลŸรผk bรผyรผme hฤฑzฤฑ da enflasyon รผzerindeki baskฤฑlarฤฑ hafifleten unsurlar oldu. Nitekim gฤฑda รผrรผnleri ve baฤŸlantฤฑlฤฑ hizmet alt gruplarฤฑ hariรง tutulduฤŸunda, รผรงรผncรผ รงeyrekte yฤฑllฤฑk tรผketici enflasyonunun belirgin bir dรผลŸรผลŸ sergilediฤŸini gรถrรผyoruz.”

“รœรงรผncรผ รงeyrek bรผyรผmesi รผzerinde tarฤฑm sektรถrรผ kaynaklฤฑ aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ riskler bulunuyor”

Erdem BaลŸรงฤฑ, yฤฑlฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤŸinde birikimli dรถviz kuru geliลŸmelerinin olumsuz etkileri azalmaya devam ettiฤŸini, buna karลŸฤฑlฤฑk gฤฑda fiyatlarฤฑ nispeten olumsuz seyrini koruduฤŸunu ifade etti.

Tรผketici enflasyonunun uzunca bir sรผredir yรผksek seyretmesi ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanฤฑn, hizmetler baลŸta olmak รผzere belirli gruplarda fiyatlama
davranฤฑลŸlarฤฑnฤฑ olumsuz etkilediฤŸini belirten BaลŸรงฤฑ, gerileyen emtia fiyatlarฤฑnฤฑn tรผketici enflasyonuna dรผลŸรผลŸ yรถnรผnde katkฤฑ yapmasฤฑnฤฑ ve yurt iรงi talepte รถngรถrรผlen ฤฑlฤฑmlฤฑ seyrin de yukarฤฑ yรถnlรผ riskleri sฤฑnฤฑrlamasฤฑnฤฑ beklediklerini dile getirdi.

“Bu รงerรงevede, รถnรผmรผzdeki dรถnemde enflasyonun ana eฤŸiliminin aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ bir seyir izleyeceฤŸini รถngรถrรผyoruz” diyen BaลŸรงฤฑ, enflasyon tahminlerine temel oluลŸturan iktisadi faaliyet geliลŸmelerini ve kฤฑsa vadeli gรถrรผnรผmรผ ลŸรถyle รถzetledi:

“2014 yฤฑlฤฑ ikinci รงeyreฤŸine iliลŸkin gayri safi yurtiรงi gasฤฑla (GSYH) verilerine gรถre iktisadi faaliyet Temmuz Enflasyon Raporuโ€™nda ortaya koyduฤŸumuz gรถrรผnรผme kฤฑyasla daha zayฤฑf gerรงekleลŸti. ฤฐkinci รงeyrekte, sanayi รผretiminde dรถnemlik bazda รถnemli bir deฤŸiลŸim gรถzlemesek de milli gelir sekiz รงeyreฤŸin ardฤฑndan, mevsimsellikten arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑลŸ verilerle, azalฤฑลŸ kaydetti. Bu gerilemede, dรถnemlik bรผyรผmeye 0,3 puan negatif katkฤฑ yapan tarฤฑm sektรถrรผ รถnemli rol oynadฤฑ. Bรถylece, milli gelir bรผyรผmesi sanayi รผretimi bรผyรผmesinin sanayi รผretimi temmuz-aฤŸustos dรถneminde bir รถnceki รงeyreฤŸe gรถre yรผzde 1,1 oranฤฑnda artarak รผรงรผncรผ รงeyrekte bรผyรผmeyi destekledi. Bununla birlikte, bu dรถnemde de tarฤฑm katma deฤŸerinde bir azalฤฑลŸ gรถzlenebilir.

Bu รงerรงevede milli gelir bรผyรผmesinin bu dรถnemde de sanayi รผretimindeki artฤฑลŸ oranฤฑnฤฑn altฤฑnda kalabileceฤŸine dair iลŸaretler gรถrmekteyiz. Avrupa ekonomilerinde bรผyรผmenin yavaลŸlamasฤฑ ve jeopolitik geliลŸmeler gibi faktรถrlerin de etkisiyle dฤฑลŸ talebin zayฤฑflamasฤฑ sonucunda ihracattaki artฤฑลŸ oldukรงa yavaลŸ seyrediyor. Sonuรง olarak, รผรงรผncรผ รงeyrekte dฤฑลŸ talepte gรถzlediฤŸimiz zayฤฑflamanฤฑn iรง talepteki toparlanma ile bir miktar telafi edilmesini beklediฤŸimizi belirtirken, รผรงรผncรผ รงeyrek bรผyรผmesi รผzerinde tarฤฑm sektรถrรผ kaynaklฤฑ aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ risklerin bulunduฤŸunu da vurgulamak istiyorum.”

“Elektrik ve doฤŸalgaz fiyat artฤฑลŸlarฤฑ, 2014 yฤฑl sonu enflasyon tahminimizi yรผzde 0,2 puan yukarฤฑ yรถnlรผ etkiledi”

Tรผketici ve yatฤฑrฤฑmcฤฑ gรผveninde henรผz kalฤฑcฤฑ bir toparlanma eฤŸilimi baลŸlamamasฤฑnฤฑn iรง talep รผzerindeki aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ risklerin devam ettiฤŸine iลŸaret ettiฤŸini belirten BaลŸรงฤฑ, dฤฑลŸ talepteki yavaลŸlama eฤŸiliminin bir sรผre daha ihracat artฤฑลŸฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrlayacaฤŸฤฑnฤฑ ifade etti.

Ancak, dรผลŸen emtia fiyatlarฤฑnฤฑn ithalat bedellerini dรผลŸรผrmek yoluyla cari dengeye olumlu katkฤฑ vereceฤŸini dรผลŸรผndรผklerini dile getiren BaลŸรงฤฑ, enflasyon tahminlerinde gฤฑda, enerji ve ithalat fiyatlarฤฑnฤฑn da รถnemli rol oynadฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

BaลŸรงฤฑ, deฤŸiลŸkenlere dair varsayฤฑmlarฤฑnฤฑ ลŸรถyle aktardฤฑ:

“Yฤฑlฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤŸinde petrol ve ithalat fiyatlarฤฑ gรถrรผnรผmรผ Temmuz Enflasyon Raporuโ€™nda รถngรถrdรผฤŸรผmรผz patikanฤฑn altฤฑnda gerรงekleลŸti. Bu รงerรงevede, 2014 ve 2015 yฤฑllarฤฑ ortalama petrol ve ithalat fiyatlarฤฑ varsayฤฑmlarฤฑnฤฑ aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ gรผncelledik. Mevcut gรถrรผnรผm altฤฑnda, yurt dฤฑลŸฤฑ fiyatlar kaynaklฤฑ, 2014 ve 2015 iรงin yฤฑl sonu enflasyon tahminleri รผzerinde aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ, sฤฑrasฤฑyla yรผzde 0,3 ve yรผzde 0,2 puan, gรผncellemeler yaptฤฑk. Gฤฑda fiyatlarฤฑndaki yฤฑl sonu enflasyon varsayฤฑmฤฑmฤฑzฤฑ, gฤฑda enflasyonunda รผรงรผncรผ รงeyrekteki yรผksek seyri de gรถz รถnรผnde bulundurarak, yukarฤฑ yรถnlรผ gรผncelledik ve 2014 yฤฑlฤฑ iรงin yรผzde 12,5, 2015 yฤฑlฤฑ iรงin yรผzde 9 olarak aldฤฑk. Gฤฑda fiyatlarฤฑndaki bu gรผncellemeler, 2014 ve 2015 yฤฑl sonu enflasyon tahminlerimize sฤฑrasฤฑyla yรผzde 0,8 ve yรผzde 0,3 puan artฤฑrฤฑcฤฑ etki yaptฤฑ.

Orta vadeli tahminlerimizi รผretirken vergi ayarlamalarฤฑnฤฑn ve yรถnetilen/yรถnlendirilen fiyatlarฤฑn enflasyon hedefleri ve otomatik fiyatlama mekanizmalarฤฑ ile uyumlu olacaฤŸฤฑ bir gรถrรผnรผmรผ esas aldฤฑk. Ekim ayฤฑ baลŸฤฑnda aรงฤฑklanan yรผzde 9โ€™luk elektrik ve doฤŸalgaz fiyat artฤฑลŸlarฤฑ Temmuz enflasyon raporu varsayฤฑmlarฤฑmฤฑzฤฑn bir miktar รผzerinde gerรงekleลŸti. Bu geliลŸme 2014 yฤฑl sonu enflasyon tahminimizi yรผzde 0,2 puan yukarฤฑ yรถnlรผ etkiledi. Maliye politikasฤฑnฤฑn orta vadeli duruลŸu iรงin 2015-2017 dรถnemini kapsayan Orta Vadeli Program projeksiyonlarฤฑ temel aldฤฑk. Bu รงerรงevede, sฤฑkฤฑ bir maliye politikasฤฑ uygulanacaฤŸฤฑ ve faiz dฤฑลŸฤฑ kamu harcamalarฤฑnฤฑn GSYHโ€™ye oranฤฑnฤฑn kademeli olarak dรผลŸeceฤŸini varsaydฤฑk.” 

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.408446.4792-0.02%
EURO 53.25153.35520.15%
JAPON YENฤฐ 3.4623.477-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.490657.6227-0.3%
STERLฤฐN 61.425661.59680.32%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83846.8528-0.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.63270.63420.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4155.83-1.28%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6205.50-1.3%
GRAM ALTIN SERBEST P.6309.65-1.48%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)96.80-1.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)135100.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6174.47-1.3%
SPOT ALTIN KG (TL)132945.00-1.28%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42415.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)64.83-1.35%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63999.01 0.9005%
Ethereum 1721.23 0.2069%
Tether USDt 1.00 -0.0293%
BNB 587.07 0.5484%
Solana 73.54 3.3501%
USDC 1.00 -0.0105%
XRP 1.14 0.036%
Dogecoin 0.08 -0.0877%
Toncoin 1.69 4.6336%
Cardano 0.16 -0.0738%
Shiba Inu 0.00 0.0927%
Avalanche 6.27 2.4573%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam