Euro bölgesinde ekonomik güven arttı

Euro bölgesinde ekonomik güven arttı

Euro Bölgesi’nde Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, ocak ayında 31,8 puana yükseldi.

A+A-

Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW'den yapılan açıklamaya göre, kurumsal yatırımcı ve analistlerin ekonomiye duyduğu güveni ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi, Avro Bölgesi’nde ocak ayında aralık ayına göre 2,8 puan aratarak 31,8 puana çıktı.

Bölgede mevcut ekonomik durum göstergesi ise söz konusu dönemde 5,7 puanlık artışla 56,4 puana yükseldi. 

Ekonomik Güven Endeksi, Almanya’da ise bu dönemde 3 puan arttı. Aralıkta 17,4 puan olan endeks, bu ay 20,4 puan seviyesine yükseldi. Endeks yükselişe karşın 23,7 puan olan uzun vadeli ortalamanın altında kalmaya devam etti.

Almanya'da ocak ayı Cari Durum Endeksi ise aralık ayına kıyasla 5,9 puan artarak 92,5 puana çıktı.

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, konuya ilişkin değerlendirmesinde, anket sonuçlarına göre, 2018 yılının ilk altı ayında Alman ekonomisinin iyimser bir görünüm sergilediğini ve bunun Aralık 1991'de anketin başlamasından bu yana mevcut ekonomik durumun en olumlu değerlendirmesi olduğunu dile getirdi.

Özel tüketimin büyümeyi desteklemeye devam ettiğine dikkati çeken Wambach, “2017'de ekonomik büyümenin en önemli itici gücü olan özel tüketim, anket katılımcılarına göre önümüzdeki altı ay içinde büyümeyi teşvik etmeye devam edecek gibi görünüyor.” ifadesini kullandı.

Wambach ayrıca Avrupa ve ABD'deki küresel ekonomik çevreye ilişkin değerlendirmenin de 2017'nin sonuna kıyasla çok daha elverişli olduğunu kaydetti.

Endekse ilişkin anket, 8-22 Ocak tarihlerinde 212 analistin katılımıyla gerçekleştirildi. Ankete katılanlara, gelecek 6 aya ilişkin beklentileri soruldu.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.