Erdoğan: Ne Rusya'dan ne Ukrayna'dan vazgeçeriz

Erdoğan: Ne Rusya'dan ne Ukrayna'dan vazgeçeriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili açıklama yaptı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısı sona erdi. Toplantıda elektrik faturalarına indirim olarak yansıyacak yeni tarife düzenlemesi ile yurt içindeki diğer gelişmeler ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ele alındı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

* Türkiye bölgesinde barışı, huzuru, esenliği isteyen bir ülkedir. Bu tavrımızı Irak, Suriye, Kafkaslar, Karadeniz, Akdeniz’den Balkanlara kadar her hadisede gösterdik. Karadeniz’in kuzeyindeki krizde de her ikisini dost olarak gördüğümüz Ukrayna ve Rusya’ya aralarındaki sorunu diyalog yönünde çözmeleri çağrısında bulunduk.

* Maalesef sonuçta korkulan oldu. 24 Şubat’ta silahlar patladı. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasından ötürü üzüntülüyüz. Ukrayna'nın verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz.

* Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız.

* Kendi milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz ama bölgesel ve küresel dengeleri de ihmal etmeyeceğiz. Bunun için ne Ukrayna’dan ne Rusya’dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz.

* Bugüne kadar 5 bin vatandaşımız Ukrayna topraklarından ayrılarak ülkemize ve diğer ülkelere geçti. Taleplere göre tahliye işlemlerini sürdüreceğiz. Ukrayna’daki 20 bin vatandaşımıza çeşitli şehirlerdeki vatandaşlarımızı trenlerle önce Romanya’ya götürecek ardından ülkemize getirecek bir çalışmanın içindeyiz.

İlgili Haberler