Hรผrriyet yazarฤฑ Uฤur Gรผrses, Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn yรผkselen dรถviz kuruna mรผdahaleleriyle ilgili olarak “Yรถneticiler yine โfaiz artฤฑrmadanโ artฤฑrฤฑlmฤฑล gibi bir etkinin, yani โsimyaโ peลindeler. Fiyatฤฑnฤฑ dรผzeltmediฤi piyasayฤฑ, likidite belirsizliฤi ile โterbiyeโ etme รงabasฤฑ, ilk aฤฤฑzda mevduat ve kredi faizlerini hฤฑzla yรผkseltir. Sonunda โfaiz artฤฑrฤฑlmadฤฑโ denilebilecek mi?” dedi.
Uฤur Gรผrses’in “Merkez Bankasฤฑโnฤฑn manevrasฤฑ neydi?” baลlฤฑฤฤฑyla yayฤฑmlanan (14 Ocak 2017) yazฤฑsฤฑ ลรถyle:
Dรถviz kuru artฤฑลฤฑnฤฑ politik nedenleri dฤฑลฤฑnda kฤฑsmen dizginlemenin Merkez Bankasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan etkili yollarฤฑ var. En etkili yol TL likiditeyi sฤฑkmak, sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmak. Bรถylece, spekรผlatif amaรงlฤฑ olarak dรถviz alacak olanlarฤฑn maliyetlerini yรผkseltmek; hem bulabilme, bulduฤunda da fiyatฤฑnฤฑ artฤฑrmak.
Bizde ลรถyle โdeneniyorโ; para miktarฤฑnฤฑ sฤฑkalฤฑm ama fiyatฤฑ (faizi) deฤiลtirmeden yapalฤฑm. Bu mรผmkรผn deฤil. Merkez Bankasฤฑโnda Baลรงฤฑ dรถnemindeki โdeneylerdenโ sonra, รetinkaya da yeni bir โdeneyinโ iรงine girmiล gรถrรผnรผyor.
Bankacฤฑlฤฑk sistemi, ihtiyacฤฑ olan likiditeyi Merkez Bankasฤฑโndan farklฤฑ kanallardan saฤlฤฑyor. Haftalฤฑk vade ve gecelik vadede. Gecelik olanฤฑ da iki ayrฤฑ pencereden alฤฑyor; BฤฐSTโte gecelik repo ile Merkez Bankasฤฑ bรผnyesindeki Bankalararasฤฑ Para Piyasasฤฑโndan. Gรผn sonunda yani saat 16โda hala para bulamamฤฑล bankalarฤฑn, durumlarฤฑnฤฑ anlatฤฑr bir mektupla baลvurduklarฤฑ yer ise โgeรง likidite penceresiโ.
Merkez Bankasฤฑโnฤฑn piyasaya verdiฤi likiditenin kabaca yรผzde 40โฤฑ haftalฤฑk olarak veriliyor, gerisi yani yรผzde 60โฤฑ gecelik vadede veriliyordu. Haftalฤฑk maliyet yรผzde 8, gecelik maliyet ise yรผzde 8.50โde.
Piyasaya verilen paranฤฑn tamamฤฑ gecelik vadeye kaydฤฑrฤฑlarak yรผzde 8.50 ile maliyetlendirilse de dรถviz kuru รผzerine etki yapacak bir piyasa koลullarฤฑ yok. Nitekim banka bunu denedi, perลembe gรผnรผ haftalฤฑk repo aรงmadฤฑ, dรผn de aรงmadฤฑ.
ฤฐlkin geรงen hafta, kendi bรผnyesinde olan ve รงoฤunlukla gecelik borรง para verdiฤi Bankalararasฤฑ Para Piyasasฤฑโnda bankalarฤฑn limitlerini azalttฤฑ. Bunun fiili sonucu, 9-10 milyar TL para vermesiyle sonuรงlandฤฑ. Gecelik vadede ayrฤฑ kanaldan para verdiฤi BฤฐSTโteki repo piyasasฤฑndan para vermeye devam edecekse etkili olmayacaktฤฑ.
Perลembe haftalฤฑk repo aรงmadฤฑ. Daralan alanda, kalan ihtiyaรงlar iรงin tek likidite kanalฤฑ BIST bรผnyesindeki gecelik repo kanalฤฑ idi. Orasฤฑ aรงฤฑktฤฑ.
Peki, perลembe gรผnรผ dolar kuru 3.93โe vurduktan sonra 3.75โe dรผลรผren asฤฑl Merkez Bankasฤฑ โeylemiโ neydi?
Bankacฤฑlardan teyit ettim; perลembe gรผnรผ, Merkez Bankasฤฑโnฤฑn haftalฤฑk repo ihalesi aรงmadฤฑฤฤฑ belli olduktan sonra bankalarฤฑ arayarak โGeรง likidite penceresinden para alma imkanฤฑnฤฑz var biliyorsunuz deฤil mi?โ demiล olmasฤฑ. Dรผn akลam saatlerinde de bunu kamuoyuna ilan ederek resmileลtirdi. Buradaki faizin yรผzde 10 olduฤunu not dรผลelim. Bu oran para politikasฤฑ aracฤฑnฤฑn fiyatฤฑ deฤil, โafiลe olmaโ tabelasฤฑdฤฑr.
Geรง likidite penceresine iki tรผr banka โdรผลerโ. Biri, arฤฑzi olarak hesabฤฑnฤฑ kitabฤฑnฤฑ yapamamฤฑล ve gรผn sonunda TL likiditesini kapatamamฤฑล, borรงlarฤฑnฤฑ รถdeyebilmek iรงin akลam saatinde Merkez Bankasฤฑโndan para almadan kapanamayacak olanlar. ฤฐkincisi de, mali durumu bozuk olduฤu iรงin likiditesi kalmayan zor durumdaki bankalar.
Merkez Bankasฤฑ perลembe bankalarฤฑ arayarak, mealen ลรถyle demiล oluyor; โBankalararasฤฑ piyasada limitleri daralttฤฑm, fiilen gecelik vadede alฤฑnabilecek parayฤฑ sฤฑnฤฑrladฤฑm. Bugรผn de haftalฤฑk repo aรงmadฤฑm. Son kanal olan BฤฐSTโte sadece gecelik repo olanaฤฤฑnฤฑz kaldฤฑ. Orayฤฑ da sฤฑkarsam aรงฤฑkta kalacaksฤฑnฤฑz; โetiketliโ geรง likidite penceresine dรผลeceksinizโ.
Hiรงbir banka geรง likidite penceresinden para alฤฑr duruma dรผลmek istemez. Faizin yรผzde 10 olmasฤฑnฤฑn รถnemi yoktur. Yukarฤฑdaki iki nedenden dolayฤฑ etiketlenir รงรผnkรผ. Bu duruma dรผลecek bankanฤฑn yรถneticilerini de kovarlar.
Bรถyle bir โimaโ, Merkez Bankasฤฑโnฤฑn bankalarฤฑ โkรถtรผ yola dรผลรผrmekleโ terbiye etmeye kalkmak demek. Hiรงbir merkez bankasฤฑ bu kanalฤฑ para politikasฤฑ kanalฤฑ olarak kullanmaz. 1990โdan bu yana geรงen 7 bini aลan iลgรผnรผnde sadece 9 geรง likidite kullanฤฑmฤฑ olmuล.
Merkez Bankasฤฑโnฤฑn tรผm para verme kanallarฤฑnฤฑ kapatarak, bankalarฤฑ โlikiditesi olmayan bankalarโ penceresine itmesi bir para politikasฤฑ aracฤฑ olamaz.
Bir Merkez Bankasฤฑ eski baลkanฤฑ, โgeรง likidite penceresine dรผลecek bir bankaya Merkez Bankasฤฑ mรผfettiล yollarโ diyor. Ya Merkez Bankasฤฑ bankalarฤฑ buraya iterse? Bir baลka eski baลkan da, bunun doฤru olmadฤฑฤฤฑnฤฑ ifade ediyor.
2008โde Lehmanโฤฑn batฤฑลฤฑ ve devamฤฑndaki sรผreรงte, ABD Merkez Bankasฤฑ Fed, birรงok para politikasฤฑ aracฤฑ ilan etti. Ayrฤฑca โiskonto penceresiโ diye adlandฤฑrdฤฑฤฤฑ bir pencere aรงtฤฑ. Bankalar bu pencereden para kullanmak istemediler. รรผnkรผ buradan para almak, o bankalarฤฑn โlikidite zorluฤu iรงindeโ olduฤunun ilanฤฑ demekti.
Merkez Bankasฤฑ yรถneticileri, yine โfaiz artฤฑrmadanโ artฤฑrฤฑlmฤฑล gibi bir etkinin, yani โsimyaโ peลindeler. Fiyatฤฑnฤฑ dรผzeltmediฤi piyasayฤฑ, likidite belirsizliฤi ile โterbiyeโ etme รงabasฤฑ, ilk aฤฤฑzda mevduat ve kredi faizlerini hฤฑzla yรผkseltir. Sonunda โfaiz artฤฑrฤฑlmadฤฑโ denilebilecek mi?







