Erbil Bankası kara para aklıyor

Erbil Bankası kara para aklıyor

Barzani'ye yakın yayın yapan bir internet sitesine göre aralarında Erbil merkezli Erbil Bankası’nın da bulunduğu birçok bankanın kara para akladığı ortaya çıktı

A+A-

Iraklı Politikacı Ahmed Çelebi’nin şüpheli ölümünden sonra ortaya çıkan belgelerle, aralarında Erbil merkezli Erbil Bankası’nın da bulunduğu birçok bankanın kara para akladığı ortaya çıktı.

Rudaw isimli Barzani yönetimine yakın internet sitesinde yer alan habere göre ölümünden 23 gün önce Irak Şefaflık Kurumu’na bir dosya sunan Ahmed Çelebi’nin, “Ülke iflas etmeden müdahale edin!” dediği öğrenildi.

Ahmet Çelebi’nin imzasını taşıyan ve 11 Ekim’de Şeffaflık Kurumu’na sunulan 75 no’lu belge, ülkede çok sayıda bankanın hayali hesaplarla, hayali şirketlerle para akladığını gösteriyor.

Rûdaw’ın ele geçirdiği belgelere göre, El Tib şirketinin kurucusu Muhammed Yasır Muhsin ile Huda Bankası Müdürü, hayali hesap numaralarıyla, Irak Merkez Bankası üzerinden dolar alışverişi yaptı.

 

Hayali banka hesapları

Belgelerde, son 3 yılda Muhammed Yasır Muhsin’in, Ürdün İskan Bankası’nda 3 hesap numarasına 6 milyar 550 milyon 660 bin 368 dolar transfer ettiği ortaya konuluyor.

Çelebi’nin sunduğu belgelerde, özel bankalar olan Şark el Awsat Bankası ile Erbil Bankası’nın da El Tib Bankası gibi para akladığı görülüyor.

Ahmed Çelebi, belgelerle birlikte sunduğu metinde, “Ülkedeki bankaların büyük bir bölümü kara para aklıyor. Büyük mafya grupları bankalara elkoymuş. Mafyanın arkasında üst düzey yetkililer var. Aynı zamanda Merkez Bankası’nda da adamları var. Bu durum gelecekte Hazine’ye ciddi bir darbe vuracaktır” ifadeelrini kullanmış.

Ahmet Çelebi’nin, bu belgeler dışında Şii din mercilerine ülkedeki kara para aklamaya ilişkin birtakım belgeler sunduğu da öğrenildi.

Yargı konuya el attı

Irak Merkez Bankası ve yargı, Çelebi’nin ölümünden bir hafta sonra sözkonusu iddiaları araştırmaya başladı.

Rûdaw’a Konuşan Irak Parlamentosu Şefaflık Komisyonu Sözcüsü Adil Nuri, sözkonusu iddialar hakkında ellerinde daha fazla belge olduğunu ve Maliye Komisyonu ile birlikte üzerinde çalışacaklarını belirtti.

Parlamenter Adil Nuri, kalan diğer belgelere ulaşmak için Çelebi’ni ailesiyle görüşeceklerini söyledi.

Ahmed Çelebi kimdir?

Ahmed Çelebi, devrik diktatör Saddam Hüseyin döneminde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından muhatap alınan tek muhalif lider olarak biliniyordu. 3 Kasım’da hayatını kaybeden Çelebi’nin “kalp krizi” olarak açıklanan ani ölümü ülkede tartışma konusu oldu.

Irak Parlamantosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Hakim Zamli, yaptığı açıklamada, Çelebi’nin, Irak’ta yapılan yolsuzluklarla ilgili birçok bilgi ve belge topladığını, elinde çok sayıda yetkili ismin de olduğunu iddia etmişti.

2016 bütçe görüşmelerinin başladığı gün gelen bu ani ölüm haberinden şüphe duyduklarını dile getiren Zamli, Irak Parlamantosu’ndan ölüm raporunu beklediklerini ifade etmişti.

Parlamento kulislerinde, bu ani ölümden Çelebi ailesinin de şüphelendiği konuşulurken, medya, politikacının ilaçla öldürüldüğünü öne sürüyor.

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.