Faiz indirimleri Çin ekonomisini kurtaracak mı

Faiz indirimleri Çin ekonomisini kurtaracak mı

Çin Ekonomisini Güçlendirme Baskısıyla Karşı Karşıya, Ancak Faiz İndirimleri Yeterli Olmayabilir.

A+A-

Çin hükümetinin, merkez bankasının faiz indirimlerinin ardından daha geniş bir teşvik hamlesinin parçası olarak özellikle altyapı harcamalarını artıracağı beklentileri artıyor.

Nomura Holdings Inc., Standard Chartered Plc ve Morgan Stanley'e göre yetkililer yerel yönetimlerin özel tahvil kotasını artırarak altyapı yatırımlarını finanse etmek için daha fazla borçlanmalarına izin verebilir. Bazı ekonomistler ayrıca merkezi hükümetin 2020'de yaptığı gibi özel devlet tahvilleri çıkarabileceğini veya ekonomide kredileri artırmak için devlet politika bankalarını kullanabileceğini söylüyor.

Yerel yönetimler arasındaki yüksek borç seviyeleri ve emlak geliştiricilerinin karşılaştığı mali çalkantılar, yetkilileri şimdiye kadar daha temkinli davranmaya zorluyor.

UBS Group AG Çin ekonomisti Wang Tao Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada, "Daha fazla mali destek yapmaları gerekiyor, ancak bunun ne kadar büyük olacağı bir karara bağlı," dedi ve Pekin'in yine de yerel yönetimlere "finansman desteği yoluyla altyapı harcamalarını artırabileceğini" söyledi.

Çinli yetkililer, pandemi sonrası belirgin bir yavaşlama yaşayan ekonomiyi desteklemek için daha destekleyici bir politika duruşuna geçiyorlar. Merkez bankası bu hafta 10 ay sonra ilk kez faiz oranlarını düşürdü ve ekonomistler yılın geri kalanında daha fazla gevşeme öngörüyor.

Bloomberg News'in bu hafta başında bildirdiğine göre, Devlet Konseyi emlak dahil sektörler için geniş bir destek önlemleri paketi düşünüyor. Ticaret ve ekonomik planlama bakanlıkları yetkilileri de otomobil ve ev aletleri de dahil olmak üzere tüketimi artırmaya yönelik olası teşviklerin ipuçlarını verdi.

The Economic Daily de Perşembe günü manşetten verdiği bir yorumda Çin'in ekonomiyi desteklemek için güçlü mali harcamaları sürdürmek de dahil olmak üzere daha fazla adım atması gerektiğini söyledi.

Ekonomideki gerileme ve endişe verici derecede düşük iş güveni seviyeleri, mali desteğin aşırıya kaçması konusunda temkinli davranan yetkilileri yeniden düşünmeye sevk etmiş olabilir. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, üst düzey yetkililer son zamanlarda ekonominin nasıl canlandırılacağı konusunda tavsiye almak için iş dünyası liderleri ve ekonomistlerle birkaç toplantı yaptı.

22V Research LLC'de Çin ekonomisti ve Pekin'deki eski bir ABD Hazine ataşesi olan Michael Hirson Perşembe günkü bir notta, "Çin'in isterse teşvikleri artırmak için bolca alanı var. Temel engeller, finansal risklere ilişkin endişeler ve mali teşvikleri genişletmek için merkezi hükümetin bilançosundan yararlanma konusundaki isteksizliktir," dedi.

Çin'de geniş çaplı hükümet harcamaları bu yıl yavaşladı. Yerel yönetimler, altyapı projelerinin finansmanında ana kaynak olan özel tahvil ihracı konusunda Mayıs ayından bu yana hızlarını azalttı. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, bu yıl şimdiye kadar toplam 2.1 trilyon yuan (294 milyar $) değerinde tahvil ihraç edildi ve bu rakam 2022 yılının ilk altı ayında satılan 3.3 trilyon yuan'ın altında kaldı.

Nomura, Pekin'in yerel yönetim özel tahvilleri için 500 milyar yuan daha ihraç kotası eklemesini ve böylece bu yılki toplam kotanın 3,85 trilyon yuana çıkmasını bekliyor. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, geçen yıl toplam 4 trilyon yuan değerinde yeni özel tahvil ihraç edildi.

Morgan Stanley, kısmen önceki yıllardan kullanılmayan kotanın kullanılmasıyla yerel özel tahvil kotasının 1,1 trilyon yuan kadar artırılabileceğini öngörerek daha iyimser bir tablo çiziyor.

Nomura'ya göre, merkezi hükümet kendi özel devlet tahvillerini de satabilir; bu, 2020'de salgınla mücadele önlemlerini ödemek için 1 trilyon yuanlık tahvil ihraç ettiğinde olduğu gibi, Çin'in yalnızca geçici olarak kullandığı bir araç.

Ekonomistler, altyapı yatırımlarını artırmak için bir başka olası seçeneğin de Çin Kalkınma Bankası gibi devlet bankaları olduğunu söyledi. Geçen yıl bu bankalar projeler için 740 milyar yuan finansman sağladı ve bu da altyapı için daha fazla yatırım ve finansman sağladı.

Devlet kurumları da daha hedefli bir desteğin ipuçlarını veriyor.

Ticaret bakanlığı sözcüsü Shu Jueting Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin'in otomobil, ev aletleri ve catering gibi sektörlerin büyümesini teşvik etmek için önlemler alacağını söyledi. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu sözcüsü Meng Wei Cuma günü yaptığı açıklamada, daha fazla araba alımını teşvik etmek ve daha fazla elektrikli araç şarj istasyonu kurmak da dahil olmak üzere tüketimi artırmaya yönelik politikalar üzerinde çalışıldığını söyledi.

Hükümet, mali sağlığı sağlamak için genel bütçedeki açık hedefini %3'te tutma geleneğine büyük ölçüde bağlı kaldı ve bu seviyeyi yalnızca 2020 ve 2021'de aştı.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Çin Programı Koordinatörü Tianlei Huang, "Hükümet, büyümeyi artırmanın bir yolu olarak daha fazla bütçe içi para harcama konusunda çok isteksiz görünüyor" dedi. "Hem merkezi hem de yerel hükümetin, büyümeyi yeniden sağlamayı gerçekten önemsiyorlarsa, yararlanabilecekleri ve harcamalarını artırabilecekleri kaynaklar var."

İlgili Haberler